27.4.11

Fed: πρώτη φορά στα 97 χρόνια της ιστορίας της που πρόεδρός της θα δώσει συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας

Για αμετάβλητα επιτόκια και λήξη ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούνιο ετοιμάζονται οι επενδυτές
A. P., Reuters
Στα υψηλά 16μήνου κινήθηκε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει αποφάσεις που θα στηρίζουν την αμερικανική οικονομία και μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ενισχυτικά για το ευρώ λειτούργησε άλλωστε και η χθεσινή δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ισπανικών ομολόγων αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ, όπου η ζήτηση υπήρξε ισχυρή έστω και με αυξημένο κόστος δανεισμού. Ετσι, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε ώς και στο 1,4653 δολάριο, διατηρούμενο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.
Η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα ισχύοντα -σχεδόν μηδενικά- επίπεδα στα οποία βρίσκονται από τον Δεκέμβριο του 2008. Εκτιμάται επίσης ότι θα ανακοινώσει πως δεν θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τη λήξη του, τον Ιούνιο, ολοκληρώνοντας την αγορά ομολόγων αξίας 600 δισ. δολαρίων. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, πάντως, «η αγορά δεν φοβάται κάποια μεγάλη έκπληξη» καθώς «έστω και αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φθάσει στο τέλος του, η πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στις συνθήκες, ιδίως σε σχέση με εκείνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Η συνεδρίαση της Fed έχει αυτή τη φορά έναν επιπλέον λόγο να προσελκύει την προσοχή αναλυτών και επενδυτών, εφόσον είναι η πρώτη φορά στα 97 χρόνια της ιστορίας της που πρόεδρός της θα δώσει συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπου θα παράσχει απαντήσεις για τις αποφάσεις της τράπεζας. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγει ο Μπεν Μπερνάνκι από το 2006, όταν ανέλαβε τα ηνία της Fed, για τη βελτίωση της διαφάνειας και της συναίνεσης. Σήμερα, ωστόσο, επικρατεί κλίμα έντονης δυσπιστίας για την πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα. Σύμφωνα με αναλυτές, για να είναι «επιτυχής» ο κ. Μπερνάνκι, θα πρέπει «να επεκταθεί εκεί που άλλοι πρόεδροι της Fed δίστασαν περισσότερο να πάνε: στην πολιτική».
Η σημαντική συνεδρίαση της Fed συνέπεσε με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και κατέδειξαν πτώση 1,1% στις τιμές των μονοκατοικιών σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η ισπανική δημοπρασία «ανέδειξε την εικόνα μιας αγοράς που ακόμα δεν φοβάται τη μετάδοση των προβλημάτων της ευρωπαϊκής περιφέρειας». Οι δύο αυτοί παράγοντες αντιστάθμισαν τα σχόλια που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, για την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού δολαρίου.
Οι εξελίξεις ώθησαν το αμερικανικό νόμισμα και σε ιστορικό ναδίρ έναντι του ελβετικού νομίσματος, στο 0,8745 φράγκο. Το τελευταίο ενισχύθηκε και χάρις στα στοιχεία περί αύξησης των ελβετικών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 6,1% έναντι του προηγούμενου τριμήνου.
Από την πλευρά τους, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν πτωτικά για τρίτη συναπτή συνεδρίαση. Η συνεδρίαση της Fed ήταν ένας από τους παράγοντες, με την προσδοκία τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να προβληματίζει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μετά τον Ιούνιο. Ομως, σημαντικότατο ρόλο έπαιξε ο νέος σεισμός της Παρασκευής στην Ιαπωνία και οι προσπάθειες της χώρας να αποφύγει την πυρηνική καταστροφή. Η καταστροφή στην Ιαπωνία, η χειρότερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισκίασε τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στην εκτίναξη της τιμής του χρυσού σε ιστορικά ρεκόρ αυτό τον μήνα και εκείνης του αργού στα υψηλά 2,5 ετών. Ετσι, η τιμή του Βrent στην αγορά του Λονδίνου υποχώρησε χθες ώς και κατά 2,4%, στα 111,16 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού κινούνταν στα επίπεδα των 112 δολαρίων το βαρέλι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/04/2011_440073

No comments: