28.4.11

Αντίθετο στην αναδιάρθρωση και το ΔΝΤ

Την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο ανώτερος σύμβουλος Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ.
Κατά την τακτική ενημέρωση του ΔΝΤ, ο κ. Χόλεϊ επισήμανε ότι όταν σχεδιάσθηκε το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συμπεριλήφθηκε σε αυτό η δέσμευση ότι η χώρα θα εξυπηρετήσει το χρέος της και αυτή η δέσμευση εξακολουθεί να ισχύει.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σε κάθε εξέταση ενός προγράμματος το ΔΝΤ προβαίνει σε αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους και το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει εάν κριθεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
Διέψευσε παράλληλα τις πληροφορίες περί επικείμενης άφιξης του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, στην Ελλάδα τον Μάιο στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.
Επιπλέον, ο κ. Χόλεϊ δήλωσε ότι κατά την επόμενη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου η τρόικα θα επικεντρωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στη χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ξεκαθάρισε δε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα αποτιμήσει τη μέχρι τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Μαΐου θα κριθεί η έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα η οποία, εάν η αξιολόγηση είναι θετική, θα καταβληθεί τον Ιούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1962799

No comments: