24.4.11

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν την Παρασκευή στη Συρία από τα πυρά αστυνομικών στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ακτιβιστών που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Για τουλάχιστον 100 νεκρούς κάνει λόγο το Reuters.
Οι κηδείες των θυμάτων αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλα πλήθη το Σάββατο και να οδηγήσουν σε νέο κύμα διαδηλώσεων.
Η Επιτροπή των Μαρτύρων της Επανάστασης της 15ης Μαρτίου, μια ομάδα αγωνιστών που συγκροτήθηκε για να καταγράψει τα θύματα της εξέγερσης, έδωσε στη δημοσιότητα ένα κατάλογο με τα ονόματα 82 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι.
Η επιτροπή αναφέρει ότι προβαίνει σε επαληθεύσεις κυρίως στη Λατάκεια, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας 350 χλμ βορειοδυτικά της Δαμασκού όπου «τα θύματα ίσως είναι περισσότερα». Αλλη ομάδα υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 92.
Η χθεσινή ήταν από τις αιματηρότερες ημέρες από τις 15 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες στη Συρία. Στις 23 Μαρτίου, πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ντεράα, νοτίως της Δαμασκού, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Διεθνής καταδίκη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την Παρασκευή από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, λέγοντας πως «πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα», και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας.
«Αυτή η εξοργιστική χρήση βίας για την καταστολή διαδηλώσεων πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος αμέσως τώρα», ανέφερε ο Ομπάμα, απορρίπτοντας ως «μη σοβαρή» την άρση του νόμου περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί δεκαετίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε παράλληλα πως «αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Ασαντ κατηγορεί ξένους ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους Σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ιρανοί σύμμαχοί του».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την «επαναλαμβανόμενη βία» που ασκούν οι συριακές αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά.
«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη βία που ασκείται κατά των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά στη Συρία, η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς και απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η βία αυτή αμέσως», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.
Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Οι πληροφορίες που μας περιέρχονται σχετικά με τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων σε πόλεις της Συρίας από κυβερνητικές δυνάμεις και τον θάνατο δεκάδων πολιτών μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελεύθερη έκφραση απόψεων είναι βασικό συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και πρέπει να γίνει σεβαστό. Καλούμε για αυτοσυγκράτηση και για την άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συρίας των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προς όφελος του συριακού λαού και της σταθερότητας της χώρας», καταλήγει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1960773


Συρία: Παραίτηση δύο βουλευτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Δυο Σύροι βουλευτές, ο Νάσερ Χαρίρι και ο Χαλίλ Ριφάι, δήλωσαν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα ότι παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.
«Ανακοινώνω την παραίτησή μου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Ριφάι, βουλευτής της Ντεράα, ο οποίος εξήγησε ότι πήρε την απόφαση αυτή επειδή δεν κατάφερε «να προστατεύσει τους ανθρώπους που τον ψήφισαν».
Λίγο πριν, ο Νάσερ Χαρίρι, επίσης βουλευτής της Ντεράα, ενός εκ των προπυργίων της εξέγερσης, ανακοίνωσε κι αυτός από το αλ-Τζαζίρα την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1960789

No comments: