Μηδενική πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και ελάχιστες πιθανότητες μεσοπρόθεσμα, βλέπει η JPMorgan, θεωρώντας μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία και τις χρηματαγορές.
Οι Pavan Wadhwa και Fabio Bassi, που υπογράφουν το report με ημερομηνία 4 Ιουνίου της επενδυτικής τράπεζας καταλήγουν σε τρία σενάρια σε μεσοπρόθεσμη βάση τονίζοντας ότι «μία αναδιάρθρωση θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα τόσο για τις χρηματαγορές όσο και για την πραγματική οικονομία».
Με βάση το πρώτο σενάριο, στο οποίο δίνουν πιθανότητα 60%, η Ελλάδα παίρνει το σκληρό δρόμο της προσαρμογής με τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ. Στο συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι απαραίτητη μία αναδιάρθρωση, λένε οι αναλυτές της JPMorgan.
To δεύτερο σενάριο με πιθανότητα πραγματοποίησης 30% η Ελλάδα κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά τελικά δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους του μνημονίου. Τέλος δίνουν 10% στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην προσπαθήσει πραγματικά να προσαρμοστεί, έχοντας σαν αποτέλεσμα μία βίαιη αναδιάρθρωση και βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη.
Στην πιθανότητα των δύο τελευταίων σεναρίων που θα έφερνε τελικά αναδιάρθρωση χρέους, οι αναλυτές της JPMorgan κρίνουν ότι εάν αυτοί γίνει συντεταγμένα και σε συνεννόηση με τους ομολογιούχους – η λεγόμενη «εθελοντική αναδιάρθρωση» - τότε η απομείωση των αξιών των ομολόγων θα φθάσει το 20% με 25% και θα έχει ως αποτέλεσμα την τριετή απομόνωση της Ελλάδος απ’ τις διεθνείς χρηματαγορές.
Εάν γίνει σε «μη εθελοντική» βάση αναδιάρθρωση, τότε η απομείωση αξιών θα φθάσει ως το 60% και θα απομονώσει την Ελλάδα τουλάχιστον για μία δεκαετία.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=84587
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment