21.4.11

O ESM πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας διεκδικεί τη συμμετοχή του στις σχετικές διαπραγματεύσεις
Reuters
Περιπλέκεται περαιτέρω το θέμα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), που καταλαμβάνει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διεκδικεί τη συμμετοχή του στις σχετικές διαπραγματεύσεις, ενώ έγινε γνωστό το όνομα του πρώτου βουλευτή του κόμματος της κ. Μέρκελ που προτίθεται να καταψηφίσει τον μηχανισμό. Στη Φινλανδία, άλλωστε, σε κεντρικό θέμα ανάγεται η ενίσχυση βοήθειας στην Πορτογαλία, με την πρωθυπουργό να μεταθέτει την έγκρισή του στην επόμενη κυβέρνηση.
Σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Ασμουσεν, ο ομόλογός του στο υπουργείο Οικονομίας, Μπερνάρ Χέιτζερ, ζητεί να συμμετάσχει άμεσα το υπουργείο του στις συνομιλίες στις οποίες θα καθοριστεί πλήρως το ακριβές νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τον ESM «και τη σχεδιαζόμενη αύξηση του ύψους του δανεισμού του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF)». Παράλληλα, το Ρόιτερς αναφέρει ότι ο Κλάους Πίτερ Βιλς είναι ο πρώτος βουλευτής του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που προτίθεται να καταψηφίσει τον ESM. Ο εν λόγω βουλευτής δήλωσε στην εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung πως άλλοι 30 με 40 βουλευτές του μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU και CSU) είναι της ίδιας άποψης. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως ακόμη και αν ορισμένοι εξ αυτών υποκύψουν στις πιέσεις, παραμένουν 20 αμφισβητίες, που αρκούν για να αποτρέψουν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Εχουν, άλλωστε, ήδη εκφράσει την πρόθεση να καταψηφίσουν τον μόνιμο μηχανισμό 12 βουλευτές των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Οπως, πάντως, επισημαίνει το Ρόιτερς, το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί και με τη στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να καταφύγει στη στήριξή τους.
Σε ό, τι αφορά, άλλωστε, την Πορτογαλία, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στην έγκριση του πακέτου στήριξης, καθώς η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Μαρί Κιβινιέμι, αποφάσισε να μεταθέσει την ευθύνη επί του θέματος στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό που θα σχηματιστεί μετά την ήττα της στις εκλογές. Το επιχείρημά της ήταν πως «το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το χειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση». Οπως αναφέρει η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, η σχετική απόφαση μπορεί να καθυστερήσει πολύ, καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν δυσκολίες στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και δεν προβλέπεται να έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας νέα κυβέρνηση πριν από τις 20 Μαΐου, στην καλύτερη περίπτωση. Θα έπρεπε, όμως, να έχει διασαφηνισθεί η θέση της χώρας επί του θέματος πριν από τις 16 Μαΐου και την προγραμματισμένη συνάντηση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το θέμα για τη Φινλανδία είναι, άλλωστε, ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς στον κυβερνητικό συνασπισμό θα πρέπει να συμμετάσχουν οι ευρωσκεπτικιστές Αληθινοί Φινλανδοί, ένα κόμμα που τάσσεται κατά της ενίσχυσης στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τον Πάσι Κουοπαμάκι, επικεφαλής των οικονομολόγων της φινλανδικής τράπεζας Sampo, το εν λόγω κόμμα αναμένεται να χρησιμοποιήσει το θέμα της ενίσχυσης ως διαπραγματευτικό χαρτί για να ασκήσει πιέσεις σε άλλα θέματα, όπως οι φόροι και η ηλικία συνταξιοδότησης. Ο ίδιος πιστεύει, πάντως, πως η Φινλανδία θα συναινέσει τελικά στη στήριξη της Πορτογαλίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_21/04/2011_439667

No comments: