5.4.09

"Ψήφος εμπιστοσύνης" από τρεις αναλυτές σε οκτώ μετοχές του Χ.Α.

Ο κ. Παναγιώτης Αλεξόπουλος, αναλυτής της ΑΤΕ Χρηματιστηριακή και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ), ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας λόγω της «υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, της ικανοποιητικής ρευστότητας και το μάλλον μέτριο προφίλ ρίσκου σε αντίθεση με κάποιους ανταγωνιστές της». Και αυτό «παρά την δυσανάλογα υψηλή έκθεσή της στην Τουρκία, χώρα που τον τελευταίο καιρό καλό θα ήταν να αποφεύγεται όπως και οι περισσότερες αναδυόμενες αγορές», όπως σημειώνει.

Ο ίδιος αναφέρεται ακόμη στη μετοχή του ΟΤΕ, στα πλεονεκτήματά της οποίας περιλαμβάνονται «η αναμενόμενη σταθερότητα των εσόδων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η δυνατότητα σημαντικής μείωσης των δαπανών κυρίως στο χώρο των προμηθειών υλικού μέσω της συνεργασίας με τον στρατηγικό της εταίρο (Deutsche Telecom) και η επίτευξη άλλων συνεργειών, καθώς και η υψηλή μερισματική απόδοση». «Από την άλλη πλευρά όμως», επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος, «συνεχίζεται η απώλεια συνδρομητών στην εγχώρια κυρίως σταθερή τηλεφωνία, ενώ όλες οι αγορές κινητής τηλεφωνίας στις οποίες δραστηριοποιείται έχουν εισέλθει σε φάση ωρίμανσης».

Για την Coca-Cola 3Ε σημειώνει ότι «διακρίνεται για την ευρύτατη διαφοροποίηση σε προϊόντα και αγορές, για τα ικανοποιητικά περιθώρια κερδοφορίας, την επέκταση στο χώρο του εμφιαλωμένου νερού, τα εκτεταμένα κανάλια διανομής και τα ισχυρά brand names που κατέχει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κίνδυνοι μείωσης της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες οικονομίας στις οποίες δραστηριοποιείται».

Ως «μία από τις δυναμικότερες εταιρείες του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με υψηλό περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας που οφείλεται στην προσεκτική διαχείριση του κόστους και σε συνεργασίες με εργοστάσια στην Κίνα» χαρακτηρίζει επίσης τη Jumbo, «ενώ οι ανταγωνιστές της είναι πολύ μικρότερου μεγέθους και δυσκολεύονται να την ανταγωνιστούν στις τιμές. Τα προϊόντα της πωλούνται σε χαμηλές τιμές, και συνεπώς η ζήτηση για αυτά μπορεί να επιδείξει ιδιαίτερη ελαστικότητα σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας όπως η σημερινή».

Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus AEΠΕΥ, χαρακτηρίζει «ικανοποιητικά» τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ για τη χρήση του 2008. «Οι πωλήσεις του 2008 διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. ευρώ, το EBITDA ανήλθε στα 2,27 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη έφθασαν στα 602 εκατ. ευρώ. Η κινητή τηλεφωνία αποτέλεσε τον ‘πρωταγωνιστή’ στο επίπεδο των πωλήσεων ενώ η σταθερή τηλεφωνία κινήθηκε πτωτικά». Ως «αξιοσημείωτη» αξιολογεί επίσης τη «βελτίωση του περιθωρίου EBITDA που συντελέστηκε λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων της Cosmote Romania. Τέλος, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε την διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ/μετοχή»

Εστιάζοντας στη μετοχή της ΔΕΗ, ο κ. Παπαθανασίου σχολιάζει ότι «παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της ήταν αρνητικά, η αγορά έχει ήδη ενσωματώσει τις ζημιές του 2008 και έχει προσανατολιστεί στο 2009. Τα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν από την σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καλύπτοντας την σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Η διοίκηση της εταιρείας έχει διατυπώσει προβλέψεις για το 2009 για κέρδη προ φόρων στα 621 εκατ. ευρώ, μετά από στόχο για μείωση δαπανών κατά 90 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 1,295 δισ. ευρώ. Τονίζεται ότι οι προβλέψεις έχουν γίνει με εκτίμηση για πετρέλαιο 55 δολ. /βαρέλι και ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου στο 1,25. Η διοίκηση θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου στις εκτιμήσεις εφόσον βοηθήσει η σημερινή συγκυρία στο πετρέλαιο και στα υδροηλεκτρικά».

Ο ίδιος ξεχωρίζει επίσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της οποίας ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει, «τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν έργα Δημοσίου. Επιπλέον το 70% του ανεκτέλεστου αφορά έργα που προέρχονται από την Ελλάδα ενώ το υπόλοιπο 30% με έργα εξωτερικού. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει τονίσει ότι τα κεφάλαια προς επένδυση για το 2009 θα διαμορφωθούν στα 300 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η διοίκηση του Ομίλου αναφέρει σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ότι μέχρι το τέλος του 2009 η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται στα 170- 180MW, ενώ ο κ. Παπαθανασίου τονίζει και το γεγονός ότι «σημαντικό ποσοστό στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου αποδίδεται στην Τέρνα Ενεργειακή».

Αναφορικά με την Ελλάκτωρ, επισημαίνει ότι «το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου στο τέλος του 2008 διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. ευρώ για τα υπογεγραμμένα έργα, ενώ παράλληλα η διοίκηση του ομίλου αναμένει να υπογράψει έργα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ συνολικά. Τα νέα κατασκευαστικά έργα έχουν ενισχύσει τον κύκλο εργασιών του ομίλου, ωστόσο είναι έκδηλη η πτώση των περιθωρίων κέρδους του. Επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύεται σημαντικά από τις Αττική Οδός Α.Ε., Θερμαϊκή Οδός Α.Ε. και Μωρέας Α.Ε.».

Από την πλευρά του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Υπενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει για τη Jumbo ότι «η σταθερά ανοδική πορεία των πωλήσεων, των EBITDA και των καθαρών κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας συνοδεύεται από διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας σε σημαντικά υψηλά επίπεδα (λειτουργικό 31,10%, καθαρό 20,43%). Η ταμειακή θέση καθώς και ο χαμηλός δανεισμός παρά την επιθετική επέκταση στη Βουλγαρία, συνιστούν λόγους για την επιλογή της συγκεκριμένης μετοχής ως εταιρεία χαμηλού ρίσκου με αμυντικά χαρακτηριστικά και ανθεκτικότητα σε περιόδους ύφεσης λόγω της απήχησης του μίγματος πωλήσεών της σε όλο το φάσμα των εισοδημάτων. Η εκτίμηση των ρυθμών ανάπτυξης για το 2009 θα είναι της τάξης του 20%».

Από τον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, για την οποία σημειώνει ότι «πέραν της οικονομικής κρίσης που πλήττει πρωτίστως τον χρηματοπιστωτικό τομέα παγκοσμίως, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η μετοχή έχει προεξοφλήσει τα πιο δυσμενή σενάρια κα την ενδεχόμενη μείωση της κερδοφορίας, στοιχεία τα οποία από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν επιβεβαιώνονται. Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από την λογιστική της αξία και εκτιμούμε ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις η κερδοφορία της το 2009 θα διαμορφωθεί στα 1,4 δισ. ευρώ».

Ο κ. Χατζηδάκης εστιάζει επίσης στη μετοχή της ΜΕΤΚΑ, «το ανεκτέλεστο της οποίας διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ και καλύπτει, με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, τρεις χρήσεις δραστηριότητας χωρίς κάποια επιπλέον διεκδίκηση νέου έργου. Το εξειδικευμένο αντικείμενο της εταιρείας εξασφαλίζει ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους», εκτιμά ο ίδιος, «ενώ το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA θα διαμορφωθεί κοντά στο 18%. Η επιτάχυνση των ενεργειακών έργων της Endesa Hellas θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της την επόμενη χρήση. Η ΜΕΤΚΑ στο άμεσο μέλλον θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με στόχο τη διεύρυνση του ανεκτέλεστου. Το 2009 αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ».

Ως «πολύ ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα τιμών» χαρακτηρίζει ο ίδιος την αποτίμηση της μετοχής της ΔΕΗ, «με βάση τις ανακοινωθείσες εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2009, σύμφωνα με τις οποίες ο κύκλος εργασιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5,74 δισ. ευρώ, τα ΕΒΙΤDA στα 1,295 δισ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 531 εκατ. ευρώ, λόγω και των μετριοπαθών υποθέσεων στις οποίες βασίστηκαν (μέση ετήσια τιμή πετρελαίου στα 55 δολάρια /βαρέλι, ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου στα 1,25)». «Τα ανωτέρω μεγέθη», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «βοηθούμενα και από την εκτιμώμενη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 90 εκατ. ευρώ την οποία έχει προϋπολογίσει η διοίκηση στο επιχειρηματικό πλάνο της φετινής χρονιάς, ‘οδηγούν’ σε εκτιμώμενα καθαρά κέρδη ύψους 398 εκατ. ευρώ, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι επαρκή για να υποστηρίξουν μια υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, σε συνδυασμό με την υποτιμημένη εμφάνιση των παγίων στους ισολογισμούς της εταιρείας αλλά και το σημαντικό επενδυτικό πλάνο της ύψους 1,25 δισ. ευρώ».

http://www.capital.gr/News.asp?id=709818

No comments: