23.5.10

Στην έξοδο της ΟΝΕ θα βρεθεί η... Γερμανία

Εάν η Ελλάδα είχε ακόμη τη δραχμή, η κρίση δεν θα είχε φθάσει σε αυτό το σημείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ευσταθούν τα σενάρια «αποβολής» της χώρας από την Ευρωζώνη. Τα παραπάνω επισημαίνει ο Χαρντίπ Ντόγκρα, διαχειριστής νομισμάτων του Global Currency Fund, της επενδυτικής εταιρείας Schroders, σε συνάντηση του με την «Κ». Οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν εκτός Ευρωζώνης είναι οι οικονομικά ισχυρές, λαμβάνοντας οικειοθελώς μια τέτοια απόφαση, συμπληρώνει ο ίδιος, φωτογραφίζοντας, βεβαίως, τη Γερμανία. Σήμερα, όμως, η Γερμανία «παίζει μείζονα ρόλο για το ευρώ», διότι είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί για τους εταίρους της. Οπότε, τα πράγματα περιπλέκονται.

Με τη ρεαλιστική και ψύχραιμη ματιά του επαγγελματία επενδυτή, ο ινδικής καταγωγής κ. Ντόγκρα σχολιάζει επίσης τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ευρώ. Είναι «δύσκολο να είναι κανείς θετικός μαζί του», λέει, αλλά ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν συμφέρει, επί της ουσίας, τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι αγορές παραμένουν αρνητικές για το ευρώ «βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», εν μέρει και λόγω της ασάφειας που επικρατεί στην Ευρωζώνη για τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας των κρατών-μελών, οι κυβερνήσεις των οποίων επέδειξαν μεγάλη αναποφασιστικότητα στη χάραξη κοινής άμυνας για την καταπολέμηση της κρίσης. Κατά τον ίδιο, το ευρώ παραμένει υπερτιμημένο, αν και η πτώση του ήταν εντυπωσιακή μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παρέμβασής της, τυπώνοντας χρήμα, ο κ. Ντόγκρα δεν απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο στην περίπτωση που υπάρξει «άτακτη» και βίαιη πτώση του ευρώ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το οποίο πάσχει η Ευρώπη εντοπίζεται στο μέτωπο της ανάπτυξης. Αυτό το κενό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο με διορθωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θεωρεί, ως εκ τούτου, ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε συγκριτικά δυσμενέστερη θέση όχι μόνον από τις ΗΠΑ, αλλά ακόμη και από μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης, όπως είναι η Ελβετία.

Ισως η Βρετανία και η στερλίνα να έχουν καλύτερη τύχη στην απόπειρα να εξέλθουν από την οικονομική κρίση «διότι, ιστορικά, η χώρα έχει εμπειρία στη μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων». Βασική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που θα ήταν προτιμότερο να επιτευχθεί μέσα από τη μείωση των κρατικών δαπανών και όχι της φορολογίας. Ο κ. Ντόγκρα τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, η προοπτική ανάπτυξης είναι αποδυναμωμένη, με την πορεία της στερλίνας, η οποία έχει ήδη υποστεί σοβαρή υποτίμηση, να είναι πτωτική, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με το ευρώ. Ο πληθωρισμός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που, ενδεχομένως, να παρεμβάλει εμπόδια στην πορεία της βρετανικής οικονομίας, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για να αναχαιτίσει μια ραγδαία άνοδο των τιμών. Οπότε ελλοχεύει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού, με την οικονομική δραστηριότητα να βαδίζει σε αργούς ρυθμούς, αντίθετα από την άνοδο των τιμών. Ο κ. Ντόγκρα τονίζει, όμως, ότι στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα μάλλον υπερισχύσει ο αποπληθωρισμός σε αγαθά και υπηρεσίες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_23/05/2010_402039

No comments: