3.1.09

N. Roubini: "Τα χειρότερα είναι μπροστά μας"

"Δυστυχώς, τα χειρότερα έπονται". Με αυτή τη φράση συνοψίζει ο κ. Nouriel Roubini τις προβλέψεις του για το 2009, εκτιμώντας πως η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς και ότι, ακόμα και αν η ύφεση τεχνικά λήξει το 2010, η αναιμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα βελτιώσει το κλίμα.

Σε σχόλιό του στο Bloomberg, ο κ. N. Roubini αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει ύφεση στην ευρωζώνη, στη Βρετανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στον Καναδά, στην Ιαπωνία και στις άλλες προηγμένες οικονομίες, ενώ προβλέπει ανώμαλη προσγείωση και για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Προβλέπει ύφεση στη Ρωσία το 2009, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στο 5% ή και χαμηλότερα, οριακή ανάπτυξη για τη Βραζιλία και έντονη επιβράδυνση ακόμα και στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον κ. Roubini, η σοβαρή παγκόσμια οικονομική ύφεση θα μετατραπεί σε στασιμοαποπληθωρισμό, σε "θανατηφόρο" συνδυασμό οικονομικής στασιμότητας - ύφεσης και αποπληθωρισμού.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Nouriel Roubini επισημαίνει ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι "ο θάνατος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος", του συμπλέγματος των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που μοιάζουν με τράπεζες (αφού δανείζονται βραχυπρόθεσμα και με ρευστούς τρόπους, "μοχλεύθηκαν" πολύ και επενδύουν με μακροπρόθεσμους όρους και μη ρευστούς τρόπους) - δηλαδή των επενδυτικών τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη "φούσκα" assets και πίστωσης στη χρηματοοικονομική ιστορία "σκάει", με τις συνολικές πιστωτικές απώλειες να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια.

"Αν οι κυβερνήσεις δεν επανακεφαλαιοποιήσουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, η πιστωτική κρίση θα γίνει ακόμα χειρότερη καθώς οι απώλειες αυξάνονται ταχύτερα από την επανακεφαλαιοποίηση και οι τράπεζες αναγκάζονται να περιορίσουν τις πιστώσεις και τον δανεισμό", προειδοποιεί ο κ. Roubini, ο οποίος σημειώνει ότι οι τιμές των μετοχών και άλλων στοιχείων υψηλού κινδύνου μπορεί να έχουν "κατακρημνιστεί" από τα υψηλά του 2009, ωστόσο υπάρχει ακόμα περιθώριο σημαντικής υποχώρησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους επόμενους μήνες οι μακροοικονομικές ειδήσεις, οι ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών και οι ειδήσεις από τον χρηματοοικονομικό κλάδο παγκοσμίως θα είναι χειρότερες του αναμενομένου και αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στα στοιχεία υψηλού κινδύνου, με πιθανότητα πτώσης 20% των τιμών των μετοχών παγκοσμίως.

Καταλήγοντας, ο κ. Roubini τονίζει πως αν και οι πιθανότητες για συστημική οικονομική κατάρρευση έχουν μειωθεί από τις κινήσεις του G7 και άλλων οικονομιών, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ευπάθειες.

Η πιστωτική κρίση θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα εξαπλωθεί και πέραν των στεγαστικών δανείων, όπως προβλέπει ο κ. Roubini, ο οποίος εκτιμά πως η "απομόχλευση" θα συνεχιστεί, καθώς χιλιάδες hedge funds (πολλά εκ των οποίων θα καταρρεύσουν) και άλλοι "μοχλευμένοι παίκτες" θα αναγκαστούν να πουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, οδηγώντας σε μείωση των τιμών και σε λουκέτο περισσότερων αφερέγγυων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, το 2009 θα είναι "οδυνηρή" χρονιά παγκόσμιας ύφεσης, περαιτέρω πιέσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ζημιών και χρεοκοπιών.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/428437/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: