29.4.11

Deutsche Bank : Aναδιάρθρωση ναι, αλλά όχι τώρα (επανάληψη)

Εστω και αν το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των χωρών της Ευρωζώνης επισήμως απορρίπτουν οποιαδήποτε σχόλια, εκτιμήσεις και φημες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού, του πορτογαλικού και του ιρλανδικού χρέους, αρκετοί από αυτούς δηλώνουν… ανεπίσημα πως κάτι τέτοιο ίσως και να είναι τελικά αναπόφευκτο για τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις χώρες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Βank, η αναδιάρθρωση του χρέους στα πλαίσια μίας πολυμερούς συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών, της υπερχρεωμένης χώρας και της ΕΕ είναι πιθανότατα αναπόφευκτη, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Αρκετοί πολιτικοί επιμένουν πως σε ένα τέτοιο σενάριο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι απαραίτητη, και κατά την άποψη της Deutsche Βank, θα είναι επίσης πολύ λιγότερο κοστοβόρα πολιτικά, από το να αναγκαστούν οι φορολογούμενοι της ΕΕ να υποστούν ολόκληρο το βάρος. Η D.B. όπως τονίζει, συμφωνεί με την άποψη ότι η αναδιάρθρωση για την Ελλάδα είναι δύσκολο να συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, όμως οι τρέχουσες πολιτικές «δυνάμεις» δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα συμβεί με βεβαιότητα πριν το β’ εξάμηνο του 2013. Σύμφωνα με τον οίκο, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση είναι αναγκαία για να υπάρξει διαφάνεια και για να μην υπάρξει κατάρρευση όλων αυτών που είναι το περισσότερο εκτεθημένοι στις ζημιές από τα ομόλογα, αλλά και για να εμποδιστεί και η κατάρρευση ολόκληρου του χρηματοοικονικού συστήματος της Ευρωζώνης.
Οπως σημειώνεται, γενικότερα, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πιστωτών και των υπερχρεωμένων χωρών και να αποφευχθεί το default. O δημόσιος τομέας θα λειτουγήσει ως εγγυητής των όρων της αναδιάρθρωσης προσφέροντας στους επενδυτές την ανταλλαγή των «κακών» ομολόγων με κρατικά ομόλογα με την εγγυήση της ΕΕ, με χαμηλότερη αρχική αξία, χαμηλότερη πληρωμή κουπονιού ή μεγαλύτερη διάρκεια ( κάτι σαν τα Brady bonds ). Ετσι, ο δημόσιος τομέας θα αφαιρέσει και τον κίνδυνο ενός νέου default στο αναδιαρθρωμένο χρέος.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/178041-Deutsche-Bank-A%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B1%CE%B9,-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1

No comments: