15.4.10

Περικοπές μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνιστά ο Όλι Ρεν

Δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, επανέλαβε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10% στο Δημόσιο είναι «ένα σημαντικό σήμα, που πρέπει να υιοθετηθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ομιλία του, σε συνέδριο της «δεξαμενής σκέψης» Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει σε αποπληθωρισμό την ευρωζώνη, εφόσον η Ελλάδα και άλλες χώρες δεν προχωρήσουν σε «σκληρές» μεταρρυθμίσεις.

Καθώς εντείνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική, η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος και η μόνη επιλογή φαίνεται πως είναι η περικοπή των μισθών.

Ο κ. Ρεν είπε ότι είναι πολύ θετική η απόφαση της κυβέρνηση να «κόψει» 10% το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, λέγοντας ότι είναι «ένα σημαντικό σήμα, που πρέπει να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας».

Προσπαθώντας να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της κυβέρνηση Μέρκελ στη συμφωνία ευρω-στήριξης της Ελλάδας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφισβήτησης, παρά το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι πιστεύει πως η Γερμανία έχει δεσμευτεί πλήρως να συμμετάσχει, στο βαθμό που της αναλογεί, στην παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα το ζητήσει, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής για το θέμα στα γερμανικά δικαστήρια.

Ο μηχανισμός βοήθειας είναι ένα σημείο καμπής στην κρίση και δείχνει ότι οι ισχυρισμοί για διάσπαση της ευρωζώνης και χρεοκοπία της Ελλάδας είναι παράλογοι, είπε την Πέμπτη υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην Ιαπωνία, ο κ. Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης ήταν ένα σημαντικό βήμα.

«Αυτή η ανακοίνωση καθιστά ξεκάθαρο αυτό που οι αρχές της ευρωζώνης έχουν πει εδώ και κάποιους μήνες, δηλαδή ότι το σενάριο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη, που κάποιοι παράγοντες της αγοράς και παρατηρητές αναφέρουν, είναι απλά παράλογο» σημείωσε.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1126294&lngDtrID=251

No comments: