18.4.10

Ιδιωτικοποιήστε τις εφορίες

Για να μην γίνομαι κακός μόνο σε σχέση με τις δυνατότητες ελέγχου εφαρμογής του ΠΣΑ 2010, ας κάνω μια άλλη ερώτηση:
Επιτρέπεται σε φούρνους ή/και μανάβικα να είναι ανοικτά τις Κυριακές;
Αναφέρομαι σε δήμο της Αθήνας και όχι κάποιας τουριστικής περιοχής.

Μήπως σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός να επιληφθεί του θέματος;
Και εάν σε αυτά τα εύκολα δεν υπάρχει επιβολή κρατικής βούλησης και εφαρμογής νομοθεσίας σε ισχύ από δεκαετίες, τι να ζητήσει τότε κάποιος από εφοριακούς που έχουν μάθει μόνο να περιμένουν τους πολιτές να αιτηθούν για να ..πληρώσουν;

Ίσως τότε η ρήση "Ιδιωτικοποιήστε τις εφορίες" να μην απέχει πολύ από αυτά που θα πρέπει να γίνουν ώστε να πάει προς μια άλλη κατεύθυνση αυτή η χώρα
"Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση έκανε στους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ το γεγονός ότι οι εφορίες και τα τελωνεία δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τα βεβαιωθέντα έσοδα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν σε «φακέλους» δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το Δημόσιο «καίγεται» για έσοδα.

Επίσης τους προκαλεί έκπληξη ο αργός ρυθμός ελέγχου και διεκπεραίωσης υποθέσεων σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος, το γραφειοκρατικό κομφούζιο, η κατανομή αρμοδιοτήτων και προσωπικού, καθώς και η έλλειψη συντονισμού και συγκεκριμένου προγράμματος δράσης.

από τις 67 εφορίες της Αττικής μόνο τρεις έπιασαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό

η υστέρηση των εισπράξεων σε ορισμένες εφορίες υπερβαίνει το 10% και σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει και το 20% (πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα είναι μειωμένα μέχρι και 10% σε σχέση με πέρυσι) και σημείωσε ότι 23 εφορίες δεν έχουν δώσει στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων.

Γενικό Λογιστήριο
Τρύπα 217 εκ. το τρίμηνο

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, από τα 32 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων, ο στόχος είσπραξης για το 2010 είναι 1,5 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής αυτά που έχουν εισπραχθεί μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό.

Οι απογοητευτικές επιδόσεις στον τομέα των εσόδων προκαλούν έντονες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο, καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας στην πλέον κρίσιμη περίοδο στα δημοσιονομικά χρονικά της χώρας.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν υστέρηση 217 εκ. ευρώ, καθώς εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 9,7% έναντι ετήσιου στόχου για 11,7%. Μάλιστα, αν εξαιρεθούν οι επιστροφές φόρων που συγκυριακά παρουσιάζουν δραστική πτώση, τότε η μαύρη τρύπα στα έσοδα ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα δεν πάνε καλά ούτε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει αναπληρωθεί το κενό λόγω της πλήρους απόδοσης του δεύτερου κύματος των φοροεισπρακτικών μέτρων."

Όταν μια κρατική λειτουργία δεν "πηγαίνει" όπως πρέπει, μία λογική προτρέπει προς την ιδιωτικοποίηση μπας και λειτουργήσει καλύτερα ο φορέας, ας πούμε "πιο επαγγελματικά", τρανό παράδειγμα η Ελ. Αστυνομία του Δεκεμβρίου 2008, που θα έπρεπε μακράν να ιδιωτικοποιηθεί.

Για να δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά.

No comments: