Μιλώντας στο ραδιοσταθμο BBC 4, ο Τζ.Στίγκλιτς ανέφερε πως το σχέδιο βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα -την αυστηρότητα του οποίου επέκρινε- δεν θα μειώσει τη διάθεση των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην εξασθένηση της ζώνης του ευρώ. Οι «προφανώς υπερβολικά σκληροί όροι που επιβλήθηκαν θα είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικοί όσον αφορά το να εμποδίσουν μια διάχυση».
«Όταν δούμε πόσο δύσκολο υπήρξε για την Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή θέση για να βοηθήσει μία από τις μικρότερες χώρες, θα αντιληφθούμε πως, αν μια χώρα λίγο μεγαλύτερη έχει δυσκολίες, είναι πιθανό η Ευρώπη να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο» δήλωσε ο οικονομολόγος, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατά πολύ μεγαλύτερη οικονομία της Ισπανίας.
«Συνεπώς πιστεύω ότι η ελπίδα πως (αυτή η βοήθεια) θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις είναι πιθανόν αβάσιμη: μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο χρόνο, όμως μακροπρόθεσμα, όσο τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα παραμένουν, οι κερδοσκόποι θα γνωρίζουν ότι παραμένουν και, στο βαθμό που οι αδυναμίες της Ευρώπης θα επιδεινώνονται, πιστεύω πως θα χαίρονται» ανέφερε ο Τζ.Στίγκλιτς.
Εντείνονται τα σενάρια για τον ευρωπαϊκό Νότο
Οι φήμες για μετάδοση της κρίσης «α λα ελληνικά» στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο πληθαίνουν, και την Τρίτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λ.Θαπατέρο έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «αβάσιμα και ανεύθυνα» σχετικά σενάρια για την Ισπανία. Οι ανησυχίες όμως φαίνεται ότι έριξαν την ίδια ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Την εκτίμηση ότι είναι «αρκετά πιθανό» η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα - μέλος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που θα χρειαστεί στήριξη επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Γκρό, σε δηλώσεις του την Τρίτη από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα αυτή θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, η οποία θα είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ.
Εξ άλλου, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας είπε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς, όπως είπε, η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης. Τέλος, ανέφερε ότι η Ιταλία βρίσκεται, σχετικώς, σε πιο ασφαλή κατάσταση, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία αυτής της χώρας.
Αργότερα, και το ΔΝΤ διέψευσε ότι η Ισπανία προτίθεται να ζητήσει οικονομική στήριξη για τις δημοσιονομικές της ανάγκες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
___________________________________
Η γνώμη του είναι κάπως πιο σημαντική...
No comments:
Post a Comment