Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές - Ποιοι ξένοι ρευστοποιούν - Ποια σενάρια κυκλοφορούν
Με μαζικές ρευστοποιήσεις από τους ξένους οίκους ξεκίνησε και η σημερινή συνεδρίαση την ώρα που το spread των ελληνικών ομολόγων έχει απογειωθεί. Μεγάλοι ξένοι οίκοι διοχετεύουν τεράστιες εντολές πώλησης στο σύστημα αυξάνοντας την αξία των συναλλαγών σε σημαντικά υψηλά επίπεδα. Παρέμβαση περιμένουν εγχώριοι χρηματιστές προκειμένου να απορροφηθούν οι πιέσεις. Οι πιέσεις ερμηνεύονται ως πίεση της επενδυτικής κοινότητας προς την κυβέρνηση για λήψη άμεσων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs και Deutsche Bank βγαίνουν εντολές πώλησης τόσο για τραπεζικές μετοχές όσο και για άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (βλ.ΔΕΗ). Η Deutsche Bank για παράδειγμα φέρεται να έχει ήδη πραγματοποιήσει το 1/3 του όγκου της Εθνικής Τράπεζας. Αναλυτές σημειώνουν πως δεν έχει να κάνει αυτή η κίνηση με την αξία των εταιρειών αλλά με την αλλαγή στάσης. Την απόφαση δηλαδή που πήραν κάποιοι ξένοι να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Έτσι ρευστοποιούν χωρίς να κοιτάζουν τιμές. Την ίδια ώρα πολλοί ξένοι διαχειριστές εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν κάποια κίνηση αφού έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν αντισταθμίσει τις θέσεις τους. Περιμένουν πλέον τον Ιανουάριο.
Αλλοι χρηματιστές σημειώνουν πως ο Ιανουάριος είναι μήνες για δουλειές των ξένων. Θα αντλήσει κεφάλαια η χώρα και κάποιοι ξένοι θέλουν να κλειδώσουν σε υψηλότερα επίπεδα το επιτόκιο και στη συνέχεια να αναλάβουν τη δουλειά να μειώσουν το spread. Οι προμήθειες φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία τόσο της αγοράς μετοχών όσο και της αγοράς ομολόγων.
Δύο σενάρια κυκλοφορούν στο ΧΑ. Το ένα κάνει λόγο για 1.800 μονάδες, ενώ η άλλη πλευρά σημειώνει πως οι μετοχές είναι ήδη πολύ φθηνές. Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2010, οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e. Για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ακόμα και αν οι εκτιμήσεις πέσουν έξω κατά 50% η μετοχή θα διαπραγματεύεται με p/e 12.
Η υπόθεση top-down κυκλοφορεί πλέον στην αγορά που σημαίνει ότι πρώτα εξετάζεται η εικόνα της χώρας και μετά της επιχείρησης. Αυτή η υπόθεση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αφού η εικόνα της χώρας είναι δραματική και αποτελεί πλέον πρώτο θέμα στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg κανει αναφορές στην πορεία της ελληνικής αγοράς και της οικονομίας ανά τάκτά χρονικά διαστήματα σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε δηλώσεις. Με παρεμβάσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να μαζέψουν αυτή την απαξιωτική εικόνα που υπάρχει για τη χώρα. Χρηματιστές σημειώνουν πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Χρειάζεται πρόγραμμα σταθερότητας αλλά αυτό δε φτιάχνεται από τη μία μέρα στην άλλη, τονίζουν χαρακτηριστικά.Χρειάζεται να στηριχθεί η αγορά τόσο με δηλώσεις όσο και με χρήμα. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν πως κάποιοι σήμερα στηρίζουν τις ελληνικές μετοχές όμως ο όγκος των πωλήσεων είναι μεγάλος και αποτέλεσμα προς το παρόν δε φαίνεται.
Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες πως φεύγουν χρήματα από το εγχώριο private banking τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά. Και φεύγουν γιατί υπάρχουν τα σενάρια για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΧΑ σημειώνουμε τον μεγάλο όγκο στην αγορά παραγώγων και σήμερα. Περισσότερα από 6.500 συμβόλαια έχουν αλλάξει χέρια στην κοντινή σειρά του 20άρη. Οι ανοικτές θέσεις είναι μεγάλες γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένο short selling. Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τις 2.100 μονάδες. Αυτή την ώρα χάνει 2,97% και βρίσκεται στις 2.113 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να κινείται πάνω από τα 346 εκατ. ευρώ χωρίς αξιόλογα πακέτα.
Μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι κυπριακές φαίνεται πως αντιδρούν αφού στην Κύπρου δεν υπάρχουν υποβαθμίσεις. Το σενάριο για νέες υποβαθμίσεις από τους άλλους οίκους αξιολόγησης που επικαλείται η Citigroup ρίχνει τις τραπεζικές μετοχές. Και όχι μόνο, η Fitch απιλεί με υποβάθμιση των τιτλοποιμένων δανείων και υποχρεώσεων εταιρειών και νοικοκυριών. Επιπλέον υπάρχουν πολλά margin calls που φέρνουν υποχρεωτικές πωλήσεις. 140 μετοχές υποχωρούν και 49 ενισχύονται.
Στις χρηματιστηριακές επικρατεί πανικός αφού τα τηλέφωνα χτυπάνε συνέχεια από απογοητευμένους και κυριευμένους από πανικό επενδυτές.
Το Brevan Howard χτύπησε με 800 εκατ ευρώ τα ελληνικά ομόλογα - Στις 250 μ.β το spread - Που θα πάνε ομόλογα - Χ.Α.;
Από τις 255 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 240 κι εκ νέου αναρριχήθηκε στις 250 μονάδες βάσης το spread στα ομόλογα λόγω της έντονης κερδοσκοπίας και την υποβάθμιση των προοπτικών της ισπανικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το fund Brevan Howard εδώ και λίγες εβδομάδες είχε πάρει σημαντική θέση στα CDs της Ελλάδος πιέζοντας τα έτσι ώστε να αποσταθεροποιήσει την αγορά με προφανή στόχο να ανοίξουν τα spreads. H συνολική θέση του εκτιμάται μεταξύ 600 και 800 εκατ ευρώ.
-1?'https:':'http:';
if (!document.phpAds_used) document.phpAds_used = ',';
document.write ("");
//-->
O στόχος επιτεύχθηκε και τα spreads έφθασαν έως τις 255 μονάδες βάσης. Σήμερα πάντως πουλούσαν και funds τα οποία μετά την υποβάθμιση υποχρεώνονται να πωλήσουν καθώς πρέπει να διακρατούν συγκεκριμένα ομόλογα. Το spread εκτοξεύθηκε έως τις 255 μονάδες βάσης λόγω των νέων πωλήσεων από ξένους επενδυτές οι οποίοι εκμεταλλεύονται την απουσία αγοραστών , το κλίμα πανικού που έχει επικρατήσει και με μικρούς όγκους συναλλαγών πιέζουν ασφυκτικάτο spread.
Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροιβασικοί διαπραγματευτές αγοράς απέχουν από την πλατφόρμα της ΗΔΑΤ φοβούμενοι ότι αν θα θέσουν τιμές θα φορτωθούν ομόλογα τα οποία θα πρέπει να πουλήσουν εκ νέου σε ακόμη χαμηλότερες τιμές. Στην αγορά τιμές είχαν θέσει μόνο η Εθνική και η Eurobank. Πωλητές ομολόγων εμφανίζονται η Goldman Sachs και η J P Morgan. Τα επίπεδα των 250 -260 μονάδων βάσης αποτελεί , ψυχολογικό και τεχνικό σημείο.
Ταυτόχρονα τα CDs της Ελλάδος διαπραγματεύονται υψηλότερα από άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ. Τα CDs τα Credit Default Swapsτο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στην Ελλάδα στην 10ετία διαπραγματεύεται πέριξ των 229 μονάδων βάσης. Το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας σημαίνει ότι όταν ένας επενδυτής αγοράζει 10 εκατ ομόλογα θα πληρώσει στην Ελλάδα ένα ασφάλιστρο για το ρίσκο της χώρας 226 χιλιάδων ευρώ.
Τα CDs της Ελλάδος βρίσκονται υψηλότερα της Τουρκίας που βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης ακόμη και της Ουγγαρίας που διαπραγματεύονται στις 220 μονάδες βάσης. Το spread στην Τουρκία διαπραγματεύεται στις 190 μονάδες βάσης. Τα CDs της Πολωνίας βρίσκονται στις 120 μονάδες βάσης και της Πορτογαλίας χώρας εισηγμένης στην ζώνη του ευρώ στις 80 μονάδες βάσης.
Εδώ λοιπόν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τίθεται ένα θέμα αποτίμησης. Συγκεκριμένα, διερωτώνται η Ελλάδα μπορεί να αποτιμάται χειρότερα από την Τουρκία ή την Ουγγαρία όταν εμφανίζει υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση και είναι και στην ζώνη του ευρώ. Tα ελληνικά ομόλογα πιέζονται λόγω ΕΚΤ«Ο λόγος που αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η ΕΚΤ επιτρέπει σε τράπεζες κι άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να δανείζονται με BBB- ως collateral». Αυτό αναφέρει η Στέφανι Φλάντερς, οικονομική αναλύτρια του BBC. Όπως σημειώνει, οι αγορές ξέρουν ότι το 2011 υπάρχει πρόβλεψη το ελληνικό χρέος να φτάσει το 130% του ΑΕΠ, κι αυτό δεν είναι ότι καλύτερο από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος ακολουθεί την πεπατημένη, να εκδίδει ομόλογα τα οποία πουλά στις εγχώριες τράπεζες, που με τη σειρά τους τα καταθέτουν στην ΕΚΤ ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι- και δεν θα το ξέρουμε πριν το τέλος του 2010- τι θα κάνει η ΕΚΤ όσον αφορά τη συγκεκριμένη χαλάρωση του κανόνα που ήθελε τις τράπεζες μέχρι πριν την κρίση να καταθέτουν collateral αξιολογημένα από Α- και πάνω.
Οι αναλυτές πάντως δεν καταστροφολογούν: «Η Ελλάδα θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 4 κλίμακες, κάτω από investment grade για να χάσουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να βάζουν τα ελληνικά ομόλογα ως collateral στην ΕΚΤ» σχολιάζει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland's Jacques Cailloux.
Η αναλυτής της Citi, Giada Giani θεωρεί «πιθανή» μια περαιτέρω υποβάθμιση σε ΒΒΒ είναι αρκετά υψηλή τις επόμενες εβδομάδες και ότι ανάλογες κινήσεις από άλλες εταιρίες αξιολόγησης είναι πολύ πιθανές τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά τονίζει ότι «θα χρειαστούν περισσότερα προκειμένου να μην γίνονται δεκτά ως collateral τα ελληνικά ομόλογα».Κερδοσκοπικό παιχνίδιΤο ελληνικό χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάρει τον κατήφορο και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα ανακόψει την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν χάσει 30% με 35% της αξίας τους από τα πρόσφατα υψηλά. Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζικές μετοχές συνδέονται άρρηκτα με τη συμπεριφορά του spread. Το spread στα ομόλογα απεικονίζει την κατάσταση στην οικονομία, τα CDs τα Credit Default Swaps απεικονίζουν το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει ακόμη και της Τουρκίας. Το spread και τα CDs διαπραγματεύονται πέριξ των 230 μονάδων βάσης. Οι τράπεζες δρουν σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον και όταν η οικονομία βρίσκεται σε δίνη είναι προφανές ότι και οι τράπεζες επηρεάζονται. Tα κέρδη πλήττονται, τα έκτατα έσοδα από ομόλογα καταβαραθρώνονται, οι επισφάλειες θα αυξηθούν, η οικονομία κλονίζεται και το κυριότερο κλονίζεται η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα ΧΑ και ομόλογα; Λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή ότι ομόλογα και ΧΑ λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία η συμπεριφορά του ΧΑ θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά των spreads. Τα τραπεζικά στελέχη και ειδικά treasurer dealing rooms επισημαίνουν ότι πλέον δεν αποκλείεται τίποτε ούτε οι 250 μονάδες ούτε και οι 300 μονάδες βάσης στα ομόλογα.
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι οργιάζει, οι παραδοσιακοί παίκτες είναι διστακτικοί να αγοράσουν και φοβούνται περαιτέρω διεύρυνση των spreads. Αν η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση επιβεβαιωθεί για spreads στις 300 μονάδες τότε το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί έως τις 1800 με 1850 μονάδες. Για την Εθνική αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί στα 15 με 16 ευρώ.
Ομως το σενάριο αυτό αποτελεί το πλέον απαισιόδοξο. Η αγορά θα κριθεί πέριξ των 250 μονάδων βάσης στο spread αν διασπαστεί αποφασιστικά χωρίς αντίσταση τότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το χειρότερο σενάριο. Οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment