22.5.10

Αγορά για λίγους το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε μια μικρή αγορά για λίγους και αδιάφορη για τους πολλούς εξελίσσεται το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η απαξιωτική τροχιά στην οποία έχει εισέλθει από τον περασμένο Οκτώβριο διατηρήθηκε και την προτελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Νέο χαμηλό έτους κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) στη συνεδρίαση της Πέμπτης και υποχώρησε στις 1.582,22 μονάδες που είναι επίπεδα της 17ης Μαρτίου 2009. Το Χ.Α. καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 27,75% απ’ όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το ξεκίνημα του 2010, ενώ από το υψηλό του 2009 (2.896,91 μονάδες 14 Οκτωβρίου) οι απώλειες αγγίζουν το 46%. Αξιοσημείωτο είναι και το γκρέμισμα της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. αφού έχουν εξανεμισθεί ακριβώς 22 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα προσγειωθεί φέτος η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς που βρίσκεται σήμερα στα 61 δισ. ευρώ. Τα πρόσφατα στοιχεία των συναλλαγών Απριλίου αποδεικνύουν αφενός την παρατεταμένη αποχή των εγχώριων επενδυτών και αφετέρου την έξοδο ξένων επενδυτών από μία χώρα που έχει τεθεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την Κομισιόν.

Παράλληλα η μονοδιάστατη εικόνα των συναλλαγών αποκαλύπτει ότι οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση συγκεντρώνουν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το Χ.Α. πληρώνει πολύ ακριβά την έξοδο των ξένων χαρτοφυλακίων το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Ταυτόχρονα έχει αποσυρθεί το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, ενώ δεν είναι ελκυστικές για χρηματιστηριακές συναλλαγές οι άλλες κατηγορίες των μετοχών της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας την πλειονότητα αυτών των τίτλων σε απαξιωτική πορεία.

Μήπως, τελικά, ο μεγάλος αριθμός εισηγμένων που εισήλθαν στο Χ.Α. τη διετία του παροξυσμού 1998 - 1999 αποτελεί σήμερα και το μεγαλύτερο βαρίδι για τον χρηματιστηριακό θεσμό; Τι νόημα έχει να υπάρχουν τόσες πολλές εταιρείες που πραγματοποιούν ελάχιστες συναλλαγές καθημερινά; Πώς να ενδιαφερθεί ο ξένος ή εγχώριος επενδυτής για μια εισηγμένη με μηδενική εμπορευσιμότητα που συνεπάγεται τον χαμηλό δείκτη διασποράς; Ερωτήματα που ασφαλώς θα πρέπει να απασχολήσουν τις εποπτικές αρχές καθώς το Χ.Α. μετά την τριετία 2005 - 2007, οπότε σημειώθηκαν οι εισαγόμενες τοποθετήσεις κεφαλαίων ύψους 17 δισ. ευρώ, επιστρέφει σε μία εσωστρεφή πορεία και συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με βάση τη συμπεριφορά. Οπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, πρόεδρος της Ενωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών: «Το 80% περίπου των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται πλέον από 10 εταιρείες, ενώ προ ολίγων ετών το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 60%. Η σταδιακή μείωση της αξίας των συναλλαγών, αποτέλεσμα της διεθνούς ανασφάλειας για τις μετοχικές αξίες, οδηγεί σε αυτήν την ιδιότυπη συγκέντρωση ενδιαφέροντος σε λίγες εταιρείες. Εκτιμούμε ότι το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε λίγες εταιρείες, καθώς τα κριτήρια επένδυσης αναμένεται να παραμείνουν συντηρητικά (έμφαση στο μέρισμα, μεγάλες εταιρείες κ.λπ.). Η διασπορά επενδυτικού ενδιαφέροντος και συναλλαγών σε πολλές εταιρείες απαιτεί συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης που επί του παρόντος δεν είναι ορατές». Η συγκέντρωση των συναλλαγών στις λίγες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης περιορίζει δραματικά τις επιλογές της πλειοψηφίας των επενδυτών που βλέπουν μετοχές που είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια να μην παρουσιάζουν κινητικότητα και συνεπώς να λιμνάζουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_22/05/2010_401953

No comments: