9.6.10

Moody’s: Πιθανό το τέλος του ευρώ

Καθόλου παράλογες τις υποθέσεις για το τέλος του ευρώ δε θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης, Moody’s, αν και επισημαίνει ότι το σχέδιο της διάσωσης του ευρώ δεν έχει σταματήσει. «Είναι απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων για τις χώρες της Ευρωζώνης», δηλώνει ο Pierre Cailleteau, οικονομικός αναλυτής της Moody’s καθώς χαρακτηρίζει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από τα μέλη της Ευρωζώνης αναποτελεσματικό. Ο Cailleteau τονίζει ότι «η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να έχουμε ένα ισχυρό νόμισμα και μια συντονισμένη φορολογική πολιτική, έτσι ώστε να βελτιωθεί η νομισματική ζώνη». Η νευρικότητα στις αγορές παρουσιάζει την κατάσταση της οικονομίας. Η Moody’s αναφέρθηκε στην Ισπανία, χαρακτηρίζοντάς την μια από εκείνες τις χώρες με την «μεγαλύτερη ένταση» στην αγορά, εξηγώντας όμως ότι το ισπανικό χρέος δεν είναι «ένα πρόβλημα μη αναστρέψιμο».

Goldman Sachs: Η οικονομική πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη

Καλή χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της κοινής επιστολής των δύο ηγετών, προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τους Σαρκοζί-Μέρκελ για διεύρυνση των κανόνων ρύθμισης των χρηματαγορών, Yoel Zaoui, στέλεχος της Goldman Sachs, μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας όμως ότι α πρέπει να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα.
«Είμαι υπέρ μιας ρύθμισης χωρίς σύνορα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί διαφορετικά ζημιώνεται η ανταγωνιστικότητα μιας κεφαλαιαγοράς έναντι άλλης».
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Πιέρ Ελκαμπάς (κανάλι Europe1), «πως νιώθει σήμερα, τη στιγμή που η Goldman Sachs κατηγορείται ότι βοήθησε την Ελλάδα να παραποιήσει τα στοιχεία στα οικονομικά της, με αποτέλεσμα η Ελλάδα σήμερα να βουλιάζει, ενώ παράλληλα "τρίζει" και το οικοδόμημα της ευρωζώνης», ο Zaoui απάντησε:
«Η ελληνική κυβέρνηση μας κάλεσε το 2001 να τη συνδράμουμε σε μία μορφή διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Σεβαστήκαμε απόλυτα τους κανόνες που ήταν σε ισχύ εκείνη την εποχή, πράγμα που επιβεβαίωσε και σε πρόσφατη έρευνά της η FED (αμερικανική κεντρική τράπεζα)».
Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Zaoui η οικονομική κρίση που μεσολάβησε κατά την περίοδο 2008-2009 δημιούργησε μία νέα τάξη πραγμάτων.
«Η σημερινή κατάσταση», είπε, «δεν έχει καμία σχέση με το 2001, σήμερα η αντιμετώπιση και η λύση που θα δίναμε θα ήταν σίγουρα διαφορετικές».
Σχετικά με τη σφαιρική αντιμετώπιση της κρίσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να μιλάμε για μία «ημι-παγκόσμια » οικονομική κρίση, καθ’ότι οι αναδυόμενες οικονομίες που αποτελούν το ήμισυ δεν είχαν κρίση.
Η ισχυρή ανάπτυξη στις αναδυόμενες κεφαλαιαγορές, είπε, τα θετικά σημεία οικονομικής ανάκαμψης στην Αμερική και αλλού και η διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει τα χρέη τους και πάνε καλύτερα, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.
«Τα κράτη», πρόσθεσε, «συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα ισχυρής πειθαρχίας, έχουμε μία γενική ατμόσφαιρα κατήφειας είναι αλήθεια, η οικονομική πραγματικότητα, όμως, όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσω των πελατών μας είναι πολύ καλύτερη».
Στο ερώτημα εάν πιστεύει σε ένα «σίγουρο μέλλον για το ευρώ παρά τις επιθέσεις από παντού», ο χρηματιστής απάντησε:
«Πιστεύω ότι το ευρώ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, γιατί επέτρεψε στην Ευρώπη να υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενδυναμώσει τη θέση της. Η κρίση απέδειξε ότι τα κράτη μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν και να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα. Είναι σαφές ότι το ευρώ βασίζεται στην αντοχή του γαλλο-γερμανικού δίδυμου, το οποίο σημειώνω ότι υπήρξε πάντα παρόν από την αρχή της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», είπε ο κ. Zaoui και κατέληξε:
«Πολλοί σήμερα εκφράζουν αμφιβολίες αν θα αντέξει το ευρώ. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την πεποίθησή μας και εφόσον η Ευρώπη χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, θα μπορέσει η ευρωζώνη να γίνει μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως και το ευρώ ένα από τα μεγάλα νομίσματα του σύγχρονου κόσμου».

bankingnews

No comments: