23.5.10

Μια ματιά πίσω από το έτος 2013

Σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της με τίτλο «Η εναλλακτική λύση», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει σενάριο του Philip Plickert για το πώς θα εξελιχθεί -κατά την άποψή του- η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.
Ομολογουμένως ότι πιο "τραβηγμένο" έχουμε διαβάσει καθώς όχι μόνο κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπια αλλά ο αρθρογράφος (με το.."κληρονομικό χάρισμα";) μπορεί και προβλέπει τις εκλογές σε άλλες ευρωπαικές χώρες,την κατάσταση εμφυλίου στην Ελλάδα,πότε θα παραιτηθεί ο Γ.Παπακωσταντίνου,ποιός θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ και τι θα πεί,πότε και ποιές ευρωπαικές χώρες θα επιλέξουν νέο νόμισμα κ.τ.λ...

Σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το σενάριο που επιμελείται ο αρθρογράφος :

- Το πρόγραμμα λιτότητας που υπαγόρευσε το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται μη ρεαλιστικό, ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει σε εσωτερικές του εκθέσεις ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι περιορισμένες.
- Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώνεται πολύ περισσότερο απ’ ότι έχει προβλεφθεί. Ήδη το 2010 κηρύσσουν πτώχευση 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό ανεργίας μετά τις απολύσεις στο Δημόσιο εκτινάσσεται στο 20%.
- Καθημερινά διαδηλώνουν χιλιάδες Έλληνες μπροστά στη Βουλή. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την πλειοψηφία λόγω αποχώρησης βουλευτών της και παραμένει στην εξουσία με τη στήριξη μικρού δεξιού κόμματος. Ομάδες αναρχικών πραγματοποιούν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
- Ο Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου τελικά παραιτείται το καλοκαίρι του 2011, μετά την αποτυχία του προγράμματός του και τη συνεχιζόμενη άνοδο ελλειμμάτων και χρέους.
-O νέος της ΕΚΤ Draghi ανακοινώνει, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων του στα τέλη του 2011, ότι τα έκτακτα μέτρα ως προς την αποδοχή ομολόγων των χωρών της Ν. Ευρώπης ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν.
- Οι εμπορικές τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί τα ομόλογα-σκουπίδια των χωρών της Ν. Ευρώπης στην ΕΚΤ, έχουν αντισταθμίσει τις απώλειές τους και σημειώνουν πάλι κέρδη. Στο μεταξύ, βαρύ πλήγμα έχει υποστεί η αξιοπιστία της ΕΚΤ.
- Ο Dominique Strauss-Kahn έχει αναλάβει την Προεδρία της Γαλλίας το 2012 και φλερτάρει με υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.
- Η ώρα της αλήθειας για την Ελλάδα έρχεται το 2013. Η χώρα είναι de facto χρεοκοπημένη, καθώς δεν μπορεί να δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές. Η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον βουλευτικών εκλογών και υπάρχει μεγάλη αντίδραση από το γερμανικό λαό κατά ενός νέου bail out.
- Η Ελλάδα αιφνιδιάζει κηρύσσοντας πτώχευση και έχοντας συμφωνήσει προηγουμένως διακανονισμό με τους πιστωτές με μείωση του χρέους κατά 30%.
- Στη Γερμανία έχει ιδρυθεί κόμμα διαμαρτυρίας που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά. Οι δικαστές της Καρλσρούης απαγορεύουν στην κυβέρνηση νέο bail out, απόφαση που προκαλεί πολιτικό σεισμό.
- Στο τέλος του έτους, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Φιλανδία και κατόπιν Τσεχία και Πολωνία, δημιουργούν νέα νομισματική ένωση με σκληρό νόμισμα. Δημιουργείται η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων και πηγαίνει καλύτερα γιατί είναι πια πιο ευέλικτη. Η Νομισματική Ένωση με το σκληρό νόμισμα ανατιμά, η Νομισματική Ένωση με το μαλακό νόμισμα υποτιμά κι έτσι περιορίζονται οι ανισορροπίες.
- Το τέλος του ευρώ δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και το τέλος της Ευρώπης, αντίθετα, συνεχίζεται αυξανόμενο το διασυνοριακό εμπόριο, η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και κεφαλαίων και, μαζί τους, και η ευρωπαϊκή ενοποίηση από κάτω.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:
faz.net/s/Rubcontent.html
http://www.faz.net/s/Rub3ADB8A210E754E748F42960CC7349BDF/Doc~EAD022E2AB15F4C9F9E87E8657FAE90CE~ATpl~Ecommon~Scontent.html


4 comments:

christos milionis said...

Aτο που περιγραφεται,ειναι κατα την γνωμη μου το αισιοδοξο σεναριο.

geokalp said...

είναι αισιόδοξο καθώς γράφεται ότι ο νέος ΕΚΤ θα είναι ο Ιταλός Ντράγκι, πρώην της Γκόλντμαν
θα είναι όμως ο γερμανός Βέμπερ

christos milionis said...

ο γερμανος Βεμπερ θα ειναι ο νεος προεδρος της ΕΚΤ.
Οποτε το σεναριο γινεται πιο αισιοδοξο!

geokalp said...

καλημέρα!

αισιόδοξο ως προς τη πλευρά της λύσης εννοείς, πχ τρίτο ράιχ/πόλεμος κλπ
σύμφωνα με το άρθρο, η Γερμανία βρίσκει το "ζωτικό χώρο" που της λείπει...
;)