20.4.10

Τα μέτρα της επόμενης διετία στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με κοινοτικούς και ΔΝΤ

Οι συζητήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πακέτο βοήθειας θα ξεκινήσουν επισήμως την Τετάρτη και θα αφορούν κυρίως τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2012, είπε η Κομισιόν την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι συνομιλίες αναμένεται να προετοιμάσουν το έδαφος για την γρήγορη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η χώρα το ζητήσει.

Οι συζητήσεις ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν την Δευτέρα, αλλά τα προβλήματα στις αερομεταφορές της Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας ανάγκασαν την κυβέρνηση να τις αναβάλει.

«Κανονικά αναμενόταν να ξεκινήσουν αύριο με τους αξιωματούχους από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και φυσικά Έλληνες αξιωματούχους», είπε σε τακτική ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Κομισιόν είπαν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης ακόμα και αν συνεχιστούν τα προβλήματα στις αερομεταφορές.

Οι συνομιλίες αναφορικά με προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής συνήθως διαρκούν δυο με τρεις εβδομάδες, αλλά ο κ. Αλταφάζ είπε ότι η περισσότερη δουλειά έχει ήδη γίνει από την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Όπως πρόσθεσε, για το 2010 το βασικό είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Υπάρχει τώρα ανάγκη να είμαστε πιο συγκεκριμένοι σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011 και το 2012 προκειμένου να υλοποιηθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του επικεφαλής της Bundesbank Αξελ Βέμπερ, ότι το τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα θα απαιτήσει περίπου 80 δισ. ευρώ, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί μόνο για 30 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

«Η πρόβλεψη για τα κεφάλαια τον δεύτερο και τον τρίτο χρόνο είναι αρκετά δύσκολη, άρα τώρα επικεντρωνόμαστε στον πρώτο χρόνο», τόνισε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα τον πρώτο χρόνο ίσως χρησιμοποιήσει όλο το ποσό των 30 δισ. ευρώ ή κανένα μέρος αυτών των χρημάτων.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: