9.6.10

Διπλή ευρω-εποπτεία, αλλά και ανησυχία ύφεσης από Βρυξέλλες

Την επόμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη Πέμπτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το νέο τοπίο “οικονομικής διακυβέρνησης” στην Ε.Ε.

Ο γκρίζος οικονομικός ορίζοντας και η απειλή διολίσθησης της Ευρώπης σε ένα νέο κύκλο ύφεσης απασχόλησε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης του Eurogroup τους υπουργούς οικονομικών οι οποίοι ενημερώθηκαν από την ΕΚΤ για τις νεότερες ανησυχητικές εκτιμήσεις που αφορούν τόσο την Ευρώπη όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η συζήτηση πάντως στο Eurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ διαμόρφωσε ένα σκληρό πλαίσιο προτάσεων οικονομικής εποπτείας των χωρών της ευρωζώνης με “εργαλεία” την Κομισιόν και την Eurostat. Σύμφωνα με αυτό -εφόσον εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη- θα εφαρμοσθεί η “γερμανική” γραμμή η οποία απαιτεί προ-έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών με εισήγηση της Κομισιόν πριν περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια και δυνατότητα ελέγχων χωρίς προειδοποίηση από την Eurostat για τη διαπίστωση της ορθότητας των δημοσιονομικών στοιχείων που εμφανίζει κάθε χώρα-μέλος.

Αυτή η διπλή εποπτεία θα έχει και κατασταλτικό χαρακτήρα καθώς θα επιτρέπει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών να επιβάλει μέτρα αν η Κομισιόν διαπιστώσει είτε παραβίαση των όρων του Συμφώνου είτε ακόμα και “κίνδυνο” αστοχίας των δημοσιονομικών στόχων.

Η διπλή αυτή εποπτεία θα ελέγχει τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος.

Την άλλη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής θα ξεκαθαριστεί πάντως αν η “οικονομική διακυβέρνηση” που προωθείται θα γίνει αποδεκτή από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ή θα περάσει μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι προοπτικές δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες καθώς η Μ. Βρετανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την πρόταση προ-έγκρισης του προϋπολογισμού της και ότι αυτός θα κατατίθεται πρώτα στην βρετανική Βουλή και μετά θα δίνεται στην Κομισιόν.

Στην ίδια γραμμή ακολουθεί και η Σουηδία. Οι δύο χώρες δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Αν και σε χαμηλότερο τόνο τις επιφυλάξεις της Μ. Βρετανίας υιοθετεί και η Ιρλανδία η οποία συμμετέχει στο ευρώ, γεγονός που μπερδεύει και πάλι την προοπτική συμφωνίας εφαρμογής της “οικονομικής διακυβέρνησης” μόνο στα όρια της ευρωζώνης.

http://www.capital.gr/News.asp?id=986965

No comments: