Ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των τραπεζών, ύψους 100 δισ. στερλινών, προωθεί η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλιστερ Ντάρλινγκ.
Αυτό το ποσό προστίθεται στα 250 δισ. λίρες που είχε ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τον περασμένο Οκτώβριο.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στη Royal Bank of Scotland (έως το 70% του μετοχικού κεφαλαίου), ενώ στόχος του είναι η αναθέρμανση του πιστωτικού ενδιαφέροντος των τραπεζών για την παροχή δανείων προς καταναλωτές και εταιρείες.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε χορηγήσει στις τράπεζες «ένεση» ρευστότητας 37 δισ. στερλινών τον Οκτώβριο.
«Αυτή είναι μία αργή διαδικασία εθνικοποίησης» είπε στο Bloomberg πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας.
Οι τράπεζες θα πρέπει να απομονώσουν τα στοιχεία υψηλού κινδύνου του ενεργητικού τους, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση έναντι συγκεκριμένου ποσού. Αν και θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη για τις αρχικές ζημίες, τουλάχιστον θα έχουν θέσει ένα «πλαφόν», ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Στο σχέδιο προβλέπεται ακόμα η επέκταση του προγράμματος ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να ανταλλάσουν μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού με άλλα στοιχεία μεγαλύτερης εμπορικής αξίας.
Κίνδυνος αποπαγκοσμιοποίησης
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι ένας «φαύλος κύκλος αποπαγκοσμιοποίησης» απειλεί τον κόσμο αν χώρες δεν συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.«Όσο σημαντικά και αν είναι τα νέα μέτρα σήμερα, είναι σαφές για μια ακόμη φορά, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της αυτό που αποτελεί στην πραγματικότητα μια διεθνή οικονομική κρίση» είπε ο κ. Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο με θέμα το νέο σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος.«Εάν δεν ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε με συντονισμένο τρόπο τα προβλήματα, ο κόσμος απειλείται από έναν ολέθριο φαύλο κύκλο αποπαγκοσμιοποίησης, που τροφοδοτείται από μια συγκυρία αποδεσμεύσεων και εθνικών πολιτικών λύσεων» είπε.
Ο κ. Μπράουν απηύθυνε έκκληση για «διεθνή συμφωνία της ευρύτερης δυνατής εμβέλειας», προειδοποιώντας ότι ο κρατικός προστατευτισμός θα μπορούσε να βλάψει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να εργασθεί για την αναζήτηση συντονισμένης λύσης σε διεθνές επίπεδο μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των 20», στις 2 Απριλίου, στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment