Σε έκθεση των υπηρεσιών του EcoFin για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περιλαμβάνεται η σχετική επιστολή των κ. Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλου, με ημερομηνία 3 Μαΐου.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές «είναι έτοιμες να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο χρειαστεί» για να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος, αν και όπως σημειώνεται οι πολιτικές και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι επαρκή για να γίνουν πράξη οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Η εν λόγω επιστολή έχει παραλήπτες τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο, Ολι Ρεν, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ενώ αντίγραφό της απεστάλη και στον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν.
Στην έκθεση των υπηρεσιών του EcoFin αναφέρεται ότι αν και συζητήθηκε τελικά απορρίφθηκε η περίπτωση περικοπών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ περιγράφονται και τα ρίσκα που υπάρχουν για να μην υλοποιηθεί το τριετές πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά τα ρίσκα ανέρχονται σε επτά και αφορούν:
1. Το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι προβλέπεται αυτή τη στιγμή.
2. Την περίπτωση η μείωση του πληθωρισμού να είναι πιο απότομη απ’ ό,τι αναμένεται. Δηλαδή, να καταγραφεί μεγαλύτερου μεγέθους αποπληθωρισμός, που θα επηρεάσει τη δυναμική του χρέους.
3. Την πιθανότητα το κόστος δανεισμού του Δημοσίου να παραμείνει υψηλό με τη διατήρηση της διαφοράς απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών στα ύψη, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.
4. Το να ενταθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στα μέτρα.
5. Το ενδεχόμενο να προκύψουν νέες «εκπλήξεις» με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.
6. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας.
7. Την περίπτωση η κρίση χρέους να αγγίξει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει κατά γράμμα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, έτσι ώστε να μπορεί να λαμβάνει τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης. Το πρώτο «τεστ» της εκτέλεσης του προγράμματος θα γίνει τον Ιούλιο, ενώ έως τις 14 Ιουνίου αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας για να εκπονήσει μια ενδιάμεση έκθεση προόδου και να βοηθήσει την κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων που παρατηρείται καθυστέρηση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_01/06/2010_402915
_______________________________
(Pot-Pourri δηλώσεων τελευταίων ημερών)
Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής στη δραχμή
ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας
Γ. Παπακωνσταντίνου: “Δεν θα απολογηθούμε επειδή σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία”
Γ. Παπακωνσταντίνου «Η κατάσταση αρχίζει να ελέγχεται»
Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα χρειαστούν και άλλα επώδυνα μέτρα
Γ. Παπακωνσταντίνου: Απέκλεισε πρόσθετα μέτρα και επαναδιαπραγμάτευση χρέους
Θα το λένε Φοίνιξ (Σανς) όταν χρεοκοπήσουμε που θα γίνει στις μέρες της δικής μας διακυβέρνησης καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και αναγκαστικά θα ληφθούν μέτρα που δεν θα περιλμβάνονται στο Μνημόνιο παράλληλα με τη επαναδιαπραγματεύση του χρέους.
No comments:
Post a Comment