Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ; Η υποβάθμιση του outlook της αμερικάνικης οικονομίας σε αρνητικό από το διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P «γέννησε» εκ νέου αμφιβολίες σχετικά με το παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα, καθώς αναλυτές και επενδυτές τη «μεταφράζουν» ως επέκταση της κρίσης χρέους της ήδη υπερχρεωμένης ευρωπαικής περιφέρειας.
Οικονομολόγοι της Deutsche Bank τονίζουν σε έκθεσή της ότι η οικονομία των ΗΠΑ «υποφέρει» πάνω κάτω στον ίδιο βαθμό σε σχέση με τα πιο «αδύναμα» κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας την έκτακτη ανάγκη της Ουάσινγκτον για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ως προς τον τρόπο μείωσης του αμερικάνικου ελλείμματος. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των οικονομολόγων της Deutsche Bank μεταξύ 14 προηγμένων οικονομιών, εκείνη των ΗΠΑ βρίσκεται στην πιο δυσχερή οικονομική θέση αμέσως μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, των τριών χωρών δηλαδή της ευρωπαικής περιοχής στις οποίες έχει «πατήσει» το Διεθνές Νομισματικό και οι οποίες αποτελούν το «τρίπτυχο» της χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη λόγω υπέρογκου χρέους, καθώς και εξαιτίας του ισχυρού προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών τους.
Η εν λόγω έκθεση των οικονομολόγων της Deutsche Bank, με «αρχηγό» τον Peter Hooper, κρούει τον κώδωνα για την αγορά κρατικών ομολόγων, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που καμία πολιτική συμφωνία ως προς το έλλειμμα της χώρας δεν πραγματοποιηθεί, τότε πιθανότατα και να προκαλέσει «μπλόκο» στην παραπάνω αγορά.
Σημειώνεται ότι τα «καμπανάκια» χτύπησαν λίγες μέρες έπειτα από το «χαστούκι» της αμερικάνικης οικονομίας από την S&P, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την πολιτική παραφωνία για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, «επαγρύπνησε τους επενδυτές που ανησυχούν για τα χρέη των δυτικών κυβερνήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι όλες αυτές οι αναλύσεις λαμβάνουν χώρα την ώρα που τα σενάρια και η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχουν πάρει «φωτιά», με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να τάσσεται κατά της φερεγγυότητας της κρίσης των οίκων αξιολόγησης, ενώ την ίδια στιγμή η Citigroup καλύπτει τους συνεργάτες της αναφέροντας σε επιστολή της ότι «δεν έχει κάνει τίποτα μεμπτό» σχετικά με το ηλεκτρονικό e-mail που μεταδιδόταν την περασμένη εβδομάδα και ήθελε την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει εντός του Σαββτοκύριακου του Πάσχα ότι προχωρά πρόσω ολοταχώς στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, e-mail για το οποίο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε εισαγγελική έρευνα.
Την ίδια στιγμή και ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας (CDS) αντανακλούν 67% πιθανότητες χρεοκοπίας εντός πέντε ετών, παρά το γεγονός ότι η χώρα δέχθηκε το ποσό των 110 δις. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης, τα ιρλανδικά κατά 9,8% και τα πορτογαλικά κατά 9,22%.
Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η Ελλάδα είναι μόλις ένα μικρό δείγμα της παγκόσμιας κρίσης χρέους, η οποία επηρεάζει και τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Deutsche Bank, ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το αμερικάνικο χρέος παραμένει πολύ χαμηλός, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το ποσοστό δανεισμού της χώρας. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να χτυπά «καμπανάκι» ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν το στάτους και το κύρος τους.
http://www.reporter.gr/%CE%91%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/item/177764-%CE%9F%CE%B9-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%97%CE%A0%CE%91-%CE%A6%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82
No comments:
Post a Comment