8.12.08

Σε ύφεση Βέλγιο και Δανία κατά το 2009, προβλέπουν οι αρμόδιοι

Το Βέλγιο εισήλθε σε ύφεση κατά το 4ο τρίμηνο του 2008 και η ύφεση θα συνεχιστεί όλο τον επόμενο χρόνο, με μια οπισθοχώρηση κατά 0,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος «ή και ακόμη μεγαλύτερη», ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας (BNB).
Λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, «το Βέλγιο θα γνωρίσει, την επόμενη χρονιά, μια ύφεση παρόμοια με εκείνη του 1993, όταν η οικονομική δραστηριότητα είχε μειωθεί κατά 0,7% μέσα σε έναν χρόνο», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γκι Καντέν.
Η BNB προβλέπει εξάλλου ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει τον ερχόμενο χρόνο στο 1,7% του ΑΕΠ. Το ανώτατο όριο που θεωρείται κατ' αρχήν ανεκτό από την ΕΕ είναι το 3%.
"Ένα έλλειμμα περιορισμένο, στο εύρος του και χρονικά, είναι αναπόφευκτο και αποδεκτό», υπογράμμισε ο Καντέν. «Δεν είναι επιθυμητό να εφαρμόσουμε μια πολιτική δημοσιονομικών περιορισμών τη στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται έντονα», δήλωσε, ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ εξετάζει μέτρα υποστήριξης της δραστηριότητας.
Και η Δανία σε ύφεση
Η κυβέρνηση της Δανίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη που θα σημειώσει η χώρα φέτος και τον ερχόμενο χρόνο και προβλέπει πλέον μια οπισθοχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,2% το 2009, έπειτα από μια αύξηση 0,2% το 2008, σύμφωνα με έκθεση με προβλέψεις για την οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στις 20 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη από 0,75% ως 1% για το 2008 και από 0% ως 0,5% για τον επόμενο χρόνο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: