21.4.11

Παρατήρηση: διαφορά μεταξύ spot τιμών WTI-Brent



Καθώς παγκοσμίως οι τιμές των καυσίμων είναι στις συζητήσεις όλων, το γράφημα μας δείχνει ότι παρατηρείται τους τελευταίους 3-4 μήνες μια σημαντική διαφορά (σπριιιέεεεντ) μεταξύ των spot τιμών των δύο βασικών ειδών (benchmarks) πετρελαίου.
Πολλοί μάλιστα θα μπερδεύονται όταν διαβάζουν για "νέα υψηλά" στο πετρέλαιο και τη μία διαβάζουν WTI (West Texas Intermediate) και την άλλη Βrent (Brent Crude)

H εξήγηση που παρέχει η wiki - μέσω του λινκ για το Βrent - για το spread:

Πριν από το Σεπτέμβριο του 2010, υπήρχε μια χαρακτηριστική διαφορά τιμής του βαρελιού μεταξύ των +/-3 $/βαρέλι σε σύγκριση με το WTI  ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2010 υπήρξε σημαντική απόκλιση των τιμών σε σύγκριση με το WTI, φθάνοντας πάνω από $ 11 το βαρέλι έως τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2011 (WTI: 104 δολάρια / βαρέλι, LCO: 116 δολάρια / βαρέλι). Πολλοί λόγοι δόθηκαν για αυτήν τηνδιευρυμένη αποκλιση, από μια κερδοσκοπική αλλαγή μακριά από τη διαπραγμάτευση του WTI (αν και δεν υποστηρίζεται από τον όγκο των συναλλαγών), τις κινήσεις στην αγοράς συναλλάγματος, τις περιφερειακές διακυμάνσεις της ζήτησης, και ακόμη και την πολιτική. Η εξάντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας είναι μια εξήγηση για την απόκλιση στις τιμές προς τα επάνω. ...Ιστορικά είναι οι διαφορετικές spreads των τιμών με βάση τις φυσικές διακυμάνσεις της προσφοράς και της ζήτησης (βραχυπρόθεσμα).

H εξήγηση που παρέχει η wiki - μέσω του λινκ για το WTI - για το spread:

Ο λόγος που οι περισσότεροι αναφέρουν για αυτή την ανωμαλία είναι ότι Cushing έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές παραγωγής, πιέζοντας την αγορά πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική, η οποία επικεντρώνεται στην τιμή WTI. Ωστόσο, το Brent κινείται ανοδικά από την πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Δεδομένου ότι τα αποθέματα του Cushing δεν μπορούν να μεταφερθούν  εύκολα στο Κόλπο του Μεξικό για εξαγωγές, το WTI δεν μπορεί να γίνει arbitrage ώστε να επανέλθουν οι τιμές στην (περίπου) ισότητα. Αυτή η μεγάλη διαφορά (spread) είναι πιθανό να συνεχιστεί έως ότου oi ταραχές σε όλη τη ΜέσηΑνατολή υποχωρήσουν ή στόλοι φορτηγών ξεκινήσουν να μεταφέρουν  πετρέλαιο από το Cushing, Oκλαχόμα προς το Πορτ Άρθουρ, Τέξας .

Eμείς, στην Ελλάδα, έχουμε τιμή που διαμορφώνεται από την βασική τιμή του Platts CIF MED, το οποίο ακολυθεί κυρίως το Brent, και προφανώς τις τιμές προς Ασία μεριά (και βέβαια τις ταραχές στον αραβικό/μουσουλμανικό κόσμο).
Για τις ελληνικές τιμές: Eμείς, στην Ελλάδα, έχουμε τιμή που διαμορφώνεται από την βασική τιμή του Platts CIF MED, το οποίο ακολυθεί κυρίως το Brent, και προφανώς τις τιμές προς Ασία μεριά (και βέβαια τις ταραχές στον αραβικό/μουσουλμανικό κόσμο).
Για τις ελληνικές τιμές: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=478&language=el-GR

στο Δελτίο Εβδομαδιαίας Επισκόπησης Τιμών Αμόλυβδης Βενζίνης



Πάνω από τα 124 δολάρια το πετρέλαιο
Πρόωρη η εκτίμηση για πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου από τις υψηλές τιμές Πάνω από τα 124 δολάρια κυμαίνεται σήμερα η τιμή του μπρεντ και πάνω από τα 112 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν, απρόσμενα, την προηγούμενη εβδομάδα, και η απότομη εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, προέτρεψε τους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια αργού.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε, προς στιγμήν, τα 124,81 δολάρια, για να υποχωρήσει, στη συνέχεια, στα 124,52 δολάρια, κερδίζοντας 67 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».
Το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε έως και στα 112,48 δολάρια. Αργότερα, υποχώρησε στα 112,14 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 69 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».
Το δολάριο εξασθένισε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009 έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται προς στιγμήν στα 1,4642 δολάρια ανά ευρώ. Τα στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έδειξαν ότι την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν, απρόσμενα, κατά 2,32 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά από την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ οι αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, ανέμεναν αύξηση κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια.
Αναλυτές επισύρουν την προσοχή στη μεγάλη πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων αργού, και σε ενδείξεις για σταθερή ζήτηση στην Κίνα, για να υποστηρίξουν ότι ενδέχεται να είναι πρόωρες οι ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου από τα σημερινά υψηλά επίπεδα τιμών στις διεθνείς αγορές.
«Οι ανησυχίες για μεγάλη κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου είναι, κατά τα φαινόμενα, λανθασμένες αυτή τη στιγμή, δεδομένων των παγκόσμιων επιδόσεων στη ζήτηση, το πρώτο τρίμηνο του 2011», σημειώνεται σε έκθεση της Barclays Capital.
Η προσδοκώμενη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα σημείωσε αύξηση σε διψήφιο ποσοστό, για έκτο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο. Ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω της εκτίναξης των τιμών στις διεθνείς αγορές και του ότι τα κινεζικά διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγή τους για να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/04/2011_388409

2 comments:

Ζάχαρη said...

Δεν γινονται και δαπανες για αναλογη ερευνα και τεχνολογια πλεον νομιζω.

Αλλα βασικα οτι πουν οι σαουδαραβες...
http://www.youtube.com/watch?v=bJ9r8LMU9bQ
μεγαλοβδομαδιατικα...

Καλη Ανασταση.

geokalp said...

καλη ανάσταση κι από μένα!