15.4.10

Κίνα: Στο 11,9% η ανάπτυξη το α' τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας το πρώτο τρίμηνο, αυξάνοντας τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Ουέν Ζιαμπάο να διαχωρίσει την πρόσδεση του γιουάν με το δολάριο και να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα στο Πεκίνο η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Οι τιμές ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο και τα ξένα συναλλαγματικά αποθέματα αναρριχήθηκαν τα μέγιστα σε τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση. Χθες η Σιγκαπούρη επέτρεψε την ανατίμηση του νομίσματός της και Αυστραλία και Ινδία έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων κατά 2,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία μετά από αύξηση 2,7% τον Φεβρουάριο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 18,1% τον Μάρτιο και οι λιανικές πωλήσεις κατά 18%, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων εκτινάχθηκαν 76% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την Mercedes-Benz (China) Ltd. να ανακοινώνει διπλάσιες πωλήσεις.

Οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν 26,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 5,9% τον Μάρτιο, μετά την αναρρίχησή τους 5,4% τον Φεβρουάριο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1802762

No comments: