Μέρκελ και Σαρκοζί κατηγορούνται για δημιουργία Ενωσης μέσα στην Ενωση
The Economist
Οταν διαφωνεί η Γαλλία με τη Γερμανία, όλοι διαμαρτύρονται για την παράλυση της Ευρώπης. Οταν συμφωνούν, διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες προσταγές τους. Ετσι, όταν η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν να προωθήσουν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, η κατακραυγή ήταν αναμενόμενη.
Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι ηγέτες εναντιώθηκαν σε κάτι. Η Ιρλανδία στην εναρμόνιση των εταιρικών φόρων, ως επισφαλή για το ιρλανδικό σύστημα χαμηλής φορολογίας. Βέλγιο και Λουξεμβούργο στην τιμαριθμική προσαρμογή των μισθών. Οι χώρες της Βαλτικής στην εσπευσμένη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, επειδή έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η Πολωνία κατήγγειλε ως διχαστικά τα σχέδια για χωριστές συνόδους κορυφής της Ευρωζώνης. Οι Ανατολικοευρωπαίοι αισθάνονται ένα νέο παραπέτασμα, αυτό με το σύμβολο του ευρώ.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί ευθύνονται εν μέρει για την αντίδραση αυτή. Επί εβδομάδες διαπραγματεύονταν παρασκηνιακώς και άφησαν να διαρρεύσουν οι λεπτομέρειες προτού ενημερώσουν τους ομολόγους τους. Τελικά, εναπέθεσαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, να συνάψει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Το μόνο σαφές είναι πως η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε καμπή. Η κρίση χρέους εξωθεί τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να εκχωρήσουν οικονομική κυριαρχία σε ένα βαθμό ώς τώρα αδιανόητο. Παράλληλα, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σχέση τους με τις εκτός Ευρωζώνης χώρες.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Ισχυρίζεται πως θα συμπληρώσει και δεν θα αντικαταστήσει τους νέους μηχανισμούς: τη στενότερη παρακολούθηση των εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, τις αυστηρότερες κυρώσεις για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, την προ-έγκριση των προϋπολογισμών, τις κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Είναι σαν μια μπάμπουσκα» σχολίασε η κ. Μέρκελ, αλλά η παρομοίωση παρέπεμψε σε μιαν άλλη ερμηνεία: μια Ενωση εντός της Ενωσης. Ο κ. Σαρκοζί χαιρετίζει την ανάδυση της ευρωπαϊκής «οικονομικής διακυβέρνησης». Για καιρό προωθούσε την ιδέα μιας λέσχης της Ευρωζώνης για να ανακτήσει η Γαλλία τμήμα της επιρροής που έχασε όταν διευρύνθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεν πήρε ακριβώς αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει κεντρικό ρόλο έπειτα από αίτημα των μικρότερων χωρών. Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο δεν θα θεσμοθετηθεί προς το παρόν, σε αντίθεση με το Eurogroup. Θα υπάρχουν περιστασιακές σύνοδοι κορυφής μιας ομάδας «17 και πλέον» μελών με τη συμμετοχή χωρών έτοιμων να προσυπογράψουν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Η κ. Μέρκελ δεν θα αφήσει το ευρώ να καταρρεύσει. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ζητήσει από τους Γερμανούς ψηφοφόρους να δώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες σε λιγότερο πειθαρχημένες χώρες. Για να συναινέσει στη διεύρυνση του μηχανισμού, θα διαπραγματευτεί σκληρά και στην καρδιά της διαπραγμάτευσης θα είναι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Η Γερμανία θα κάνει τους εταίρους της να ακούσουν τη φωνή της, γιατί σε μια περίοδο κρίσης η Ευρωζώνη χρειάζεται τον μεγαλύτερο πιστωτή της. Αλλά για να την υπακούσουν, χρειάζεται τη στήριξη της Γαλλίας. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, οι δύο ηγέτες θέλουν να φανούν ικανοί να ηγηθούν της Ευρώπης, ακόμη και να υπαγορεύσουν τους όρους τους. Η κ. Μέρκελ πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να επιβάλει πειθαρχία στους άσωτους Μεσογειακούς. Ο κ. Σαρκοζί ελπίζει πως συμπαρατασσόμενος με την κ. Μέρκελ στην ηγεσία της Ευρώπης θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012. Θα είναι, άλλωστε, ευκολότερο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αν αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Δεν μπορούν να αποφευχθούν κάποιες διαμαρτυρίες προκειμένου να σώσουν το ευρώ. Αν όμως το παρακάνουν, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί μπορεί να προκαλέσουν τόσο δυσφορία όσο και παράλυση. Αυτό θα παρατείνει την κρίση και θα αποβεί εις βάρος όλων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_12/02/2011_432331
No comments:
Post a Comment