13.4.10

Βέλγιο: Βοηθητικός ο ρόλος του ΔΝΤ στην εφαρμογή του σχεδίου για την Ελλάδα

Στις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας και τη συμβολή της χώρας του σε αυτό, αναφέρεται ο Βέλγος υπουργός Οικονομίας, Ντιντιέ Ρέϊντερς, σε συνέντευξή του προς τη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Ο Βέλγος υπουργός επισημαίνει ότι σε περίπτωση που η Αθήνα το ζητήσει, το Βέλγιο θα δανείσει στην Ελλάδα ποσό ύψους 1 δισ ευρώ (προκύπτει βάσει της συνεισφοράς του Βελγίου στην ΕΚΤ) και προσθέτει ότι η ευρωζώνη θα έχει την κύρια ευθύνη εφαρμογής του μηχανισμού. «Ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι βοηθητικός, γεγονός που προκύπτει από το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεισφέρει με μεγαλύτερα ποσά από το ΔΝΤ», επισημαίνει ο Ντ. Ρέϊντερς.

Σε ερώτηση σχετική με το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, που αναμένεται να κινηθούν στο 5%, και ειδικότερα για το εάν είναι εξαιρετικά υψηλά για την Ελλάδα, ο Βέλγος υπουργός απαντάει: «Το επιτόκιο καθορίστηκε βάσει μιας φόρμουλας που γενικά εφαρμόζεται στα προγράμματα στήριξης του ΔΝΤ. Επίσης, ακολουθήσαμε λογική αντίστοιχη με αυτήν που επικράτησε στις αποφάσεις στήριξης των τραπεζών. Η παρέμβασή μας θα πρέπει να μας στοιχίσει λιγότερο σε σχέση με αυτά που θα αποφέρει. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα να δανειστεί σε καλύτερες συνθήκες, αλλά δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι Βέλγοι, ή Γερμανοί φορολογούμενοι».

Σχετικά, τέλος, με την προοπτική δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον αντίστοιχες κρίσεις, ο Ντ. Ρέϊντερς απαντάει ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη σύστασή του, αρκεί η ύπαρξη συλλογικού, ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης αντίστοιχων προβλημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: