10.6.10

Στη φτήνια οι απολύσεις και χωρίς δημοσιονομικό όφελος

Στο μισό θα πέσει η αποζημίωση απόλυσης με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αν και υπάρχει απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών που εμφανίζεται να προωθεί πιο ήπια πρόταση. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα στον μήνα, ακόμη και το... ημιτελές όσο και σκληρό Ασφαλιστικό.


Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση στον ένα μήνα της περιόδου προειδοποίησης πριν από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης συμπίπτει με το ύψος της αποζημίωσης (ισάριθμα μηνιάτικα). Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης (π.χ. ένα χρόνο πριν σε περίπτωση απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 16 έτη), τότε η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πέφτει στο μισό (στους 6 μήνες στο παράδειγμά μας). Με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στον ένα μήνα, η αποζημίωση πέφτει αυτομάτως στο ήμισυ. Η ρύθμιση αυτή όμως θίγει τους παλαιούς εργαζομένους, αν και φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τα εφάπαξ (40%-50% της νόμιμης αποζημίωσης).

5 απολύσεις μηνιαίως

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό απολύσεων ως εξής: ελεύθερες απολύσεις στις επιχειρήσεις μέχρι 30 άτομα (ισχύει μέχρι τα 20), 5 απολύσεις τον μήνα στις επιχειρήσεις μέχρι 150 άτομα (είναι 4 μέχρι 200 άτομα) και 4% για τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αναφορικά με τη διευθέτηση των συλλογικών διαφορών (διαδικασία ΟΜΕΔ), με τη ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος η προσπάθεια θα εξαντλείται στη Μεσολάβηση. Εάν το αποτέλεσμα αυτής δεν γίνεται δεκτό από τον εργοδότη, ο σύλλογος εργαζομένων δεν θα μπορεί να προσφύγει (μονομερώς) στη Διαιτησία· θα απαιτείται διαιτητής κοινής αποδοχής.

Για το θέμα της περικοπής των αποζημιώσεων απόλυσης και της... διευκόλυνσης των απολύσεων αναμένεται να ενημερωθεί η τρόικα των επιτηρητών στη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Αθήνα (16/6 στο υπουργείο Εργασίας). Στόχος, η από κοινού προώθηση των απολύσεων με το Ασφαλιστικό (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει και τους ένστολους) ώστε να κλείσουν μέσα στον Ιούλιο.

Ως προς το Ασφαλιστικό, φαίνεται ότι ο πλασματικός χρόνος (θητεία, ανατροφή τέκνων) στην 40ετία δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αλλά θα προστεθεί αργότερα (με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία) ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού (1,2% το χρόνο σε μέσα επίπεδα από 2%) θα τεθεί σε ισχύ από το 2015 και όχι από το 2018 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Τέλος, θα μειωθεί το κίνητρο παραμονής στην εργασία με το ψαλίδισμα της προσαύξησης από 3,3% σε 3% το χρόνο πέραν των 36 χρόνων ασφάλισης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=171341

No comments: