22.4.11

Γερμανία: Τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό με φόντο τον EMS

Τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό προκαλεί η διαδικασία κύρωσης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (EMS), καθώς το συγκυβερνών κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) πρόκειται να υπεραμυνθεί του δικαιώματος του κοινοβουλίου να θέτει βέτο σε μελλοντικές γερμανικές καταβολές στο πλαίσιο του EMS από το 2013 και μετά.
Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό WirtschaftsWoche ο δεύτερος τη τάξει των Ελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι το κόμμα εναντιώνεται στις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρακάμπτεται το κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τις καταβολές της Γερμανίας στον EMS.
Ο επικείμενος δανεισμός της Πορτογαλίας σε συνδυασμό με τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχουν «σκληρύνει» την κοινή γνώμη απέναντι στην προοπτική της συνεισφοράς υψηλότερων ποσών.
«Έχω την εντύπωση ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συνθλίψει την κυριαρχία του κοινοβουλίου, πάνω στα θέματα που αφορούν στον κρατικό προϋπολογισμό», κατηγόρησε ο Λίντνερ τον Σόιμπλε, προσθέτοντας: «όταν αναφερόμαστε στα δισεκατομμύρια ευρώ του γερμανικού προϋπολογισμού, τότε δεν μπορεί να συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης 'κεκλεισμένων των θυρών'. Θα υπεραμυνθούμε, λοιπόν, του 'βέτο' του κοινοβουλίου πάνω στα θέματα αυτά».
Παράλληλα, ο βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ δήλωσε ότι θα θέσει θέμα στο επικείμενο συνέδριο του κόμματός του το Μάιο, δηλ. θα προτείνει την κατάργηση του EMS και θα ζητήσει αντ΄αυτού τη λύση της αναδιάρθρωσης χρεοκοπημένων χωρών.
Θεωρεί μάλιστα ότι δεν είναι μόνος, αλλά και ότι τον στηρίζουν κι άλλοι 12 συνάδελφοί του. «Αν σχηματιστεί πλειοψηφία στο κόμμα μου, τότε οι Φιλελεύθεροι δεν θα μπορούν να πορεύονται όπως μέχρι σήμερα», σημείωσε.
Η ψηφοφορία για τον κυρωτικό νόμο του EMS προβλέπεται το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1960531

No comments: