10.4.10

Εκτακτο Γιούρογκρουπ για το μηχανισμό στήριξης. Ανοίγει ο δρόμος για την προσφυγή της Ελλάδας

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν για να καταλήξουν και στην τελική πολιτική απόφαση για το μηχανισμό στήριξης.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το ύψος του δανείου θα είναι 20 ως 30 δισ. ευρώ και το επιτόκιο για τους Ευρωπαίους 5% ως 5,5%, ενώ για το τμήμα του δανείου που θα χορηγήσει το ΔΝΤ το επιτόκιο είναι συνήθως μεταξύ 2,5% και 3%.

Αν λοιπόν αύριο υπάρξει και η πολιτική απόφαση τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να υποβάλει η Ελλάδα αίτηση προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα τραπεζίτες έλεγαν ότι δεν είναι απίθανο αυτό να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν από το άνοιγμα των αγορών. Οι ίδιοι εκφράζουν την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σπεύσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό πριν ανοίξουν οι αγορές για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Και εξηγούσαν ότι η κατάσταση έγινε ιδιαιτέρως πιεστική ύστερα από την υποβάθμιση της χώρας και των τραπεζών από τη Fitch. Αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το γεγονός, τότε η Ελλάδα θα είχε ένα χρονικό περιθώριο περαιτέρω ελιγμών. Ομως, τώρα τα περιθώρια αυτά στένεψαν σε απίστευτο βαθμό.

Τόσο οι τραπεζίτες όσο και αναλυτές πιστεύουν ότι με την αίτηση θα δοθεί τεράστια ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, τα σπρεντς θα υποχωρήσουν σημαντικά και επιπλέον ανάσα θα πάρουν και οι τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27017145

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πακέτο στήριξης κατά 1/3, δηλαδή αν το δάνειο "κλείσει" στα 25 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι 8,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,84%.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26975152

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει δάνεια για την Ελλάδα με σταθερό επιτόκιο άνω του 5% και κυμαινόμενο πέριξ του 3,75%, ενώ το ύψος των δανείων ενδέχεται να φτάσει και πάνω από τα 40 δισ. ευρώ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=150217

Δάνειο ύψους από 25 έως 40 δισ. ευρώ για τη διετία 2010-2011.

η κατ' αρχήν συμφωνία αφορά επιτόκιο σταθερό 5,1% ή κυμαινόμενο 3,74%.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=149881

επιτόκιο άνω του 6% θα επιβαρύνει την Ελλάδα από μια ενδεχόμενη έκτακτη χρηματοδότηση με βάση το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές εντός της Ε.Ε.

Μάλιστα, το ανωτέρω ποσοστό αφορά δανειοδότηση έως 3 ετών ενώ οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι εάν η Ελλάδα ζητήσει δάνειο με ωρίμανση μεγαλύτερη της τριετίας, θα υποστεί «πέναλτι» 100 μονάδων βάσης ή 1% στο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το επιτόκιο μιας έκτακτης δανειοδότησης της χώρας θα ήταν με όρους ΔΝΤ και θα ανερχόταν περίπου στο 5,01%

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην ζητήσει άμεσα την κοινοτική βοήθεια, καθώς μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της τουλάχιστον για περίοδο 1-2 μηνών.

Εάν η Ελλάδα το ζητήσει, η αντίδραση των χωρών ευρωζώνης θα είναι άμεση, τονίζουν οι πηγές του Reuters, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε επίσημη ανακοίνωση για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας την επόμενη Παρασκευή.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/577384/Article.aspx

Όμως η μεγάλη είδηση δεν είναι το επιτόκιο το οποίο πρώτο αποκάλυψε το www.bankingnews.gr κυμαινόμενο 3,75% ή σταθερό 5% αλλά το γεγονός ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι τυπικός και ο ρόλος του ΔΝΤ ουσιαστικός.
Μάλιστα θα εγκατασταθεί αρμόδια επιτροπή του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν έχει να επιλέξει. Ή θα χρεοκοπήσει τις επόμενες 10 ημέρες ή θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που αποτελεί νομοτελειακά μονόδρομο.

Η Ελλάδα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και φαίνεται ότι αποφεύχθηκε. Η Ελλάδα γλυτώνει την χρεοκοπία.
Όμως θέλει προσοχή η Ελλάδα θα σκεφθεί κουτοπόνηρα και θα πει , τώρα που έχω τους όρους μπορεί να πέσουν τα spreads και έτσι να δανεισθώ από τις αγορές χωρίς να χρησιμοποιήσω τον μηχανισμό . Θα χρησιμοποιηθεί ως φόβητρο στους κερδοσκόπους ο μηχανισμός και όχι ως πρακτικό εργαλείο.
Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί το μεγάλο στρατηγικό λάθος. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει βοήθεια για ένα χρόνο να λύσει τα προβλήματα της και εν συνεχεία όταν θα σταθεί στα πόδια της να πει στο ΔΝΤ και στην ΕΕ σας ευχαριστώ πολύ αλλά σας αποπληρώνω τα δάνεια και σας ευχαριστώ για την βοήθεια τώρα μπορώ και μόνη μου.

bankingnews

Το συνολικό ύψος των 40 δις ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από το ΔΝΤ και την ΕΕ το οποίο θα δοθεί υπό την μορφή δανείων 20-25 δις ευρώ το 2010 και τα υπόλοιπα το 2011.
Οι δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι να διαλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο 300 μονάδες πλέον euribor δηλαδή περίπου 3,75% ή σταθερό με επιτόκιο 5%.
Το ελληνικό δημόσιο εξετάζει και τις δύο επιλογές.

bankingnews

____________________

Πλέον δεν είμαστε σε θέση να ρωτήσουμε ούτε να ρωτάμε... Θα μας εξηγήσουν οι άλλοι... κατά μία έννοια το επιτόκιο είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις καθώς το επίπεδο του σπριεέεντ θα πάει προς τα εκεί.
Όπως έχει φανεί, τα μέτρα θα είναι σκληρά ανεξαρτήτου ύψους επιτοκίου.
Και όπως σημειώνεται, εκτός από τα "μέτρα για κάσα" μας ετοίμαζαν και "τεχνική χρεοκοπία" - αλλιώς δεν εξηγείται η πρεμούρα των σπριεέεντς στις 450μ.β.
Έχουμε μερικές εβδομάδες μπροστά για να επιλυθεί - για τώρα - το ελληνικό ζήτημα.

No comments: