21.4.10

BofA-Merrill Lynch: Ηπια τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

«Η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να ζητήσει και να λάβει εντός των επόμενων τριών εβδομάδων τη συνδυασμένη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος προσαρμογής», σημειώνει η Bank of America-Merrill Lynch στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα.

Κατά την εκτίμησή της, τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια με στόχο τη σταθεροποίηση και τη μείωση του χρέους της είναι σχετικά ήπια σε σύγκριση με τα σκληρά μέτρα ρευστότητας που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 140% το 2012, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα σημειώσει αύξηση 4,2% μετά το 2013. Με μέσο επιτόκιο 6%, η σταθεροποίηση του ελλείμματος στο 5% επί του ΑΕΠ είναι αρκετή για τη μείωση του χρέους στο 134% το 2022, ενώ εάν το έλλειμμα μειωθεί στο 3%, το χρέος θα υποχωρήσει κάτω του 120%.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να δείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση, η Bank of America-Merrill Lynch απαντά ότι μέχρι στιγμής έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ για το 2010.

Εν κατακλείδι, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ακόμη και αν δεν φανεί πρόθυμη να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας το 2010, η Ελλάδα θα προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής προοπτικής της για το 2011 και έπειτα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1805773

No comments: