Διάσπαρτα στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος και χρέους είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν την ανασφάλεια που επικρατεί για τη δημοσιονομική κατάσταση των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Από μια πλευρά, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων που πούλησε χθες η Πορτογαλία, συνολικού ύψους 816 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 5,225%, δηλαδή ξεπέρασε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυτό που είχε διαμορφωθεί στην έκδοση του Μαΐου, πυροδοτώντας σενάρια ότι η χώρα θα ακολουθήσει το μονοπάτι της Ελλάδας και θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας άντλησε ακόμη 701 εκατ. ευρώ από 3ετή ομόλογα με μέση απόδοση 3,597% από το 1,1715% που είχε καταγραφεί προ μόλις δύο μηνών, αντανακλώντας μια θεαματική αύξηση λόγω της δυσπιστίας των αγορών.
Από την άλλη πλευρά, οι overnight καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφθασαν χθες στο ρεκόρ των 364 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει υποτονική ροή πίστωσης στη διατραπεζική αγορά, καθώς οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν η μία στην άλλη. Βασικός λόγος είναι η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης, δηλαδή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι κυβερνήσεις των οποίων αναγκάζονται πλέον να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας προκειμένου να «δαμάσουν» το υπέρογκο χρέος τους. Την ίδια ώρα, τα μέτρα αυτά αναχαιτίζουν δραματικά τη δυναμική ανάπτυξης των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται συγχρόνως η δυνατότητα νοικοκυριών και τραπεζών να εξυπηρετήσουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, οι διαγραφές των τραπεζών σε επισφαλή δάνεια κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες απώλειες του 2009.
Η ΕΚΤ ήδη επενδύει σε κρατικά ομόλογα ακόμη και οικονομιών που έχουν υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ η Ε.Ε. και το ΔΝΤ συμφώνησαν στην ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης των πιο αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης, με συνολικά κεφάλαια της τάξεως του ενός τρισ. δολαρίων. Ηδη, το ΔΝΤ προτίθεται να παραχωρήσει δάνεια 40 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και να συμβάλει με 310 δισ. δολάρια, συνολικά, στο πλαίσιο του προαναφερόμενου μηχανισμού στήριξης. Η έκρυθμη δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης έχει επηρεάσει την πορεία του ευρώ, το οποίο κυμαίνεται πλέον μεταξύ 1,19 με 1,20 δολαρίων, ενώ προ ημερών εξασθένησε στο ναδίρ 4ετίας. Χθες, ανεκόπη η πτώση του μετά από δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος είπε ότι η νομισματική ένωση προστατεύει τις οικονομίες και βελτιώνει τις αντοχές τους. Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει κοινή στάση ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της δημοσιονομικής τους κατάστασης.
Σήμερα, η Ισπανία θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για έκδοση 3ετών ομολόγων αξίας 3 με 4 δισ. ευρώ με κουπόνι 2,5%, όταν το spread στην αγορά των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε από τις 154 μονάδες βάσης στις αρχές Απριλίου στις 200 μονάδες βάσης στις αρχές της εβδομάδας, αποτελώντας ένα ακόμη ρεκόρ στα spreads των οικονομιών της νότιας Ευρωζώνης.
________________________________
Πραγματικά οι περισσότεροι αγνοούν τι έχουν υποστεί τη τελευταία δεκαετία οι Πορτογάλοι... Και βέβαια αγνοούν επίσης το ότι ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ εάν δεν είχαμε τους ΟΑ2004, οι οποίοι και μας βοήθησαν και μας κατέστρεψαν... Όμως η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη και θα μας είχαν πιει περισσότερο αίμα εάν δεν τους είχαμε αναλάβει... Έτσι μου φαίνεται τουλάχιστον.
Οι Πορτογάλοι μπήκαν ένα χρόνο νωρίτερα στην ΟΝΕ και ΤΟΤΕ ήταν ο καθρέπτης μας, τους ακολουθούσαμε, όποιος θυμάται συγκρίσεις ΧΑ Πορτογαλίας - Ελλάδας. Όμως, η κρίση του 2001-2003 τους διέλυσε κανονικά. Τους πήραμε και μέσα στην έδρα τους το Ευρωπαϊκό το 2004...
Κι ενώ δεν κατάφεραν να αναρρώσουν από το 2001, η ΕΕ τους ζήτησε ήδη από το 2005 (όταν εμείς κοροϊδέψαμε με την απογραφή Αλογοσκούφη κλπ, αύξηση ΦΠΑ κλπ) να κάνουν πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό-δημόσιο τομέα-ιδιωτικό τομέα, παντού. Φτάσανε σε σημεία όπου όλοι οι δημ. υπάλληλοι θεωρούνταν απολυμένοι και έπρεπε να "επιτύχουν" σε δοκιμαστικό 9μηνο αποδεικνύοντας γνώσεις και δεξιότητες για να κρατηθούν στη δουλειά τους. Μιλάμε για μαζικές απεργείες όλων! Μιλάμε για καταστάσεις που εδώ ΔΕΝ έχουμε δει.
Και ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
Τρανή απόδειξη ότι στο τελευταίο συλλαλητήριο που έκαναν, ημέρα Σάββατο, μαζεύτηκαν 300,000 άνθρωποι, που τόσοι έχουν να μαζευτούν στην Ελλάδα από το 2001, και βέβαια δεν μαζεύτηκαν ούτε στην αιματοβαμμένη απεργία του Μαϊου.
No comments:
Post a Comment