2.4.10

Πώς η Fed έσωσε την Bear Stearns

Απορρόφησε όλα τα επικίνδυνα περιουσιακά της στοιχεία για να εξαγοραστεί από την JP Morgan

Bloomberg, Reuters

Δύο χρόνια αφού η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bear Stearns εξαγοράστηκε από την JP Morgan Chase έναντι του ευτελούς τιμήματος των 10 δολαρίων ανά μετοχή, μόνο και μόνο για να μην καταρρεύσει, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στη Νέα Υόρκη ανοίγει τα χαρτιά της για τον ρόλο που διαδραμάτισε σε μια συμφωνία που άφησε το στίγμα της στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αποκάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την άσκηση έντονων πιέσεων για την πολιτική «μυστικότητας» της Fed. Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης έθεσε ζήτημα αρμοδιότητας, καθώς οι επικριτές της επισημαίνουν ότι εισήλθε στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, αφού το κόστος της διάσωσης επωμίστηκαν μέσω αυτής οι φορολογούμενοι.

Οπως προκύπτει από τα αρχεία της, η Fed κατέχει «χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων συνδεδεμένων με δάνεια», ονομαστικής αξίας 74,8 δισ. δολαρίων, περιουσιακά στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στο επενδυτικό όχημα Maiden Lane LLC. Μόλις στα τέλη του 2009, αυτά υπολογίζονταν στα 27 δισ. δολάρια, λόγω της μεγάλης πτώσης των αξιών στην αγορά ακινήτων και κατ’ επέκτασιν αυτών των τίτλων. Η λεπτομερής αναφορά των περιουσιακών στοιχείων καταλαμβάνει 131 σελίδες και περιλαμβάνει επενδυτικά προϊόντα, γνωστά ως CDS, συνδεδεμένα με δάνεια που είχαν δοθεί στην αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton, όπως και εξωχρηματιστηριακά παράγωγα ή credit default swaps, δηλαδή συμβόλαια που καλύπτουν τον επενδυτή από τον κίνδυνο πτώχευσης μιας επιχείρησης ή ενός κράτους.

Η Fed της Νέας Υόρκης απορρόφησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου της Bear Stearns προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της από την JP Morgan, τον Μάρτιο του 2008. Η συναλλαγή αυτή αποτέλεσε κακό οιωνό για την καταστροφική κλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε εφαρμογή κολοσσιαία μέτρα για τη διάσωση και στήριξη των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων του κόσμου από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ η παγκόσμια οικονομία παρασύρθηκε στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων πέντε δεκαετιών, τουλάχιστον.

Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Fed στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι εάν δεν είχε παρέμβει, οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες στην πραγματική οικονομία. Σήμερα, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα υψηλά 20ετίας και πλέον και το Κογκρέσο προσφέρει φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους. Ορισμένοι ειδήμονες επισημαίνουν ότι εάν είχε επιτραπεί η κατάρρευση της Bear Stearns, οι συνέπειες σε βάθος χρόνου θα ήταν ηπιότερες, καθώς η διόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από άστοχες τοποθετήσεις σε αμφιλεγόμενα επενδυτικά προϊόντα θα πραγματοποιούνταν νωρίτερα. Οι συνολικές απώλειες και διαγραφές επισφαλών δανείων -που έχουν πυροδοτηθεί, κυρίως, από την πολυετή ύφεση στην αμερικανική αγορά ακινήτων- υπολογίζονται στα 1,7 τρισ. δολάρια και πλέον, παγκοσμίως.

Στο χαρτοφυλάκιο της Maiden Lane LLC περιλαμβάνονται τίτλοι συνδεδεμένοι με στεγαστικά δάνεια της τράπεζας Countywide -η οποία, επίσης, εξαγοράστηκε από την Bank of America τον Ιανουάριο του 2008- που σήμερα εντάσσονται στη χαμηλή κατηγορία CCC, δηλαδή οκτώ επίπεδα χαμηλότερα της απαιτούμενης βαθμολογίας για ασφαλή επένδυση. Οι τίτλοι της Bear Stearns, που ήταν συνδεδεμένοι με την παράτολμη επέκταση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικής πίστης, εντάσσονταν στην κατηγορία C, δηλαδή ένα επίπεδο πριν την επισφάλεια. Σε πολλές περιπτώσεις, οι τράπεζες δεν απαιτούσαν λεπτομερή αναφορά των εισοδημάτων των δανειοληπτών.

No comments: