16.4.10

Economist: Πρόβλεψη σοκ για χρέος στο 150% του ΑΕΠ!

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνουν οι αναλυτές του περιοδικού Economist σχετικά με το δημόσιο χρέος της ελληνικής οικονομίας. Σε σχετικό τους άρθρο αναφέρουν ότι ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να συνεχίσει να δανείζεται. Εκτιμούν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα σταθεροποιηθεί πάνω από το 150% του ΑΕΠ, «βάρος» που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει μια χώρα με τόσο κακές οικονομικές προοπτικές.

Ο συγγραφέας του άρθρου εκτιμά ότι χρειάζεται ένα πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, από αυτό που εφαρμόζεται τώρα. Θεωρεί ως το πλέον ανησυχητικό γεγονός για την Ελλάδα το ότι οι επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την πίστη τους ότι η χώρα θα μπορέσει να στηρίξει τις αυξανόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να βιάστηκε να μιλήσει καθώς στις 6 Απριλίου, τρεις μέρες μετά τη δήλωσή του ότι τα χειρότερα πέρασαν, τα επιτόκια δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκαν από το 6,5% σε πάνω από 7% και παραμένουν σε επίπεδα συναγερμού.
http://www.capital.gr/News.asp?id=946777

original
http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=15908288

No comments: