14.4.10

Eurostat Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο προχώρησαν, εκτός από την Ελλάδα, σε swaps

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει χρήση συμφωνιών swaps όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οπως δήλωσε τους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Βάλτερ Ραντερμάχερ, «η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο», εκτός από την Ελλάδα, έχουν γνωστοποιήσει προς την Eurostat ότι έχουν συνάψει συναλλαγματικά swaps.

O κ. Ραντερμάχερ τόνισε ωστόσο ότι «Η Ελλάδα είναι μία περίπτωση για την οποία χρειαζόμαστε περαιτέρω εξηγήσεις».

Στο ερώτημα ποια τραπεζικά ιδρύματα εμπλέκονται στις εν λόγω συμφωνίες, ο γενικός διευθυντής της Eurostat απάντησε ότι «είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί πρόχειρα». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είναι πολύ πιθανό ότι η Goldmann Sachs δεν ήταν το μόνο ίδρυμα που εμπλέκεται σε συναλλαγές swaps».

Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία της Γερμανίας απάντησε αργότερα στις ανακοινώσεις της Eurostat. Οπως δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας κ. Γιόεργκ Μύλερ, τα γερμανικά swaps δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για την απόκρυψη του χρέους και η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων «είναι κατηγορηματικά διαφορετική από τη διαχείριση του χρέους από την Ελλάδα».

«Τα γερμανικά swaps υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι ορίζονται στον προϋπολογισμό και στα ποσά που εκδίδονται κάθε έτος στον προϋπολογισμό», υποστήριξε ο κ. Μύλερ.

No comments: