7.4.10

Προτεραιότητα η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών

Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα να προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στο μέλλον, εκπονώντας ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke.

Οι δαπάνες για την υγεία αναμένεται να αυξηθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, κάτι που θα οδηγήσει στην εμφάνιση νέων προκλήσεων για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ντάλας ο Bernanke υπογράμμισε ότι "αν δεν επιδείξουμε ως έθνος ισχυρή δέσμευση για τη δημοσιονομική σταθερότητα, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο δεν θα έχουμε ούτε χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά ούτε υγιή οικονομική ανάπτυξη".

Ο Bernanke σημείωσε παράλληλα ότι αν και η αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι "δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο". Εξέφρασε ιδίως την ανησυχία του για τα "επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας" που αναμένεται να μειωθούν σταδιακά.

"Ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα δεσμεύεται για την επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια και πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον", δήλωσε ο Bernanke, ενώ πρόσθεσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι στη κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει τελικά να αποφασίσει είτε την αύξηση των φόρων, ή τον περιορισμό της κοινωνικής ασφάλισης και την περιστολή των δαπανών σε όλους τους τομείς, από την άμυνα μέχρι την παιδεία.

Εξέφρασε ωστόσο την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. "Η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένα την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας", υπογράμμισε.

http://www.capital.gr/News.asp?id=940407

No comments: