26.4.11

Προς αναθεώρηση της Σένγκεν;

Την από κοινού προώθηση στην Ε.Ε. της μεταρρύθμισης της συνθήκης, που ορίζει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων, θα συζητήσουν σήμερα Μπερλουσκόνι-Σαρκοζί.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΖ ΦΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ


Κρίσιμη για το μέλλον της συνθήκης Σένγκεν, η οποία ορίζει το καθεστώς των ανοιχτών συνόρων στην ενωμένη Ευρώπη, είναι η σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Και αυτό διότι η ατζέντα της συνάντησης δεν περιορίζεται απλά στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κρατών, μετά τη διένεξη που προέκυψε αναφορικά με τη διαχείριση του κύματος μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην διαμόρφωση μιας κοινής στάσης, η οποία θα πιέσει τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη προς τη κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του καθεστώτος των ανοιχτών συνόρων.

Πραγματικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, οι συνομιλίες που είχαν ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι κατέληξαν σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο, με το οποίο οι δύο χώρες θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την έγκριση ενός σημαντικού πακέτου οικονομικής βοήθειας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά κυρίως την προώθηση ορισμένων αλλαγών στο κείμενο της συνθήκης Σένγκεν. Και στόχος της σημερινής συνάντησης φαίνεται να είναι ακριβώς η τελική επικύρωση του κειμένου, και η επίσημη δημοσιοποίηση του από τους δύο ηγέτες.

Η Γαλλία "δεν θέλει να αναστείλει τη Σένγκεν, αλλά να επανεξετάσει τους όρους διασφάλισης με τρόπο ώστε να μπορούμε, σε ιδιαίτερες καταστάσεις, να εγκαταστήσουμε ελέγχους στα εθνικά σύνορα όταν υπάρχουν εξαιρετικές καταστάσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανρί Γκουενό, ειδικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δίδοντας τα πρώτα στοιχεία για τη κατεύθυνση που θα έχει η γαλλο-ιταλική συμφωνία. "Είναι θέμα λογικής. Δεν μπορούμε να υποδεχόμαστε όλο τον κόσμο", εξήγησε ο Γκουενό, μιλώντας στη τηλεοπτική εκπομπή "Dimanche soir politique". "Όλες οι συνθήκες κάποια στιγμή γίνονται παρωχημένες" συμφώνησε από τη πλευρά του και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, σε συνέντευξη του στην Il Sole 24 Ore, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης.

Οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες της βορείου Αφρικής πυροδότησαν ένα τεράστιο κύμα παράνομων μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές ακτές και ειδικά προς την Ιταλία, Μάλιστα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνολικά από τον Ιανουάριο έχουν θέσει υπό κράτηση συνολικά 26.000 λαθρομετανάστες, κυρίως από τη Τυνησία. Αντιμέτωπος με τη δυσφορία της ιταλικής κοινής γνώμης, και με τη δημοτικότητα του λαβωμένη από τα ροζ σκάνδαλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλησε να αντιδράσει αποφασίζοντας τη χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής έξι μηνών στους κυρίως γαλλόφωνους μετανάστες, διευκολύνοντας έτσι τη πρόθεση τους να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως προς τη Γαλλία.

Η απόφαση αυτή εξόργισε, όπως ήταν φυσικό το Παρίσι, όπου ο Σαρκοζί αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα με τη δημοτικότητα του. Μάλιστα, οι γαλλικές αρχές σταμάτησαν προσωρινά τη λειτουργία των τρένων που θα μετέφεραν τους μετανάστες προς το έδαφος της, ενώ ξεκίνησαν και πάλι, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, τη διενέργεια πεζών περιπολιών στα σύνορα με την Ιταλία. Και στο τοπικό Τύπο άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια που ήθελαν το Ελιζέ να προσανατολίζεται στην προσωρινή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν. Όμως, τελικά οι συνομιλίες που ξεκίνησαν οι δύο χώρες προκειμένου να λυθεί το αδιέξοδο φαίνεται ότι κατέληξαν στην από κοινού προώθηση, αυτή τη φορά προς τα ευρωπαϊκά όργανα, μιας αναθεώρησης της Συνθήκης, ειδικά όταν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες, όπως η σημερινή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και ανθρώπων, ενεργοποιήθηκε το 1995 δημιουργώντας νέα κοινωνικά, εμπορικά και οικονομικά δεδομένα στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτό διότι με το καθεστώς των ανοιχτών συνόρων διευκολύνθηκε περαιτέρω η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και η μετακίνηση των πληθυσμών. Έτσι, η επανεξέταση της βάζει την ενωμένη Ευρώπη σε μια τροχιά εσωστρέφειας, που εντείνει τις ξενοφοβικές τάσεις που έχουν ενισχύσει τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στον εμπορικό τομέα.

Πάντως, οι αναλυτές αναμένουν με ενδιαφέρον αν η σημερινή συνάντηση οδηγήσει και σε κάποια συμφωνία αναφορικά με το μέλλον των παράνομων, κυρίως Τυνήσιων, μεταναστών που βρίσκονται ήδη στο ευρωπαϊκό έδαφος, και από τους οποίους ξεκίνησε η γαλλο-ιταλική διένεξη. Και αυτό διότι ούτε η Ιταλία δέχεται να τους κρατήσει, αλλά ούτε βεβαίως η Γαλλία δέχεται να τους υποδεχτεί, ενώ καμία από τις κυβερνήσεις δεν έχει την πολυτέλεια να επωμιστεί το βέβαιο πολιτικό κόστος που θα προκύψει από τυχόν υπαναχώρηση της.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=287196&nt=108&lang=1

No comments: