15.1.09

***Αλισβερίσι ομολόγων και άτυπη επιτήρηση

Για εικονική υπερκάλυψη και άρωμα επιτήρησης από ΕΚΤ κάνει λόγο ο Δ.Λαζόπουλος, καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Deree. Στην ουσία το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από την ΕΚΤ με τη διαμεσολάβηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.


Υπερκαλύφθηκε με ερωτηματικά η έκδοση της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 2 δισ. ευρώ με αποδόσεις που κυμάνθηκαν από 2,40%-2,67%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αντληθέντων κεφαλαίων στη δημοπρασίας της Τρίτης προήλθε από τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ενεχυριάσουν τα χρεόγραφα αυτά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντλήσουν αντίστοιχα κεφάλαια με χαμηλότερο επιτόκιο από τις γραμμές χρηματοδότησης του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος αφήνοντας ένα κέρδος διαμεσολάβησης για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως μετά τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται από την ΕΚΤ.
Κι αυτό όταν οι ελληνικές τράπεζες "χορεύουν" γύρω από το απλόχερο κρατικό πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ.
Η διαφορά (spread) των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων σε σχέση με το επιτόκιο που θα δανείσει η ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες πιθανώς να φτάσει έως το 1%, καθιστώντας τη διαμεσολάβηση αυτή άκρως επικερδή αναχρηματοδοτική πράξη.
Στην ουσία το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από την ΕΚΤ με τη διαμεσολάβηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων προφανώς μετά από μια προσυνεννοημένη διαδικασία.

Έμμεση κρατικοποίηση
Παράλληλα ξεκίνησε τη Δευτέρα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, της Alpha Bank και της Αγροτικής Τράπεζας με την έκδοση προνομιούχων μετοχών τις οποίες το δημόσιο θα αγοράσει στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Θεωρητικά αυτό σημαίνει μία έμμεση κρατικοποίηση της Alpha Bank κατά 34%, της Eurobank κατά 39,5% και της Αγροτικής Τράπεζας κατά 50%.
Παρ’ όλα αυτά οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, όμως, που προσέφεραν τα τελευταία 24ωρα οι εγχώριες τράπεζες στους επενδυτές δεν έπεσαν σημαντικά καθ’ ότι κυμάνθηκαν ανάλογα βέβαια με το ποσό για πάνω από 100.000 € στο 5,50% με 5,90% σε τριμηνία βάση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ανεπίσημη έναρξη μίας έμμεσης επιτήρησης από την ΕΚΤ και συντονισμού της διαδικασίας αναχρηματοδότησης των ελλειμμάτων της ελληνικής κυβέρνησης.
Μία έμμεση κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Χωρίς να καθησυχάζουν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα προβλήματα ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς.
Αναρωτιέται κάποιος λοιπόν, εάν χρειάζονται τέτοια μέτρα για να ρίξουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε τριμηνιαία βάση από το 6% στο 5,8%, τότε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, εάν πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις 3% ή 4% όπως συμβαίνει τώρα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι τόσο βαθιά και μεγάλα τα προβλήματα που αναδεικνύουν αυτές οι πρώτες κινήσεις που τρομάζουν για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Δημήτρης Λαζόπουλος,
Οικονομολόγος/Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Deree College

No comments: