30.6.10

ΣΥΡΙΖΑ: Ο τόπος εξωθείται σε γενική οικονομική καταστροφή

Αδιανόητη, προκλητική και εξοργιστική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ με το χαριστικό, όπως λέει, επιτόκιο του 1% και με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ «την ίδια ώρα το ελληνικό δημόσιο ληστεύεται κυριολεκτικά στο δανεισμό του με τα πανύψηλα επιτόκια του χρηματοδοτικού μηχανισμού Ε.Ε.-ΔΝΤ και της αγοράς».

Σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες που έφτασε τα 90 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου και τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων προς τις τράπεζες το πρώτο πεντάμηνο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επεσήμανε πως «η μεγάλη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το πρώτο πεντάμηνο του 2010 επιβεβαιώνει τη βαθιά οικονομική δυσπραγία και τον υφεσιακό οικονομικό κατήφορο στον οποίο βυθίζεται ασταμάτητα η χώρα».

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, «είναι άκρως εντυπωσιακά τα στοιχεία που δείχνουν την ιλιγγιώδη άνοδο των χαριστικών και προνομιακών δανείων της ΕΚΤ προς τις Τράπεζες, που αυξήθηκαν κατά 80% στο πρώτο πεντάμηνο και έφτασαν περίπου στο δυσθεώρατο ύψος των 90 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «τα ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτή τη λεηλασία δημοσίου χρήματος είναι πελώρια:

Ά Γιατί στηρίζει και καλύπτει η κυβέρνηση μια κατάσταση στην Ε.Ε. υπερ-προνομιακής μεταχείρισης των Τραπεζών, την ώρα που καταληστεύεται το ελληνικό δημόσιο; Γιατί δεν αντιδρά; Γιατί δεν διεκδικεί ανάλογη μεταχείριση στο δανεισμό του ελληνικού κράτους με αυτή των τραπεζών;

Ά Που έχει πάει η ιλιγγιώδης ρευστότητα των 90 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει προνομιακά και χαριστικά οι Τράπεζες; Πως είναι δυνατόν η προνομιακή ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις Τράπεζες να μεταφράζεται σε κλειστές δανειακές στρόφιγγες προς την οικονομία ή τραπεζικά δάνεια σε πολίτες και μικρές επιχειρήσεις με πανύψηλα επιτόκια;»

Όπως εκτιμά, «αυτή την ώρα ο τόπος με τις κυβερνητικές επιλογές αποικιακής πρόσδεσης στο μνημόνιο της "τρόικας" και τις πολιτικές κοινωνικής κατεδάφισης εξωθείται σε γενική οικονομική καταστροφή».

Τονίζει δε πως «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα προοδευτική πορεία που θα έχει ως αφετηρία την άμεση απεμπλοκή από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και τα κατεδαφιστικά μέτρα που τον συνοδεύουν, την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει και τη διαγραφή σημαντικού μέρους του, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί προϋπόθεση για το σχεδιασμό μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και παραγωγικά κριτήρια.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1837199

29.6.10

megadeals

το σημερινό ποστ είναι αφιερωμένο στην απεργία των δημοσιογράφων

megadeals
κάποιος που θέλει να σπρώξει την ΑΤΕ: ΕΤΕ+ ΠΕΙΡ+ ΑΤΕ εντός Αυγούστου, τίτλος Εθνική Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΑΤΕ), δέσμευση του Ταμβακάκη να μην χαθεί καμία θέση εργασίας
ενώ σύμφωνα με πηγές ανώτατου στελέχους (Ρίτσαρντ Ντριγκστοουν) απέναντί τους θα έχουν ΤΤ+ Παρακαταθηκών και ΕΥΡΩΒ

μια άλλη σειρά
ATE, ΤΤ (Aspis), Παρακαταθηκών - δημόσιο
η ΑΛΦΑ συζητάει με Κατάρ
ρυθμιστής των εξελίξεων η ΠΕΙΡ...
για την ΕΤΕ ας είναι καλά τα κοκόρια της στην Τουρκία
η ΕΥΡΩΒ είναι με το γκουβέρνο(*)

κάποιος άλλος που θέλει να σπρώξει ΜΑΙΚ: megadeal EEEK με Μαϊλη (προσοχή, όχι το Μάκη) με πιθανή σχέση ανταλλαγής 0,3 ΕΕΕΚ για ΜΑΙΚ, εμπλέκεται και η ΦΡΙΓΟ

(*) Λέξη πιθανότατα βενετικής προελεύσεως, με λατινική όμως ρίζα [λατ. gubernum, «κυβέρνηση»] περιγράφει την κρατική εξουσία, την πολιτεία που διατηρεί το μονοπώλιο άσκησης νόμιμης βίας, στα όρια της συντεταγμένης πολιτείας.
Συνήθως χρησιμοποιείται με ειρωνική ή αρνητική χροιά και αναφορά στην εκάστοτε κυβέρνηση.

υ.γ. οι Τούρκοι θα παίξουν μπάλα;

Στις τράπεζες εντός της εβδομάδας επιπλέον εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθούν στις τράπεζες οι εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί από την κυβέρνηση τον Απρίλιο στο πλαίσιο της ενίσχυσης των τραπεζών με επιπλέον ρευστότητα φθηνού κόστους.

Πρόκειται για εγγυήσεις που θα δοθούν πέραν των 17 δισ. ευρώ που ήταν τα αδιάθετα κεφάλαια του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ και οι οποίες θα οδηγήσουν στην άμεση έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατατεθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Τα επιπλέον αυτά 15 δισ. ευρώ ανεβάζουν στα 43 δισ. ευρώ το ποσό που θα λάβουν από το Δημόσιο οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των 28 δισ. ευρώ του «πακέτου» στήριξης. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής, εκτός καταθέσεων, ρευστότητας των τραπεζών και έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η ρευστότητα των τραπεζών είναι πιεσμένη, δεδομένου ότι στις 30/6 οφείλουν να επιστρέψουν στην ΕΚΤ 19 δισ. ευρώ από τη λήξη του τελευταίου ετήσιου repo που είχαν συνάψει για την άντληση ρευστότητας.

Αν και η ρευστότητα του ετήσιου repo θα ανακυκλωθεί ξανά στις τράπεζες, αλλά σε μικρότερες διάρκειες, οι τράπεζες περιμένουν εναγωνίως τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του Δημοσίου προκειμένου να εκτονώσουν και τις πιέσεις που δέχονται στο σκέλος του κόστους των καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι μόλις απελευθερωθούν οι επιπλέον εγγυήσεις των 15 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, ακόμη και μέσα σε διάστημα εβδομάδας, στην έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα κατευθυνθούν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.

Εν τω μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η κατανομή των αδιάθετων κεφαλαίων του πακέτου των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες, με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανομής, αναλογικά τόσο με το αρχικό ύψος της συμμετοχής τους στο πακέτο, όσο και με το μερίδιό τους στην αγορά των χορηγήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλύφθηκε πλήρως ο δεύτερος πυλώνας του «πακέτου», ο οποίος προέβλεπε παροχή στις τράπεζες εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, που θα εγγυώνται εκδόσεις ομολόγων τους. Στόχος του πυλώνα αυτού ήταν να επιτραπεί στις τράπεζες να πωλήσουν σε επενδυτές δικά τους ομόλογα με την εγγύηση του Δημοσίου και να αντλήσουν ρευστότητα ούτως ώστε να συνεχίσουν τη δανειακή τους δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αυτές είναι από 3 μήνες έως 3 χρόνια. Αντίστοιχες διάρκειες θα έχουν και τα ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες, τα οποία όμως και πάλι, λόγω της αρνητικής συγκυρίας για τον δανεισμό των τραπεζών, θα κατευθυνθούν στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άλλοι πυλώνες του «πακέτου» ήταν α) η παροχή στις τράπεζες ομολόγων του Δημοσίου, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, έναντι αγοράς από το Δημόσιο προνομιούχων μετοχών των τραπεζών για ενίσχυση των εποπτικών τους κεφαλαίων και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (ο συγκεκριμένος πυλώνας ήταν και ο μόνος που είχε ενεργοποιηθεί εξαρχής), και β) παροχή στις τράπεζες ειδικών ομολόγων του Δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, έναντι προμήθειας ή έναντι εκχώρησης στο Δημόσιο ισόποσου σχεδόν χαρτοφυλακίου δανείων τους προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1000468

ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ

Κρατικοποίηση εγχώριων τραπεζών

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ!

Η Κίνα παρασύρει τις ασιατικές αγορές

Το κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων στην Κίνα, μετά τα στοιχεία του Conference Board για την κινεζική οικονομία, παρασύρει σε σημαντικές απώλειες τις ασιατικές αγορές καθώς οι φόβοι για νέα κρίση επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

Πιο αναλυτικά, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών ότι η ανάπτυξη της Κίνας, που αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί. Οι αποδόσεις των 2ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλό-ρεκόρ του 0,6014, ενώ το γεν σημείωσε σημαντική ενίσχυση σε υψηλό πέντε εβδομάδων στο Τόκιο στα 88,83 γεν/δολ από 89,37 γεν/δολ χθες στη Νέα Υόρκη.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε τόσο από την αναθεώρηση του leading index του Conference Board για την Κίνα, όσο και από τα μάκρο της Ιαπωνίας. «Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας θα αντιμετωπίσουν «σοβαρά εμπόδια» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των μέτρων σύσφιξης της πολιτικής και της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους, ανέφερε σήμερα η Citigroup σε έκθεσή της.

«Η αγορά κάνει ανάπαυλα για να αφομοιώσει τις επιπτώσεις των απογοητευτικών μάκρο των τελευταίων δύο εβδομάδων», σχολίασε στο Bloomberg ο Jason The, αναλυτής από το Σίδνεϊ. «Οι αγορές ίσως συνειδητοποιούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται να είναι πιο ήπιος καθώς η μόχλευση στο σύστημα παραμένει σε υψηλά επίπδα».

Το αμερικανικό κέντρο οικονομικών ερευνών Conference Board διόρθωσε τον δείκτη Απριλίου για το outlook της οικονομίας της Κίνας, αναφέροντας ότι ο leading index για τη χώρα σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από το Νοέμβριο, και όχι τη μεγαλύτερη ενίσχυση σε διάστημα 14 μηνών.

Ο δείκτης που συνθέτει το κέντρο ερευνών της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%, λιγότερο από το 1,7% που ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου. Το Conference Board ανέφερε ότι η προηγούμενη ανακοίνωση περιελάμβανε ένας «λάθος υπολογισμό» για το συνολικό εύρος στο οποίο βασίστηκαν οι μετρήσεις.

«Η διόρθωση δεν επηρεάζει το outlook που δίνουμε για την κινεζική οικονομία», τόνισε ο William Adams, οικονομολόγος του Conference Board στο Πεκίνο. «Η ανάπτυξη δεν αναμενόταν να επιταχυνθεί στην Κίνα, ενώ στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να γίνει πιο ήπια. Η συγκεκριμένη διόρθωση στηρίζει αυτή την αντίληψη».

Ο πανασιατικός MSCI Asia Pacific στο Τόκιο υποχώρησε 0,9% στις 115,61 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση του από τα υψηλά της 15ης Απριλίου στο 11%.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε απώλειες 1,27% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 9.570,67 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε πτώση 1,00%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κινήθηκε ανοδικά 1,07%, ενώ αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 3,42% και ο Shenzhen Composite κατά 4,67%. Ο ευρύτερος CSI 300 καταγράφει απώλειες 3,79%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα σημειώνει πτώση 1,40%, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν υποχωρεί κατά 1,03%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 καταγράφει απώλειες 0,88%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 0,58%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 1,08%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,37%.

http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1000579

28.6.10

RBS: "Ετοιμαστείτε για το χείλος του γκρεμού"

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland για τις ευρωπαϊκές μετοχές και προειδοποιούν τους πελάτες τους «να είναι έτοιμοι για το χείλος του γκρεμού», όπου οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων θα καταρρεύσουν.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο επικεφαλής του τμήματος credit της RBS, Andrew Roberts, εκτιμά ότι το «χείλος του γκρεμού» βρίσκεται κοντά για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Ο κίνδυνος να κάνουμε λάθος είναι μικρός, ήτοι να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια», τονίζει ο Roberts. «Ωστόσο, ο κίνδυνος να είμαστε σωστοί είναι 10% στις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων και την ίδια στιγμή, ότι οι μετοχές και τα εμπορεύματα θα υποχωρήσουν πολύ περισσότερο από όσο αναμένουν και οι απαισιόδοξοι».

Ο Roberts συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα της μέγιστης διάρκειας σε αγορές-ασφαλή καταφύγια. «Αυτό σημαίνει στις αγορές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας με αυτή τη σειρά», εξηγεί. «Αγοράστε χρυσό, σκεφτείτε το απίστευτο. Να είστε έτοιμοι για κατά 2% χαμηλότερες αποδόσεις στα 2ετή αμερικανικά ομόλογα, 2% χαμηλότερες στα 10ετή γερμανικά ομόλογα, ενώ και η Μ. Βρετανία δεν θα είναι μακριά».

http://www.capital.gr/News.asp?id=1000244

Eurobank EFG: Εκστρατεία ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία

Εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό και το εσωτερικό για την παρουσίαση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων εξόδου από την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση ανέλαβε πρόσφατα η Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα EFG.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ξεκίνησε τη διοργάνωση κύκλου παρουσιάσεων προς μεγάλες ξένες τράπεζες, διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και μεγάλους ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κύκλος των παρουσιάσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από κλιμάκια στελεχών της τράπεζας, ξεκίνησε από το Λονδίνο (9-11 Ιουνίου 2010) και συνεχίζονται στο Άμστερνταμ, το Μιλάνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, ενώ αντίστοιχη εκστρατεία πραγματοποιείται και στις χώρες της Νέας Ευρώπης.

Οι παρουσιάσεις βασίζονται σε μελέτη με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας», η οποία εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Αναλύσεων της Eurobank και εξετάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών, τις προοπτικές τους μεσοπρόθεσμα, καθώς και τη δυναμική της Ελλάδος, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank EFG, έως τώρα οι διεθνείς αγορές έχουν επιδείξει μονομερή προσήλωση στους κινδύνους της δημοσιονομικής ανισορροπίας και τις αβεβαιότητες, που συνοδεύουν την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, και έχουν προεξοφλήσει σε ένα βαθμό ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αυτή η υπόθεση δεν ευσταθεί και ότι η διεθνής αγορά υποεκτιμά σοβαρά τις δυνατότητες της χώρας να διορθώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να θέσει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του λόγου χρέους / ΑΕΠ, σε σταθεροποίηση και ανάπτυξη των μακροοικονομικών μεγεθών και σε βελτίωση της διεθνούς μας αξιοπιστίας», τονίζεται στη μελέτη.

Επιπλέον, παρουσιάζεται η άποψη ότι, ούτε η Ελλάδα, ούτε η ΕΕ, ούτε η ΕΚΤ έχουν οποιοδήποτε κίνητρο να ρυθμίσουν το χρέος της χώρας, διότι οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, και για τους δανειστές και για τους δανειζόμενους, οι κίνδυνοι που θα προκύψουν σημαντικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις μη διαχειρίσιμοι, με ανυπολόγιστες κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς επιπτώσεις, κυρίως για την πορεία της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Eurobank EFG, ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας €85-90 δισ. διακρατούνται από ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εξειδικευμένους οργανισμούς και έλληνες ιδιώτες. Επομένως, πιθανή απομείωση της αξίας των ομολόγων θα καθιστούσε αναγκαία τη διάσωση και τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, το κόστος της οποίας θα αντιστάθμιζε το όποιο όφελος από τη διαγραφή τμήματος του διεθνούς χρέους.

«Η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο να υιοθετήσει μία τέτοια πολιτική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι σε αυτή την περίπτωση θα απεκλείετο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για χρόνια, με αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.»

Επιπλέον, απόφαση για χρεοκοπία της Ελλάδος είναι πολιτική απόφαση η οποία αφορά όλη την Ευρωζώνη και δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από την Ελλάδα. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι τελευταίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να αποδεχθούν πολιτική διαγραφής χρέους από την οποία θα υφίσταντο μεγάλες απώλειες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της μεταφοράς της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Συμπερασματικά, επισημαίνεται στην έκθεση πως κάθε αναδιάρθρωση ή αθέτηση πληρωμών θα σήμαινε αδυναμία προσφυγής στις διεθνείς αγορές για μακρό χρονικό διάστημα και οριστική απομάκρυνση από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, με τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες. «Τελικά, μία αθέτηση πληρωμών δεν αντιμετωπίζει καμία από τις υπολανθάνουσες αιτίες του προβλήματος. Επομένως, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σύντομα θα εκτοξευόταν και πάλι.»

Η μελέτη της Eurobank αναδεικνύει ότι υπάρχουν και σημαντικά θετικά στοιχεία τα οποία οι διεθνείς αγορές και αναλυτές, ως τώρα, υποτιμούν. Η μελέτη καταλήγει στο βασικό της σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί νωρίτερα (το 2012) και σε χαμηλότερο επίπεδο (137,8% του ΑΕΠ) έναντι των προβλέψεων ΕΕ/ΔΝΤ, και κατόπιν να ακολουθήσει πτωτική πορεία, αγγίζοντας το 90% του ΑΕΠ το 2020, έναντι πρόβλεψης 119% του ΑΕΠ από ΕΕ/ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο – αλλά απόλυτα εφικτό σύμφωνα με τους αναλυτές – σενάριο, υποθέτοντας ρυθμούς ανάπτυξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερους για όλη την περίοδο από το βασικό σενάριο και 0,25 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο πληθωρισμό ανά έτος, το χρέος φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο του 133,7 % του ΑΕΠ το 2012 και στη συνέχεια ακολουθεί πτωτική πορεία αγγίζοντας το 71% του ΑΕΠ το 2020.

«Τέτοια βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης είναι απόλυτα εφικτή υπό προϋποθέσεις και αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό ζητούμενο σήμερα στις πολιτικές προτεραιότητες, δηλαδή το πώς η χώρα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αποτελεί και την απάντηση στην κρίση», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836424

______________________________

Μπορεί να μοιάζει αρκετά αισιοόδοξο αλλά είναι τόσο κοντά στη πραγματικότητα όσο το χρέος να φτάσει 150% ΑΕΠ (ΑΕΠ +15% αναθεωρημένο)

HSBC: Μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Για τις δύσκολες συνθήκες λιτότητες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ελληνικές τράπεζες κάνει λόγο η HSBC στην πρόσφατη έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα. Η διεθνής τράπεζα προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχο των τραπεζών της χώρας μας εν όψει αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων κερδοφορίας προς τα κάτω, όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια τράπεζα εκτιμά ότι το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχείται από αργή ανάπτυξη πιστώσεων, υψηλότερες δαπάνες απομείωσης, υψηλότερο κόστος λιανικών καταθέσεων και έντονες ανησυχίες για μαζική εκροή κεφαλαίων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

«Ελλείψει ιστορικού παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, έχουμε υποβάλει σε «τεστ αντοχής» τις προβλέψεις μας για τον κλάδο θεωρώντας ως δεδομένες τις υψηλές δαπάνες απομείωσης», αναφέρει η έκθεση. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την HSBC, ότι ο κίνδυνος μείωσης των εκτιμήσεων κερδοφορίας παραμένει, ενώ οι εκροές κεφαλαίων βρίσκονται υπό έλεγχο.

«Αυτό που κατά τη γνώμη μας αντανακλά σε γενικές γραμμές η τρέχουσα αποτίμηση είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι υποτιμημένος κατά 30%» σε σύγκριση με τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, τονίζει.

«Ωστόσο, προχωρήσαμε σε μείωση της τιμής-στόχο για όλες τις τράπεζες που καλύπτουμε προκειμένου οι τιμές-στόχος να αντανακλούν τις επερχόμενες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων κερδών προς τα κάτω», επισημαίνει η τράπεζα. Η HSBC διατηρεί την προτίμησή της για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα , χάρη στα αμυντικά της χαρακτηριστικά (λόγω της σχετικά μικρότερης έκθεσής της στις ανισορροπίες της ελληνικής αγοράς), όπως αναφέρει.

«Εάν εξαιρέσουμε τους σημαντικούς κινδύνους που απορρέουν από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, θεωρούμε, επίσης, ότι η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα αποτελεί μια ισχυρή πρόταση μακροχρόνιου ορίζοντα», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης της HSBC με θέμα τις ελληνικές τράπεζες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836366

Ρουμανία: Αύξηση 5% στο ΦΠΑ

Την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 24% από την 1η Ιουλίου αποφάσισε η κυβέρνηση της Ρουμανίας σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ.

Η αύξηση του ΦΠΑ δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ως παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 15% τις συντάξεις.

Ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνεται στη δανειοδοτική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ρουμανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Agerpres

Ντ. Στρος-Καν: Εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν υποβάθμισε στις δηλώσεις του από το Τορόντο το βασικό διακύβευμα κατά τη Σύνοδο της Ομάδος G20ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως δεν έχει καμμία σημασία.

«Το ζήτημα για εμάς είναι ένα ψευδοπρόβλημα. Κατ�ουσίαν τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από το να υπάρξει κάποιο θέμα: η κατάσταση, η διαφορετική θέση κάθε χώρας για το προϋπολογισμό από τις άλλες. Το ζήτημα δεν είναι : εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ή ανάπτυξη. Είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη», τόνισε ο Στρος-Καν στη συνέντευξη Τύπου.

»Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναγκαιότητα να εφαρμόσει μία πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Ορισμένως, πέραν αυτού, κάποιοι θα πρέπει επιπροσθέτως να φροντίσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πως «οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν για να εξασφαλισθεί η ευημερία στον κόσμο», ο Στρος-Καν έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση πως είναι εκείνοι που καθοδηγούν την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αληθεύει, αυτοί είναι οι Ασιάτες».

«Εκεί που κατανοώ τον Ομπάμα είναι στο ότι 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μας καταθλίβει όλους», τόνισε ο ίδιος. Όμως, ο Στρος-Καν προσθέτει πως «το πραγματικό ερώτημα» είναι να γνωρίσουμε «γιατί» είναι τόσο ανισόρροπη η ανάπτυξη στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ερωτηθείς σχετικά με τον δασμό επί των τραπεζών, ο Στρος-Καν δήλωσε πως «κατ�ουσίαν δεν υπήρξε οπισθοχώρηση» από τη Σύνοδο του Πίτσμπεργκ τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία επιφορτίσθηκε το ΔΝΤ να κάνει προτάσεις για μία τέτοια φορολόγηση και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη υιοθετούν αυτήν την άποψη.

«Ορισμένες χώρες δεν το θέλουν, κάτι που είναι πολύ απλοϊκό. Βρίσκω πως αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Το γεγονός ότι οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες δεν εκτέθηκαν στην κρίση και δεν επένδυσαν σε επικίνδυνα ομόλογα δε σημαίνει πως είναι εσαεί απρόσβλητες», τόνισε ο Στρος-Καν.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836240

________________________

Μιλάμε για σοσιαλιστή!!!

Ψευδοπρόβλημα έλεγε η Ζαν Μαρι Νεγρεπόντη Δελιβάνη την ανεργία..!

Με τον εικονοκλαστικό αυτό τίτλο, που αναφέρεται στο υπ αριθμόν πρόβλημα της Ε.Ε. αλλά ήδη και της Ελλάδας, κυκλοφόρησε η νέα μελέτη της καθηγήτριας Μ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

Στο βιβλίο της αυτό η γνωστή οικονομολόγος:

YΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι το πρόβλημα της ανεργίας, όπως προσεγγίζεται από την Ε.Ε. αποτελεί ψευδοπρόβλημα, επειδή:

- ουσιαστικά πρόκειται για πρόβλημα διανομής του συνεχώς ανερχόμενου πλούτου, ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο, και όχι για την ανάγκη εξασφάλισης περισσότερης απασχόλησης.
- αυτό το πρόβλημα οφείλεται στην αχρήστευση των παραδοσιακών νόμων και εργαλείων με τη βοήθεια των οποίων προσδιορίζονταν τα μερίδια εργασίας και κεφαλαίου μέσα στο προϊόν, από το τέλος του Β Παγκοσμίου πολέμου και μέχρι τη δεκαετία του 70, εξαιτίας της μετάβασης του καπιταλισμού στο μεταβιομηχανικό στάδιο.
- και συνεπώς, αυτό οφείλει να αντιμετωπισθεί με την προσπάθεια εξεύρεσης νέων νόμων κατανομής, που να εξασφαλίζουν στοιχειώδεις όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, και προπαντός, να αποτρέπουν την εφαρμογή των νόμων της ζούγκλας στις σύγχρονες οικονομίες.

ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ την ευρωπαϊκή από την αμερικανική περίπτωση ανεργίας, δεδομένου ότι στην πρώτη διαπιστώνεται συνύπαρξη ανερχόμενου πλούτου με κατερχόμενες ανάγκες εργασίας και διευρυνόμενο ποσοστό ανεργίας, ενώ στη δεύτερη ο ανερχόμενος πλούτος, συμβαδίζει με χαμηλούς μισθούς, αυξανόμενο ποσοστό πτώχειας, και χαμηλό επίπεδο ανεργίας. Διαχωρίζει, ακόμη, την περίπτωση της ανερχόμενης ελληνικής ανεργίας, από την αντίστοιχη μορφή της Ε.Ε., υπογραμμίζει τις ιδιαιτερότητες της και υποστηρίζει ότι αυτή οφείλεται στην απέναντι στο απουσία εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, όπως και στις ανειλημμένες μας υποχρεώσεις, Μάαστριχ και στην Ε.Ε.. Οι τελευταίες αυτές μας εμποδίζουν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που απορρέουν από το χαμηλότερο του μέσου αναπτυξιακό μας επίπεδο.

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας, στα τέλη του 20ου και στα πρόθυρα του 21ου αιώνα, δεν είναι πια δυνατή με βάση τα παραδοσιακά πλαίσια της κλασικής -νεοκλασικής και Κεϋνσιανής θεώρησης. Αυτό διότι μια σειρά από παράγοντες που έχουν αναπτυχθεί στις σύγχρονες μεταβιομηχανικές κοινωνίες προκαλούν ανισορροπητικές αποσυνδέσεις, ανάμεσα στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην αναγκαία, εκάστοτε απασχόληση.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ τις προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο Λευκό Βιβλίο, δεδομένου ότι, σ αυτό, γίνεται προσπάθεια δικαιότερης κατανομής της ανεπαρκούς απασχόλησης, με την ενθάρρυνση ανισότερης κατανομής της ανερχόμενης ευμάρειας. Οι λύσεις, λοιπόν, που εμπεριέχονται στο Λευκό Βιβλίο αναβιώνουν την παλιά διαμάχη, ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο, εφόσον θέτουν σαφέστατα το πρόβλημα του επαναπροσδιορισμού των μεριδίων εργασίας και κεφαλαίου αποδίδουν τις -νέες και βελτιωμένες γνώσεις-, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και περιορίζουν τις ανάγκες για εργασία, αποκλειστικά και μόνον στο κεφάλαιο, και όχι στην εργασία, ενώ πρόκειται για το επιστέγασμα της ανθρώπινης εργασίας, τη διανοητική. απειλούν την Ε.Ε. αν τελικά τις εφαρμόσει, με οικονομική στασιμότητα, αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής, απώλεια βαθμού ανταγωνιστικότητας και αδυναμία οικονομικής και κοινωνικής της επιβίωσης.
Ειδικότερα αναλύονται οι λόγοι, για τους, οποίους οι λύσεις του Λ.Β. είναι κατ εξοχήν ακατάλληλες, ανεφάρμοστες και επικίνδυνες στην ελληνική περίπτωση.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ λύσεις επαναστατικές και εν πολλοίς, πρωτοποριακές για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής -και ελληνικής- ανεργίας, που όμως βασίζονται σε στέρεη αναλυτική βάση και εξασφαλίζουν επιστημονική κάλυψη στο αίτημα της εργασίας, για της γενίκευση των 35 ωρών χωρίς μείωση του επιπέδου αμοιβής της.

Οι λύσεις αυτές προϋποθέτουν περισσότερο και όχι λιγότερο κράτος προνοίας, προκειμένου να μη μεταβληθεί η Ευρώπη, κατά τον 21ο αιώνα, σε απέραντη γκρίζα περιοχή.

http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/112946?osCsid=cuqul7cv56or408mqncvuubgh6

Ομπάμα: «Η Αμερική δεν θα πληρώσει για την παγκόσμια ευημερία»

Η Αμερική δεν μπορεί να πληρώνει για να εξασφαλίζει την ευημερία του κόσμου και θα παραμείνει σταθερή εναντίον κάθε αθέμιτου πλεονεκτήματος αποκτά μια χώρα, δήλωσε χθες Κυριακή στο Τορόντο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προσκαλώντας την Κίνα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της.

"Έπειτα από χρόνια υπερβολικά υψηλού χρέους, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν και δεν θα πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την ευημερία του κόσμου", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος στης συνόδου κορυφής της G20. Και "κανένα έθνος δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο δρόμος του προς την ευημερία είναι στρωμένος με εξαγωγές προς την Αμερική", πρόσθεσε κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην Κίνα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευση του Πεκίνου να αφήσει να διακυμανθεί η ισοτιμία του γιουάν, κάτι που ζητούν πιεστικά οι Αμερικανοί, ο Ομπάμα κάλεσε τις κινεζικές αρχές να "πάρουν στα σοβαρά" τις υποσχέσεις τους.

Είναι επίσης απαραίτητο για να εξασφαλιστέι μια βιώσιμη ανάπτυξη στον κόσμο να μην έχει κανένας "αθέμιτο πλεονέκτημα" σε οικονομικό ή εμπορικό θέμα, δήλωσε ακόμη ο Ομπάμα αναφερόμενος και πάλι στην Κίνα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε επίσης από την Κίνα να παραδεχθεί το ρόλο της Βόρειας Κορέας στην επίθεση που έγινε νωρίτερα φέτος εναντίον νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η συμμαχία της ΟΥάσινγκτον με την Ιαπωνία είναι πολύ ισχυρή και υπογράμμισε τη δέσμευση για μια παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πρόσθεσε πως η εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα δεν εξασθενεί επ' ουδενί τις σχέσεις με την Ιαπωνία ή με τη Νότια Κορέα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836231

G-20: Προτεραιότητα στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων

Οι ηγέτες της G20 αναφέρουν στην τελική ανακοίνωσή τους ότι προτεραιότητά τους είναι να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάκαμψη και οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν στο μισό το δημόσιο έλλειμμά τους ως το 2013.

"Η υπ' αριθόν ένα προτεραιότητα της G20 είναι να διαφυλάξει και να ενισχύσει την ανάκαμψη και να θέσει τις βάσεις μιας σταθερής, βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης και να ενισχύσει τα χρηματοπιστωτικά συστήματά μας έναντι των κινδύνων", αναφέρει η Ομάδα των 20 πλούσιων και αναδυόμενων οικονομιών.

"Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Μολονότι η ανάπτυξη επανέρχεται, η ανάκαμψη είναι άνιση και εύθραυστη, η ανεργία σε πολλές χώρες παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα και οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ευρέως αισθητές", υπογράμμισε η G20.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν "να γίνει περισσότερη πρόοδος για να εξισορροπήθεί η παγκόσμια ζήτηση" ενισχύοντάς την εκεί όπου είναι υπερβολικά ασθενής.

Οι ηγέτες υπογραμμίζουν πάντως τον κίνδυνο του υπερβολικού δημόσιου χρέους."Οι προηγμένες οικονομίες δεσμεύτηκαν σε δημοσιονομικά προγράμματα που θα μειώσουν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και θα σταθεροποιήσουν ή θα μειώσουν το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ ως το 2016", αναφέρουν στην τελική ανακοίνωση.

Εξάλλου άφησαν σε κάθε χώρα το περιθώριο να επιλέξει ανάμεσα στην επιβολή ενός φόρου στις τράπεζες και σε "άλλες επιλογές" για να μην επωμιστούν τα κράτη το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση από τη G20 της νομιμότητας του φόρου στις τράπεζες, τον οποίο θέλει να επιβάλει η Γαλλία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

"Πολύ ξεκάθαρα, η δυνατότητα να φορολογηθούν οι τράπεζες αναγνωρίζεται ως θεμιτή από την G20", δήλωσε ο Σαρκοζί προς τους δημοσιογράφους.

Επίσης στην τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι το Μεξικό θα προεδρεύσει της G20 το 2012. "Θα συνεδριάσουμε το Νοέμβριο του 2011 υπό την προεδρία της Γαλλίας και το 2012 υπό την προεδρία του Μεξικού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1836223

24.6.10

dw db gs u w l

Η πρόβλεψη έπεσε ανατριχιαστικά κοντά:
"Τον Μάιο που θα έχουν λήξει οι κρατικές ενισχύσεις, πόσ θα είναι το νούμερο; Κάτω από 400,000; ή κάτω από 300,000;"

Ιστορικό χαμηλό «άγγιξαν» οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Μαϊο, οι οποίες υποχώρησαν κατά 33% στις 300.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση 20% στις 405.000. Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στις 446.000.
reporter
ΗΠΑ: Άπρόσμενη πτώση των πωλήσεων νέων κατοικιών στην Αμερική στις 300,000.

Άλλες εγχώριες απόψεις αναρωτιούνται: Μήπως οδηγούμαστε σε double dip ύφεση;
Στις ΗΠΑ τα δύο μεγάλα αγκάθια της οικονομίας, η αγορά εργασίας και ακινήτων δε φαίνεται να έχουν την πορεία που υπολόγιζε η κυβέρνηση, παρά τα υπέρογκα ποσά που έχουν διατεθεί. Μάλιστα οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μαϊο«άγγιξαν» το χαμηλότερο επίπεδο από το 1963 αφού υποχώρησαν κατά 33% στις 300.000. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1963.
Η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα ριψοκίνδυνο εξάμηνο καθώς νέα σειρά προβλημάτων «χτυπά» τον τομέα real estate, ανατρέποντας κάθε ενδεχόμενο ισχυρής ανάκαμψης, είχε εκτιμήσει προ ημερών η τραπεζική αναλύτρια, Meredith Whitney.
...
Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ύφεση double-dip, σχήματος W, δηλαδή, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Michael Hart.

Στα δικά μου μάτια συνεχίζει να μοιάζει με ένα τεράστιο U προς το ιαπωνικό πρότυπο αλλά εάν ήταν να υποδείξω τον πιο ευφάνταστο θα ήταν μεταξύ Γκόλντμαν και Ντόϊτσε, αυτοί άλλωστε είναι οι καλύτεροι του πλανήτη!
Γκόλντμαν
Ντόϊτσε


Ο κατασκευαστικός κλάδος της αγοράς κατοικίας προπορεύεται περίπου δύο χρόνια πριν το μέσο όρο της οικονομίας (software) και οι κατασκευές εκτός αγοράς κατοικίας εκτός από χαμηλές, ..μειώνονται! (λινκ)
Εάν δεν χτιστούν τα πάντα ΔΕΝ ..γλιτώνουμε!

Γαλλία: Ογκώδης διαδήλωση κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη σημερινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία στη διαδήλωση συμμετείχαν 50.000 άτομα, ενώ το συνδικάτο CGT εκτιμά ότι οι διαδηλωτές ανήλθαν σε 130.000.

Σημειώνεται πως σε όλη τη χώρα έχουν εξαγγελθεί για σήμερα περίπου 200 διαδηλώσεις για το ίδιο ζήτημα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1835080

___________________

Γελάνε με τέτοια ποσοστά συμμετοχής στο Παρίσι - Γαλλία...! Η Αθήνα ΕΙΧΕ περισσότερους!!!

Για άλλους δύο μήνες θα ισχύσει η απαγόρευση του short selling

Για άλλους δύο μήνες θα ισχύσει η απαγόρευση του short selling στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε πριν από λίγη ώρα η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Yπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει το δίμηνο για το οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποφασίσει την απαγόρευση ανοικτών πωλήσεων λόγω έκτακτων συνθηκών που επικρατούσαν στην αγορά.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1835017

ΕΤΕ: Εκδοση καλυμμένων ομολογιών €15 δισ.

Δεύτερο πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολογιών ύψους 15 δισ. ευρώ θέσπισε η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα της Ελλάδος την 22α Ιουνίου 2010, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της ρευστότητάς της και αξιοποίησης των στοιχείων του ενεργητικού της.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ως κάλυμμα απαιτήσεις της τράπεζας από στεγαστικά δάνεια ιδιωτών σε ευρώ και ξένο νόμισμα.

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος ολοκληρώθηκε η έκδοση των τριών πρώτων σειρών καλυμμένων ομολογιών, συνολικού ύψους 3,0 δισ. ευρώ. Οι ομολογίες έκδοσης Εθνικής Τράπεζας είναι 5-ετούς, 7-ετούς, και 9-ετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο αναφοράς ΕΚΤ πλέον περιθωρίου 1,70%, 2,00% και 2,30% αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση Βαα3 από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834982

Βρετανία: Στα 66 έτη το όριο συνταξιοδότησης στο δημόσιο

Στα 66 έτη θα ανέλθει το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για τους άντρες που εργάζονται στη δημόσιο τομέα της Βρετανίας το 2016, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο ηλικίας ακόμη και στα 68 έτη για να «είναι δίκαιη με την επόμενη γενιά φορολογουμένων».

Στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα το πρωί, ο Βρετανός υπουργός Συντάξεων Στιβ Γουέμπ δήλωσε ότι «Η Βρετανία ήταν κάποτε υπερήφανη για το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα, ωστόσο, μετά από χρόνια αμέλειας και απραξίας ολοένα λιγότεροι κάθε χρόνο πληρώνουν σύνταξη και οι συντάξεις στο δημόσιο τομέα συρρικνώνονται, αφήνοντας εκατομμύρια πολιτών στη φτώχεια.

«Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας για αναδιαμόρφωση του τοπίου στο συνταξιοδοτικό», τόνισε ο κ Γουέμπ. «Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και πιο υγιείς από ποτέ και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χάσουν το ταλέντο και τον ενθουσιασμό τους στην εργασία εξαιτίας ενός αυθαίρετου ορίου ηλικίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834993

Β. Ράπανος: Τρεις οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

Όπως σημειώνει στην εισαγωγή της μελέτης της ΕΕΤ με θέμα «Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα το 2009» που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης, η πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα έχει τρεις πτυχές: Να συνεχίσει να παραμένει σταθερό, με ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκή ρευστότητα καθώς και να βοηθά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009 και η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και να διοχετεύσει την ιδιωτική αποταμίευση στις πιο αποδοτικές χρήσεις.

Ο κ. Ράπανος επισημαίνει την ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, χωρίς να περιοριστεί η στρατηγικής σημασίας παρουσία των Ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρει ακόμη πως οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και των συνεχών υποβαθμίσεων που υφίσταται από τους οίκους αξιολόγησης το ελληνικό δημόσιο, έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις δύσκολες μέρες.

Διευκρινίζει πως η αξιοσημείωτη, όπως τη χαρακτηρίζει, αυτή ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά από παράγοντες, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί στους κινδύνους που αποτέλεσαν τις αιτίες της πρόσφατης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση, προχώρησαν έγκαιρα στην αύξηση των προβλέψεών τους έναντι επισφαλών απαιτήσεων και ακολούθησαν πολιτική συνετούς διαχείρισης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται στην τρέχουσα συγκυρία.

Επίσης, γιατί είχαν ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα ακόμα και κατά το 2009 και υπήρξε αποτελεσματική προληπτική εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος που συνέβαλε αποτελεσματικά στη διασφάλιση της σταθερότητας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Δεν πρέπει να αγνοείται εξάλλου ότι οι Ελληνικές τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, λειτουργούν σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο ρυθμιστικής παρέμβασης, από τα αυστηρότερα που ισχύουν για επιχειρήσεις στις οικονομίες της αγοράς, το οποίο διαμορφώθηκε και συνεχίζει να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού δικαίου και των βέλτιστων ρυθμιστικών και εποπτικών πρακτικών που ισχύουν διεθνώς. Μέσα σε αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο, οι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας μας επιδιώκουν τόσο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τους μετόχους τους - υπό τους όρους που θέτει το πλαίσιο της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης, οι απαιτήσεις για εταιρική κοινωνική ευθύνη, και η ανάγκη διασφάλισης ομαλών εργασιακών σχέσεων - όσο και την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται», αναφέρει ο κ.Ράπανος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834952

Στο 6,1% η πιστωτική επέκταση τον Απρίλιο

Στο 6,1% ανήλθε η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο, από 5,2% που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε στο 19,1% από 13,0%.

«Η επιτάχυνση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο οφείλεται κυρίως στον υψηλότερο δανεισμό του δημοσίου τομέα. Η πιστωτική επέκταση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν μόνο 3,2% και αναμένεται να παραμένει στα τρέχοντα ή ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους», σχολίασε ο οικονομολόγος της Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα , Πλάτων Μονοκρούσσος.

Όπως σημείωσε, «πιο θετική είναι η επέκταση στον ιδιωτικό τομέα που παραμένει στο 80% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη που διαμορφώνεται στ 190% το ΑΕΠ, υποδηλώνοντας σχετικά χαμηλότερους μα ροοικονομικούς κινδύνους γι την εγχώρια οικονομία».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834919

Απολύσεις και μετατάξεις

Λουκέτο σε 19 οργανισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάζει η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε χτες σε διαβούλευση, ενώ προβλέπεται και η συγχώνευση ακόμη 12 οργανισμών. Στους υπό κατάργηση οργανισμούς προβλέπεται η απόλυση όλων των συμβασιούχων, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα πρέπει σε 15 ημέρες να αιτηθούν μετάταξη.

Στην περίπτωση της εταιρίας ΑΓΡΟΓΗ, περίπου 270 υπάλληλοι από τους συνολικά 340, θα βρεθούν χωρίς δουλειά, καθώς πρόκειται για συμβάσεις που ξεκίνησαν μία ημέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου 2009.

Όσον αφορά το σύνολο των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών προβλέπεται η απόλυση όλων των συμβασιούχων, ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους δίδεται ένα περιθώριο 15 ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ζητήσουν μετάταξη. Μετά την πάροδο των 15 ημερών, εάν οι υπάλληλοι δεν εμφανιστούν στη νέα υπηρεσία τους, θεωρείται ότι κατήγγειλαν τη σύμβασή τους και δεν θα δικαιούνται καν αποζημίωση. Η διαδικασία αλλαγών θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουλίου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο, στο οποίο θα καθοριστεί το μέλλον άλλων 60 περίπου οργανισμών και φορέων.

Προς το παρόν, εκτός λειτουργίας τίθενται:

Α) Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

*Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, νπιδ. (Καταργείται ως νομικό πρόσωπο και λειτουργεί στο εξής ως υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Τυπογραφείου επιπέδου τμήματος).

2. Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) ν.π.ι.δ. (Καταργείται ως νομικό πρόσωπο και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από τη Γενική Γραμματεία μεταναστευτικής Πολιτικής).

Β) Υπουργείο Οικονομικών

* Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ)

*Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

Γ) Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

*Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (Ε.Α.Γ.Ε.)

*Ιόνιος Ακαδημία

Δ) Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

*Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία

* Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ), ν.π.ι.δ, (καταργείται και οι αρμοδιότητες μεταφέρονται και ασκούνται από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ΙΤΣΑΚ)

Ε) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

* Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.)

* Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ.), αυτοτελής οργανική μονάδα

Οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας, καθώς και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας μεταφέρονται και ασκούνται από υπηρεσιακές μονάδες με συναφείς αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

*Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, (Κ.Κ.Ν.Α.), ν.π.ι.δ., (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ε.ΚΕ.Α..)

*Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (Ι.Κ.Δ.Ε.) (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.),

13. Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ. ΑμεΑ), ν.π.ι.δ., (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ν.π.δ.δ.

*Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

14. Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ( 51 υπηρεσιακές μονάδες)

15. Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας ν.π.ι.δ., (καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται και ασκούνται από τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.)

Ζ) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

*Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ν.π.ι.δ., (καταργείται)

Οι αρμοδιότητες ορισμένων από τους καταργούμενους φορείς οι οποίες κρίθηκε ότι εξυπηρετούν και με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο συμφέρον, μεταφέρονται σε άλλους φορείς ή υπηρεσίες με συναφές αντικείμενο.

Παράλληλα, σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης τίθενται οι ακόλουθες εταιρείες:

* Η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), εποπτευόμενη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής,

*Το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου ΑΕ (ΙΧ.ΘΥ.Κ.Α.), εποπτευόμενη από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,

3. Το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε., εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και

4. Η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. εποπτευόμενη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι διατάξεις με τις οποίες συνεστήθη η Εταιρεία Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Αττικής “Λεύκιπος” εποπτευόμενη από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, καταργούνται. Σημειώνεται ότι η εταιρεία αυτή δεν είχε ουσιαστικά λειτουργήσει.

Το τακτικό προσωπικό των υπό λύση και εκκαθάριση εταιρειών, μετά από αίτησή στην οποία εκφράζει την προτίμησή του θα μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και αξιοποιείται σε άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα οι οποίοι εδρεύουν στο νομό (ή σε όμορο) όπου ήδη υπηρετούσε.

Επιπλέον, οι φορείς που συγχωνεύονται είναι:

* Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Ι.Κ.Π.Α.) καταργείται ως αυτοτελές ν.π.δ.δ. και συγχωνεύεται με το ν.π.δ.δ. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), λόγω συνάφειας του αντικειμένου τους.

* Η Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών (ΣΕΥΥΟ), η οποία εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών, συγχωνεύεται με το ΕΚΔΔΑ, εποπτείας Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, λόγω επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

* Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχωνεύεται με το νπιδ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο θα υπηρετεί στο εξής το σκοπό του Μουσείου. Επίσης καταργείται η Διοικούσα Επιτροπή και λήγει η θητεία των μελών της.

* Συγχωνεύονται ακόμη οι ανώνυμες εταιρείες «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας» (ΕΛΚΑ), «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης» (ΕΛΚΕΑ), «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ" και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας», μέσω απορρόφησης στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε».

* Η Εταιρεία Διανομής Αερίου (Ε.Δ.Α. Α.Ε.) και η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου, ΔΕΠΑ Α.Ε.) συγχωνεύονται με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

http://news247.gr/ellada/megales_allages_sto_dhmosio.379616.html

______________________________

To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου γιατί το κρατάνε;

Μήπως θέλουν να προάγουν την εγχώρια παραγωγή τέχνης;

______________________________

Ξεκινά η λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής

Tuesday December 09, 2008 02:00 AM

Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ή άδειο κουτί;


Μέσα στο θολό τοπίο και το νοσηρό κλίμα των ημερών πέρασε απαρατήρητη η ψήφιση στη Βουλή της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Ίσως καλύτερα: πρόκειται για μια παντελώς προσχηματική πρωτοβουλία που η μόνη χρησιμότητά της είναι να μπορεί να ισχυρίζεται επικοινωνιακά η ΝΔ: «έφτιαξα ένα Ταμείο κατά της φτώχειας».

Το νομοθέτημα αυτό δεν περιέχει απολύτως κανένα συγκεκριμένο μέτρο κατά της φτώχειας. Το μόνο που κάνει είναι να τοποθετεί 100 εκ. € σε ένα άδειο κουτί που φέρει το βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής». Γιατί αυτό είναι το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008. Όλα τα άλλα περί 500 εκατομμυρίων Ευρώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο ή προοπτικά 1.000 ευρώ για τα δύο εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας που μας λέει η κυβέρνηση είναι απλώς λόγια του αέρα.

Αν οι προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ειλικρινείς, θα έφερνε κατευθείαν προς συζήτηση και ψήφιση τις συγκεκριμένες πολιτικές κατά της φτώχειας που προτείνει. Η κυβέρνηση, όμως, δεν προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο, διότι η πρόθεσή της δεν είναι αυτή. Κατασκευάζει απλώς ένα επικοινωνιακό άλλοθι.

Οι πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν βασική ιδεολογική και πολιτική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών δυνάμεων. Η ΝΔ συμπεριφέρεται σαν η φτώχεια να αποτελεί ένα αυτόνομο φαινόμενο που δεν έχει άμεση σχέση με τις κοινωνικές ανισότητες και με το αποτέλεσμα πολιτικών που τις οξύνουν ή τις αμβλύνουν. Για το λόγο αυτό, η αποτροπή των συνθηκών δημιουργίας της φτώχειας δεν την απασχολούν καθόλου.

Όμως, σε μια ευνομούμενη κοινωνία οφείλουμε όχι μόνο να ανακουφίζουμε την υπαρκτή φτώχεια με επιδοματικές πολιτικές, αλλά να αποτρέπουμε τη δημιουργία της. Το θέμα είναι πώς να μη δημιουργούμε οικονομικά εξαρτώμενους πολίτες, και όχι να τους εξαθλιώνουμε πρώτα και στη συνέχεια να κάνουμε κρατική φιλανθρωπία με λογική φιλόπτωχου ταμείου.

Υπό το πρίσμα αυτό, η πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ έχει σαφή χαρακτηριστικά. Στη φορολογική πολιτική, έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική αντίστροφής αναδιανομής των εισοδημάτων από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα προς τους έχοντες και κατέχοντες (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση λοιπών έμμεσων φόρων, κατάργηση ΦΜΑΠ, φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα, αύξηση συμβολής των φυσικών προσώπων στη φορολογία εισοδήματος…)

Το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ είναι πλήρως αποτυχημένο και στηρίζεται σε λογικές φθηνού κόστους εργασίας, π.χ. με τη θεσμοθέτηση της μείωσης του κόστους υπερωριών, συμπιέζοντας τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Η ακρίβεια, ειδικά στα αγαθά ευρείας κατανάλωσης διαβρώνει την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών στρωμάτων, εντείνοντας τα φαινόμενα φτώχειας.

Το κοινωνικό κράτος δέχεται απανωτά πλήγματα με τη στασιμότητα της χρηματοδότησης της παιδείας, της υγείας, την υπολειτουργία του ΕΣΥ, την ανεπάρκεια των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας.

Οι ενεργές πολιτικές απασχόλησης είναι ανύπαρκτες με αποτέλεσμα την ένταση των φαινομένων ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης.

Το σύνολο των πολιτικών αυτών οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η φτώχεια δεν είναι λοιπόν ένα μοιραίο και ανεξήγητο φαινόμενο.

Αυτή είναι και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για το ΠΑΣΟΚ, το Κράτος οφείλει να μεριμνά για δίκαιη φορολόγηση των εισοδημάτων, για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Οφείλει με τις πολιτικές του να συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Και οφείλει να μεριμνά ώστε να παρέχονται αναβαθμισμένα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες, αντάξια του επιπέδου των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτές είναι οι σαφείς πολιτικές προτεραιότητες της προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Εξίσου σαφές είναι πως τα ζητήματα αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη ΝΔ. Λείπει η πολιτική βούληση αντιμετώπισης των φαινόμενων της φτώχειας στη ρίζα τους. Και δυστυχώς το περίφημο «Ταμείο» δεν βοηθά καν -έστω- στην εκ των υστέρων πραγματική ανακούφιση της φτώχειας γιατί η σύστασή του δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

Επιπρόσθετα, αποτελεί εσφαλμένη και σπάταλη επιλογή η δημιουργία ενός ακόμη φορέα που έχει και αυτός διοικητικό κόστος όχι αμελητέο (επταμελές ΔΣ, προσωπικό διοίκησης, λογιστήριο, γραφεία, πάγια έξοδα,…) και επιφέρει γραφειοκρατία, περιπλέκοντας στη συνέχεια την εφαρμογή των όποιων μέτρων αποφασιστούν. Η χορήγηση του ΕΚΑΣ π.χ., που αποτελεί μέτρο αντίστοιχης κατεύθυνσης έγινε χωρίς να συσταθεί φορέας, περιορίζοντας δραστικά το διοικητικό κόστος και διευκολύνοντας την εφαρμογή του μέτρου.

Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνει κανείς πως η ΝΔ αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνιακής πολιτικής ακόμη και ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της φτώχειας και της κοινωνικής συνοχής. Κατά τα ψέματα: στη χώρα μας σήμερα δεν χρειαζόμαστε ένα Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Χρειαζόμαστε μία πολιτική κοινωνικής συνοχής. Και τέτοια πολιτική κοινωνικής συνοχής δεν πρόκειται να έχουμε από αυτή την Κυβέρνηση.

* Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης , Αναπληρωτής Συντονιστής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 10/2/2008.

http://www.gpapak.gr/media/arthra-ston-typo/oikonomia-anaptiksi/ethniko-tamio-kinonikis-sinochis-i-adio-kouti-2/

Σε ιστορικά υψηλά τα CDS των ελληνικών ομολόγων

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναρριχήθηκε σήμερα το κόστος ασφάλισης ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών, ενώ άνοδο σημείωσε και το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA DataVision, τα CDS των πενταετών ομολόγων αυξήθηκαν στις 958 μονάδες βάσης από 934 μονάδες βάσης που έκλεισαν χθες στη Νέα Υόρκη. Ανοδικά κινήθηκαν και τα CDS των ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διευρυνόταν, στις 11:26 (ώρα Ελλάδος), στις 803 μονάδες βάσης από 792 μονάδες βάσης χθες.

«Η διεύρυνση στις αποδόσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων οφείλεται στο κλίμα νευρικότητας που επικρατεί εν όψει των εκδόσεων εντόκων γραμματίων που σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ εντός του Ιουλίου, αλλά και λόγω των ανησυχιών για μαζικές πωλήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους επενδυτές, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον σε βασικούς ομολογιακούς δείκτες, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της Ελλάδας σε καθεστώς junk από τη Moody's», εκτιμά trader κρατικών τίτλων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834865

Επιπλέον μέτρα στην αγγλική έκδοση του μνημονίου καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορές στην αγγλική έκδοση του μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ -ΔΝΤ, σε σχέση με την αντίστοιχη ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ερώτησή τους στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, Βασ. Μουλόπουλος, Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου και Μιχ. Κριτσωτάκης καταγγέλλουν ότι το κείμενο του μνημονίου στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα από την ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή και κατηγορούν την κυβέρνηση για πρωτοφανή εμπαιγμό του ελληνικού λαού και της Βουλής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: - τον κύριο Υπουργό Οικονομικών

- και τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Πρωτοφανής εμπαιγμός του Ελληνικού Λαού και της Βουλής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Το κείμενο του «Μνημονίου» στην αγγλική έκδοσή του περιέχει επιπλέον μέτρα από την ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ δεν σημαίνει μόνο την καθημερινή εξαγγελία πρωτοφανών μέτρων κοινωνικής κατεδάφισης στο πλαίσιο εφαρμογής του γνωστού «Μνημονίου». Σημαίνει επίσης την πλήρη απαξίωση της Βουλής αλλά και την υποβάθμιση της κρίσης του ελληνικού λαού. Πρώτα, εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια των πολιτών το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της 11ης Μαϊου, με την επαίσχυντη τροπολογία του Ν.3845/2010 με το Ν.3847/2010. Βάσει αυτής της τροπολογίας τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις δανεισμού που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ δεν εισάγονται πλέον στη Βουλή για «κύρωση» αλλά «για συζήτηση και ενημέρωση». Ακολούθησε το άρθρο 93 του νομοσχεδίου για την κύρωση των Οδηγιών 2007/64/ΕΚ, 2007/44/ΕΚ και 2010/16/ΕΕ, βάσει του οποίου παρέχεται εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών στο να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες και συμβάσεις δανεισμού με τα ως άνω μέρη κα γενικά να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε νομικά πρόσωπα και φορείς τα οποία συστήνονται για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αφαιρώντας ακόμα και την υποχρέωση της κυβέρνησης να τα εισάγει στη Βουλή «για συζήτηση και ενημέρωση».

Από ότι φαίνεται όμως, η κυβέρνηση δεν σταμάτησε εκεί. Έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει τους έλληνες πολίτες αλλά και τη Βουλή ως «αφελείς ιθαγενείς», καθώς η αγγλική έκδοση του Μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική έκδοση.

Συγκεκριμένα, η αγγλική έκδοση του «Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», στην παράγραφο 2 ii, προβλέπει τα εξής επιπλέον μέτρα τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση του Μνημονίου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή:

1. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις να είναι κάτω από 2,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010 - 2060. (ΦΑΚΑ)

2. Την άμεση ισχύ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα στα 65 έτη, αντίθετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που κάνουν λόγο για σταδιακή εφαρμογή του σχετικού μέτρου κατά την περίοδο από το 2011 έως το 2013. (ΠΕΡΑΣΕ)

3. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα παγώσουν και θα εξεταστούν μετά την θέσπιση των νέων κανόνων. Ειδικά η τελευταία αυτή διάταξη παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας. (ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΥΡΙ)

Τα παραπάνω βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως τμήμα της αίτησης της Ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ για Συμφωνία Στήριξης (Request for Stand-by Agreement) καθώς και στο νομοσχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης και του Διακανονισμού Χρηματοδότησης, Άμεσης Ετοιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Επειδή, τα παραπάνω συνιστούν μια εκ νέου κοινοβουλευτική εκτροπή και τον πλήρη εμπαιγμό του ελληνικού λαού.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1. Σκοπεύει να εφαρμόσει κάποιο από τα παραπάνω απαράδεκτα μέτρα τα οποία αναφέρονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου Συνεννόησης πάνω στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής;

2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό για την ενδεχόμενη νέα αυτή κοινοβουλευτική εκτροπή;

3. Σκοπεύει η κυβέρνηση, στο βαθμό που επιμένει να εφαρμόσει τα ως άνω συγκεκριμένα απαράδεκτα μέτρα, (που περιέχονται στην αγγλική έκδοση του Μνημονίου και τα οποία έχουν παραλειφθεί από την αντίστοιχη ελληνική έκδοση η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή) να φέρει στη Βουλή το πλήρες κείμενο του Μνημονίου για κύρωση;

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834854

Ειδική εισφορά στα ομόλογα για υπερβάσεις χρέους

Ειδική εισφορά στα κρατικά ομόλογα που εκδίδουν χώρες με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος σχεδιάζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του στόχου της να αναγάγει τη μείωση του δημόσιου χρέους ως πρώτη προτεραιότητα, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προωθεί αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών στις υποδείξεις για περιορισμό του χρέους, στο πλαίσιο της εντολής που πήρε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις στις 30 Ιουνίου.

Χθες, η Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη τους βασικούς άξονες των προτάσεών της, που προβλέπουν ενεργοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, εκτός από το υπερβολικό έλλειμμα (άνω του 3% του ΑΕΠ) και για το δημόσιο χρέος, όταν αυτό δεν εμφανίζει καθοδική τάση, εάν κινείται άνω του 60% ή αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό ακόμη κι αν βρίσκεται κάτω του 60%.

Εκτός από τις υπάρχουσες κυρώσεις, όπως η αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής και της πρόσβασης σε επιδοτούμενα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Κομισιόν επεκτείνει πλέον το μέτρο και στα κρατικά ομόλογα.

Ειδικότερα, σκοπεύει να εισηγηθεί στα κράτη μέλη την επιβολή εισφοράς στα κρατικά ομόλογα που εκδίδουν χώρες με υπερβολικό έλλειμμα. Το προϊόν της εισφοράς θα κατατίθεται σε ειδικό «μπλοκαρισμένο» λογαριασμό και θα κατάσχεται οριστικά σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα υποχρεώνονται επίσης να παρέχουν όλες τις πληροφορίες για την εξέλιξή του στο ενημερωτικό δελτίο που συνοδεύει την έκδοση ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό οι επενδυτές θα γνωρίζουν την ακριβή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που δανείζεται.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834849

Goldman Sachs: Μείωση τιμών-στόχων για εννέα τράπεζες

Σε μείωση των τιμών – στόχων για τις μετοχές εννέα ελληνικών και κυπριακών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος μείωσε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,7 ευρώ από 4,3 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα στα 9,3 ευρώ από 10,1 ευρώ, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 2,3 ευρώ από 3,3 ευρώ και για την ATEbank στα 0,45 ευρώ από 1,2 ευρώ, δίνοντας αξιολόγηση "sell".

Επίσης, μείωσε την τιμή-στόχο για την EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα στα 4,5 ευρώ από 5,1 ευρώ, για την Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα στα 4,3 ευρώ από 4,9 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα στα 4 ευρώ από 4,3 ευρώ, για την Μarfin Popular Bank στα 1,4 ευρώ από 1,9 ευρώ και για την Ελληνική Τράπεζα στα 0,95 ευρώ από 1,3 ευρώ, δίνοντας αξιολόγηση "neutral".

Πηγή: Reuters

Fed: Πλήγμα στην ανάκαμψη στις ΗΠΑ λόγω εξωτερικών κραδασμών

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως λόγω προβλημάτων που υπάρχουν στο εξωτερικό διαπιστώνει η Fed, αναφερόμενη ουσιαστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της συνεδρίασής της ανακοίνωσε πως «η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται», όμως επισήμανε πως «οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει λιγότερο ευνοϊκές».

Η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο, κοντά στο μηδέν, το βασικό της επιτόκιο ενώ σημείωσε ακόμη πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα.

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση για διατήρηση του επιτοκίου σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για «παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Πτώση στη Wall Street

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις, οι δείκτες στη Wall Street σημείωσαν πτώση. Ο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα κατέγραφε απώλειες 0,2%, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,5% και ο Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα 0,4%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834730

Διπλασιάστηκαν τα δάνεια των πορτογαλικών τραπεζών από την ΕΚΤ το Μάιο

Διπλασιάστηκαν τον προηγούμενο μήνα τα δάνεια των πορτογαλικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Τράπεζα της Πορτογαλίας.

Όπως αναφέρεται στη μηνιαία αναφορά της Τράπεζας της Πορτογαλίας, οι πορτογαλικές τράπεζες δανείστηκαν το Μάιο από την ΕΚΤ 35,8 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δανειστεί τον Απρίλιο.

«Πρόκειται για μία τεράστια αύξηση, αλλά δεν αποτελεί πραγματική έκπληξη. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι πορτογαλικές τράπεζες δυσκολεύονται να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Χοάο Περέιρα Λέιτε της Banco Carregosa.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πορτογαλικό οικονομικό σύστημα είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση από την αύξηση των επιτοκίων του πορτογαλικού κρατικού εξωτερικού χρέους, λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Η Πορτογαλία κατάφερε να εξασφαλίσει σήμερα 943 εκατομμύρια ευρώ μετά από την έκδοση πενταετών ομολόγων αλλά με επιτόκιο 4,657%, έναντι 3,701% το Μάιο.

«Αν το πορτογαλικό κράτος αναχρηματοδοτηθεί κατά 4,6%, αυτό σημαίνει ότι οι πορτογαλικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν 6% ή 7% σε επιτόκια στις οικονομικές αγορές, έναντι 1% στην ΕΚΤ», πρόσθεσε ο αναλυτής.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834743

«Xωρίς πρόβλημα» η εκταμίευση της β΄ δόσης

Η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα να λάβει τη δεύτερη δόση της βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ, δήλωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δύο θετικές αξιολογήσεις ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη έναντι των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, «για την επίτευξη των στόχων φαίνεται ότι τα πράγματα μέχρι στιγμής πάνε καλά. Οι στόχοι έχουν επιτευχθεί τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο».

Επεσήμανε ακόμη πως «οι διαπιστώσεις του Ταμείου είναι θετικές και μετά την επιστροφή της αποστολής στην Ουάσιγκτον» και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης».

Όπως διευκρίνισε, το θέμα της δόσης θα συζητηθεί στο Ταμείο στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ θα χρειαστούν δύο θετικές εκθέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη έναντι των επενδυτών.

«Θα πάρει κάποιους μήνες για να αποδειχθεί από τους διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) ότι το πρόγραμμα υλοποιείται ικανοποιητικά και ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι δόσεις του δανείου που υπολείπονται», εκτίμησε ο κ. Ρουμελιώτης.

Πηγή: Reuters

Ικανοποιητική η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών

«Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη δεν χρειάστηκαν επεμβάσεις διάσωσης».

Αυτό τόνισε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρίας Ρόδης Κράτσα σχετικά με τις αντοχές του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Αλμούνια στο πλαίσιο διαλόγου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σημείωσε ότι «βάσει του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, οι εγχώριες τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σε περίπτωση που αδυνατούν, να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω των οργανωμένων αγορών και να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων του μνημονίου (έως 10 δισ. ευρώ) για την ικανοποίηση της ρευστότητάς τους. Από το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, που είχε εγκρίνει η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2008, μεγάλο μέρος από το ποσό τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε».

Η κυρία Κράτσα στην ερώτησή της είχε σημειώσει ότι κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίσθηκε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από μία σειρά stress test (τεστ αντοχής) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ή τουλάχιστον για αυτές που έχουν συστημική θέση στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το βασικό ερώτημα που τίθεται για την Επιτροπή είναι εάν τα προγράμματα διάσωσης θα στηριχθούν στα αποτελέσματα των stress tests, και πώς θα εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην περίπτωση κρατικών επεμβάσεων.

Ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι τα stress tests θα γίνουν για τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο σε Ισπανία ή Ελλάδα, και όχι απαραίτητα μόνο σε όσες ενέχουν συστημικό κίνδυνο. «Σε άλλες χώρες η οικονομική κρίση έφτασε νωρίτερα, σε άλλες αργότερα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε κατάλληλα σε κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας έφτασε αργότερα από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά για το θέμα του ανταγωνισμού πρόσθεσε ότι αυτό θα εξεταστεί σε περίπτωση που θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834486

23.6.10

Ιαπωνία: Νέο δάνειο 1,8 δισ. δολ. στην Ελλάδα

Νέο δάνειο ύψους 160 δισ. γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα (1,8 δισ. δολ.) συμφώνησε να χορηγήσει η Ιαπωνία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει του μηχανισμού στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei [.N225] Σχετικά άρθρα .

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι η χρηματοδότηση, που ανακοινώθηκε ενόψει της συνόδου του G20 στο Τορόντο αυτό το Σαββατοκύριακο, έρχεται να προστεθεί σε δάνεια 40 δισ. γιεν που έχει ήδη παράσχει η Ιαπωνία στην Ελλάδα.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει τα χρήματα αυτά από την Ιαπωνία εντός των επόμενων μηνών και θα αρχίσει να τα προσφέρει στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου βοηθείας των 30 δισ. ευρώ για την τριετία μέχρι το 2012.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1834374

Τζ. Σόρος: «Επικίνδυνη» για την ευρωζώνη η πολιτική της Γερμανίας

Επικίνδυνη για την ευρωζώνη χαρακτήρισε την πολιτική δημοσιονομικών περικοπών της Γερμανίας ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος. Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, η πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία διακυβεύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και για το λόγο αυτό «δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της ζώνης του ευρώ».

Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Σόρος δηλώνει ότι εάν δεν αλλάξει πολιτική η Γερμανία, «η αποχώρησή της από την ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει την υπόλοιπη Ευρώπη». «Οι Γερμανοί παρασύρουν τους γείτονές τους σε αποπληθωρισμό, γεγονός που σημαίνει παρατεταμένη αποτελμάτωση της οικονομίας», προειδοποιεί ο επενδυτής.

Μια τέτοια αποτελμάτωση είναι πιθανό να πυροδοτήσει εθνικιστικές εξάρσεις, κοινωνικές αναταραχές και ξενοφοβία. «Η ίδια η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο», προειδοποιεί ο κ. Σόρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τη Γερμανία «διεθνώς απομονωμένη» και υποστηρίζει ότι εάν επέτρεπε αύξηση των μισθών θα βοηθούσε σημαντικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: Reuters

____________________________

Για να τα λέει αυτά κάτι θα θέλει...

εκτός εάν απλά λέει αυτά που πιστεύει...

διαλιέχτε! (και πάλι)

Credit Agricole names its Greek pain

Shares in Credit Agricole were down 4.84 per cent in Paris at pixel time:

For which you can probably blame Emporiki, the French bank’s Greek subsidiary.

Credit Agricole gave a presentation on Tuesday to analysts on the problems — and charges — that face Emporiki amid Grecece’s austerity-hit economic climate.

They’re not pretty. About €450m of extra costs to cover risk from Emporiki, plus about €550m in extra Tier 1 Capital for Credit Agricole to raise in 2011 in order to support them, according to Reuters.

η συνέχεια για την ΕΜΠ

via Ζάχαρη

22.6.10

Υποχωρούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού»

Προς τα 77 δολάρια το βαρέλι υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου εν μέσω εικασιών ότι μια σταδιακή ανατίμηση του γιουάν δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εισαγωγές πετρελαιοειδών της Κίνας βραχυπρόθεσμα.

Στις 09:28 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 72 σεντς στα 77,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 78,15 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 67 σεντς.

Χθες, η τιμή του αργού ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά σε υψηλό 6,5 εβδομάδων, πλησιάζοντας τα 79 δολάρια το βαρέλι. Αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% από τα επίπεδα της 20ης Μαΐου, όταν είχαν βρεθεί κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι, παραμένουν περίπου 10 δολάρια χαμηλότερα από το υψηλό του Μαΐου, όταν ενισχύθηκαν πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Το χθεσινό ράλι του αργού πυροδοτήθηκε από τη δέσμευση της Κίνας να ενισχύσει την ευελιξία του νομίσματός της, η οποία ενέτεινε την αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833684

Citi: Υποβάθμιση ΕΤΕ, μείωση τιμής-στόχου τεσσάρων τραπεζών

Σε μείωση της αξιολόγησής της για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της τιμής – στόχου για τις μετοχές των EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα , Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] Σχετικά άρθρα , Marfin Popular Bank και ATEbank προχώρησε η Citigroup σύμφωνα με το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, ο ξένος οίκος μείωσε την σύστασή του για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα σε "hold" από "buy".

Επίσης, μείωσε την τιμή-στόχο για την EFG Eurobank στα 4,25 ευρώ από 4,50 ευρώ, δίνοντας σύσταση "hold", και για την ATEbank στα 0,75 ευρώ από 1 ευρώ, με σύσταση "sell".

Μείωσε ακόμη την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Κύπρου στα 4,50 ευρώ από 5 ευρώ, και της Marfin Popular Bank στα 1,85 ευρώ από 2 ευρώ, δίνοντας σύσταση "buy".

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833681

ΝΔ: Εικονική η μείωση του ελλείμματος στο 38,7%

Εικονικό χαρακτηρίζει τον περιορισμό του ελλείμματος κατά 38,7% στο πεντάμηνο ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ανέφερε πως «εάν συνυπολογίσουμε μόνο την απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις και τις δαπάνες του Π.Δ.Ε., το έλλειμμα μειώνεται κατά 26,2%, έναντι 35%, που είναι ο στόχος».

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε ακόμη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για περιορισμένη διαχειριστική ικανότητα να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ειδικότερα, υποστήριξε πως:

«1ον. Τα καθαρά έσοδα το 1ο πεντάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009, έναντι στόχου για αύξηση κατά 11,7% (εάν συμπεριλάβουμε τους προσδοκώμενους πόρους [1.250 εκ. ευρώ] από τα επιπλέον μέτρα του Μνημονίου τότε ο πραγματικός στόχος στο σκέλος των εσόδων διαμορφώνεται στο 14,3%), παρά το γεγονός ότι, για ακόμα ένα μήνα, καταβάλλεται η έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων και παρατηρείται μειωμένη επιστροφή φόρων, στις εξαγωγικές, κυρίως, επιχειρήσεις.

»Χωρίς την επιστροφή φόρων τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% το 1ο πεντάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, έναντι στόχου για αύξηση κατά 10,9%.

»2ον. Η αρνητική εξέλιξη στο σκέλος των εσόδων αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των τακτικών εσόδων το μήνα Μάιο, τα οποία παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη αύξηση (2,5%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (6,6%), κυρίως λόγω του περιορισμού της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ η οποία ανήλθε στο 3,3% τον Μάιο από 7,5% τον Απρίλιο.

»3ον. Τα έσοδα από άμεσους φόρους, ειδικότερα, εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, όλους τους μήνες (με εξαίρεση τον Ιανουάριο λόγω των λοιπών άμεσων φόρων, δηλαδή λόγω της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων).

»4ον. Τα έσοδα από έμμεσους φόρους κινούνται, πράγματι, σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι λόγω των φόρων κατανάλωσης. Όμως:

»Τα έσοδα από τους φόρους συναλλαγών είναι μειωμένα κατά 1,3% το 1ο πεντάμηνο του 2010, αφού τα έσοδα από το Φ.Π.Α. είναι αυξημένα μόλις κατά 0,8% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο (ο ετήσιος στόχος είναι για αύξηση 14,5%), παρά την αύξηση των συντελεστών, ενώ τα έσοδα από λοιπούς φόρους κατανάλωσης παρουσιάζουν συρρίκνωση κατά 27,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

»Τα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 15,4% το 1ο πεντάμηνο του 2010, μετά από τις απανωτές αυξήσεις του Ε.Φ.Κ. (3 φορές μέσα στο 2010), με αποτέλεσμα να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη.

»Τα έσοδα από τους λοιπούς Ε.Φ.Κ. παρουσίασαν το Μάιο αξιοσημείωτη μείωση κατά 39,1%, παρά τις απανωτές αυξήσεις των συντελεστών διαφόρων προϊόντων, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων δύο μηνών. Έτσι, παρά την αύξηση των φόρων στον καπνό, τα έσοδα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μειωμένα.

»5ον. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις, για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,139 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), ενώ φορείς του Δημοσίου έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν το σύνολο των πιστώσεων που είχαν για όλο το έτος (π.χ. ΟΑΕΕ το 88,3%).

»6ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένες κατά 29,6% (ή κατά 1,4 δισ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, αν και ο στόχος είναι για αύξηση κατά 1,2%, δείγμα, και αυτό, της αντιαναπτυξιακής λογικής της Κυβέρνησης».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833833

Βρετανία: Περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό λιτότητας

Από περικοπές δημόσιων δαπανών και όχι από αύξηση της φορολογίας θα προέλθει το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας, σύμφωνα με τον έκτακτο προϋπολογισμό, τον πλέον «σφιχτό» των τελευταίων δεκαετιών, που παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Ανακοίνωσε πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια – ωστόσο τα 1,7 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι θα λάβουν αύξηση 250 στερλινών. Παράλληλα ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 17,5% στο 20% από τι 4 Ιανουαρίου του 2011. Περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθοι θα σταματήσουν να πληρώνουν φόρο, καθώς το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 στερλίνες στις 7.475 στερλίνες.

Από τον Ιανουάριο του 2011, θα επιβληθεί φόρος στις βρετανικές τράπεζες αλλά και τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στη Βρετανία, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα 2 δις. στερλινών στο βρετανικό κράτος. Ο κ. Όσμπορν πρόσθεσε ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν αντίστοιχους φόρους.


Υπεραμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών να προχωρήσει άμεσα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Όσμπορν είπε ότι «η κρίση στην ευρωζώνη μας δείχνει ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επιτόκια προστατεύουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.

Ο Βρετανός υπουργός είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας και εξ’αιτίας των μέτρων λιτότητας, η οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ό,τι είχε προβλεφθεί. Η ανάπτυξη φέτος προβλέπεται να ανέλθει σε 1,2%, αντί για 1,3% που είχε προβλεφθεί, 2,8% το 2012 και 2,9% το 2013.

Ο κ. Όσμπορν υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «προοδευτικό προϋπολογισμό από έναν προοδευτικό συνασπισμό που κυβέρνα προς το εθνικό συμφέρον».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η Χάριετ Χάρμαν είπε ότι ο κ. Όσμπορν χρησιμοποιεί τα προβλήματα της ευρωζώνης σαν άλλοθι για τον προϋπολογισμό, ωστόσο, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν είναι άλλοθι για αυτόν τον προϋπολογισμό» καθώς «βρίσκεται σε τελείως διαφορετική θέση από εμάς» - είναι σε ύφεση, δεν ελέγχει τα επιτόκιά της και έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος.

Ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο πίσω από τον προϋπολογισμό δεν είναι η ανάγκη για μείωση του ελλείμματος αλλά η συντηρητική ιδεολογία για περιορισμό του κράτους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1833826

__________________________

Ας πούμε ότι σταματούν οι "ξένοι οίκοι" να ασχολούνται με την Ισπανία, την Αγγλία και βέβαια την Αμερική... Για πόσο καιρό; Δηλαδή, δεν πρόκειται να το συνεχίσουν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, μέχρι να τους βρούνε ένα άλλο "παιχνίδι" να εκτονωθούν; πχ την Ελλάδα την έστειλαν στο ΔΝΤ και κοντά στο 1994... ενώ από πλευράς εργασιακών σχέσεων ο στόχος είναι το 1956..! Πολλά δείχνουν - και η προηγούμενη εμπειρία της Ελλάδας - ότι δόθηκε μια παράταση μέχρι να επαναληφθούν οι εχθροπραξίες. Μόνο η Ισπανία είναι πολλά λεφτά - λογικά οι Γερμανοί τα χρειάζονται...