Όσοι διαβάζουν το παρόν ξέρουν καλά ότι διακρίνεται από πεσιμισμό.
Ο κύριος λόγος είναι, επιγραμματικά, ότι η παγκόσμια οικονομία πάει να γυρίσει ένα μεγάλο κύκλο που ξεκίνησε από τα '70s, ο οποίος διαδέχτηκε ότι είχε απομείνει από την ύφεση της δεκαετίας του '30. Απλά, η τωρινή μετάβαση πιέστηκε πάρα πολύ ώστε άργησε να ξεκινήσει και τα αποτελέσματά της, με τη σειρά τους, θα αργήσουν να διαχυθούν. Ευτυχώς/δυστυχώς, τα πράγματα κινούνται πολύ γρηγορότερα ακόμα και σε σχέση με 10 χρόνια πριν.
Δεν ανήκω σε αυτούς που γνωρίζουν "από μέσα" τι συμβαίνει στη νέα εγχώρια κυβέρνηση, όμως νομίζω ότι οι προ ολίγου δηλώσεις Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσαν τα βασικά του προηγούμενου ποστ.
Ο ΥΠΟΙΚ, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
αποκρατικοποιήσεις - αύξηση της έμμεσης φορολογίας - μείωση των κρατικών δαπανών / περιορισμός των πραγματικών απολαβών στο δημόσιο τομέα - διαρθρωτικές αλλαγές - συνταξιοδοτικό - "περιμένει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο -0,3% το 2010"
Τρία σχόλια:
1. διαρθρωτικές αλλαγές: εάν καταφέρουν μόνο να αλλάξουν το διοικητικό χάρτη της χώρας (δήμοι-νομαρχίες-περιφέρειες), βασικά να τον μικρύνουν/συγχωνεύσουν, εξοικονομείται ένα κονδύλι που μπορεί να φτάνει τα €5 δισ. Αμέσως, περί τους 12,000 αιρετούς (τρομάρα τους) στο δρόμο, αφού βέβαια έχουν πρώτα φεσώσει κάθε δήμο αυτής της χώρας.
2. αποκρατικοποιήσεις: ο φόβος είναι οι πιστωτές να ζητήσουν την Ακρόπολη. Κυριολεκτώ.
3. αύξηση ΑΕΠ 2010@-0.3%: νομίζω ότι προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη ώστε να έχει το περιθώριο να εκπλήξει. Εάν η παγκόσμια οικονομία "τσιμπίσει" έστω και λίγο, η εγχώρια ανάπτυξη 2010 θα είναι μέχρι και οριακά θετική.
Σε αυτά που δεν ανέφερε να προσθέσω το ΕΣΠΑ που θα τρέχει μέχρι το 2013-15-16, και δεν βλέπω λόγο η ΕΕ να μην προγραμματίσει, ήδη από τις επικείμενες συζητήσεις εντός 2010, και το ΕΣΠΑ ΙΙ (το νο.6 συνολικά θα είναι για την Ελλάδα)
Να κάνω και μια πρόταση: ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ την ανάγκη μείωσης της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής. Μόνο εάν πειστούν οι περισσότεροι ότι η παραοικονομία μακροπρόθεσμα βλάπτει υπάρχει περιθώριο να διορθωθούν πέντε πράγματα στο φτωχό κράτος των πλούσιων κατοίκων. Ειδάλλως, θα γίνουμε πραγματική επαρχία της ΕΕ.
Τέλος, νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται όπως ο Αλμούνια:
«Θετικές εξαγγελίες, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν»
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment