15.4.10

«Αντίθετη στο πνεύμα του Μάαστριχτ η βοήθεια προς την Ελλάδα»

Το πακέτο βοήθεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, αναφέρουν οκτώ κορυφαία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας.

Τα οκτώ ινστιτούτα (πέντε από τη Γερμανία, δύο από την Αυστρία και ένα από την Ελβετία), στην εξαμηνιαία έκθεση που καταθέτουν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη πείρα σε παρόμοια πακέτα.

«Τέτοιου είδους βοήθεια αντιβαίνει στο πνεύμα της Συνθήκης του Μάαστριχτ», αναφέρει η έκθεση.

«Για να εξασφαλίσουμε ότι η νομισματική ένωση δεν θα υποστεί περαιτέρω ζημιά, τα ινστιτούτα θεωρούν ότι είναι κρίσιμο το ΔΝΤ να είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση των όρων που θα υπαγορευθούν… και για την απόφαση για την απελευθέρωση περαιτέρω κεφαλαίων (για βοήθεια)».

Για να αποφευχθεί η απώλεια εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, ένας μηχανισμός που θα προσέφερε τακτικά βοήθεια στις χώρες-μέλη θα ήταν αντιπαραγωγικός, όπως επισημαίνουν.

«Η πιθανότητα να χρειαστεί βοήθεια θα αυξανόταν και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα καθυστερούσαν ή και θα ακυρώνονταν, με τον κίνδυνο να παρουσιαστεί ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια», καταλήγει.

Πηγή: Reuters

No comments: