28.4.11

Νέα κόλπα των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα

Νέα κόλπα των κερδοσκόπων με τα ελληνικά ομόλογα. Οι κάτοχοι των Credit Default Swaps, ιδιαίτερα αυτών που λήγουν μέσα στις επόμενες μέρες, «ασφαλίζονται», προκειμένου να μη ζημιωθούν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Τη νέα κερδοσκοπική … πατέντα, που έχει σκοπό να διατηρήσει τις προσδοκίες για κέρδος - μιας και τα CDSs (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) δεν έχουν εκπληρώσει μέχρι σήμερα την «αποστολή» τους - αποτελούν τα recovery swaps.
Πρόκειται για στοιχήματα πάνω στο πόσα κεφάλαια θα διασωθούν σε πιθανή στάση πληρωμών και τα οποία για να λειτουργήσουν πρέπει οι αντισυμβαλλόμενοι να συμφωνούν και να αποδέχονται τους όρους πληρωμής τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times σε περίπτωση που στην Ελλάδα η πιστωτική αδυναμία δεν ισχύσει και η αναδιάρθρωση ή η αναδόμηση είναι εθελοντική, οι κάτοχοι CDSs δεν θα πληρωθούν. Η διαπίστωση αυτή έχει επιδεινώσει την ψυχολογία των επενδυτών που αναζητούν τρόπους για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.
Ενώ τα CDSs, κατά κανόνα, έχουν πάγιο συντελεστή ανάκτησης, με τα recovery swaps οι επενδυτές μπορούν να στοιχηματίσουν πάνω στο επίπεδο του «κουρέματος» μιας αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει πως, αν ο συντελεστής ανάκτησης είναι χαμηλότερος του 40%, ένας επενδυτής μπορεί να αποκαταστήσει τη διαφορά μέσω των recovery swaps.
Όμως, υπάρχουν και μειονεκτήματα σε αυτά τα χρεόγραφα. Τόσο τα CDSs όσο και τα recovery swaps θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση κάποιας πιστωτικής αδυναμίας. Αυτό θα συμβεί αν ένας εκδότης αδυνατεί να πληρώσει το κουπόνι, αν αλλάξει τους όρους του ομολόγου σε μακρύτερη διάρκεια ή αν αλλάξει το νόμισμα της ονομαστικοποίησης του χρεογράφου.
Από τις αρχές πάντως του έτους, η αγορά των CDSs έχει μείνει στάσιμη, ενώ τα recovery swaps αυξάνονται κατακόρυφα.
Αν και υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα που είναι αναπόφευκτο ένα επίσημο χρεοστάσιο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως «πολλοί άνθρωποι με άνοιγμα σε χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι έχασαν χρήματα. Είναι πολύ αργά για αντιστάθμιση τώρα».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=110949196

No comments: