21.4.11

Ανοδική αντίδραση με "νηστίσιμο" τζίρο

Μετά το χθεσινό μίνι “sell off” και με την σχετική βοήθεια των διεθνών Αγορών, ήταν περίπου αναμενόμενη η σημερινή ανοδική αντίδραση, που επιτεύχθηκε κυρίως χάρις στις πρωτοβουλίες των ΟΠΑΠ και Coca-Cola και λιγότερο από την διάθεση αντίδρασης των Τραπεζικών μετοχών.

Ευνόητο είναι ότι σε μία συνεδρίαση με τζίρο απελπισίας (ο δεύτερος χαμηλότερος για το 2011, με τον χαμηλότερο στην πρώτη συνεδρίαση του έτους), μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να δείξουν σαφώς επιφυλακτικότερες, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν και την σημερινή τελευταία συνεδρίαση, πριν τις αργίες του Πάσχα, τόνιζαν ότι θύμιζε περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και αντίδραση υπό την “ανοχή” των εν δυνάμει πωλητών, αφού τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει, ενώ ο απογοητευτικός τζίρος ασφαλώς και επηρεάστηκε και από την εορταστική ραστώνη.

Άλλωστε και οι εν δυνάμει πωλητές δεν θέλουν μία Αγορά που κατρακυλάει επί καθημερινής βάσεως, καθώς τα ανοδικά διαλείμματα θα κάνουν πιο εύκολες τις όποιες ρευστοποιήσεις έχουν απομείνει.

Με το καθεστώς της πλήρους αβεβαιότητας να παραμένει, τα αρνητικά μηνύματα από την εγχώρια οικονομία να επιμένουν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να πιθανολογείται ότι θα επανέλθουν δριμύτερα μετά το Πάσχα, δεν διαφαίνεται κάποιος λόγος ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αγοραστές και από όσους επιδεικτικά διατηρούν σημαντική ρευστότητα εκτός Αγοράς.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού χρηματιστή σύμφωνα με την οποία “η Αγορά δεν κινδυνεύει από ανόητα e-mails, αλλά από την αναποφασιστικότητα, την αναποτελεσματικότητα και την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν παίρνουν άλλη αναβολή, είτε αυτά είναι ο περιορισμός των ελλειμμάτων, την συνεχούς αυξανόμενης ανεργίας και του Δημόσιου τομέα, είτε είναι οι πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και όχι οι “imitation” μετοχοποιήσεις.

Με τα τρέχοντα δεδομένα ούτε οι επιφυλάξεις των Αγορών μπορούν να αρθούν, ούτε η επιστροφή της Χώρας σε αυτές μπορεί να εξασφαλιστεί.

Και βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι μετά το Πάσχα η αποδυναμωμένη από ρευστότητα Χρηματιστηριακή Αγορά θα κληθεί και να χρηματοδοτήσει ουκ ολίγες αυξήσεις κεφαλαίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η Χώρα διέρχεται ένα μακρύ τούνελ ανεργίας, από το οποίο δεν θα βγει τουλάχιστον έως το 2025. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) για τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων μελών, από τα Μητρώα του, που αποτυπώνουν την πορεία των Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν πως ενώ άνοιξαν 463 επιχειρήσεις, έκλεισαν 864.

Εννοείται ότι η εκτίναξη της ανεργίας δεν μπορεί να αφήσει αλώβητα και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βιώνουν πλέον, συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης.

Από την άλλη οι ξένοι οίκοι και ο ξένος τύπος συνεχίζουν την “δουλειά” τους.

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι απίθανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Χώρας, διαπιστώνει ο Economist. Όπως επισημαίνει, η αναδιάρθρωση Κρατικού χρέους είναι συνηθισμένη στις Αναδυόμενες Αγορές, αλλά είναι άνευ προηγουμένου σε προηγμένες οικονομίες μετά από το β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το παιχνίδι μοιάζει να τελειώνει. Οι Φινλανδικές εκλογές της 17ης Απριλίου, απέδειξαν ότι είναι πιθανός ο εκτροχιασμός της Πορτογαλικής διάσωσης. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται εκεί που άρχισε η κρίση. Στην Ελλάδα.

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνούνται κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιουδήποτε σχεδίου για αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, πλέον φαίνεται ότι η ιδέα μιας αναδιάρθρωσης έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Γιατί αυτή η στροφή; Διότι το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας πέρυσι, περιλαμβάνει την επιστροφή στις Αγορές στο μέσον του 2013. Με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται εκεί που είναι τώρα, αυτό μοιάζει ακόμη πιο απίθανο. Όπως αδιανόητη θεωρείται μια επιπλέον ενίσχυση με κεφάλαια της Ελλάδας. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν αντέχουν στην ιδέα να διασώσουν για άλλη μια φορά τους “εξουθενωμένους” Έλληνες, επισημαίνει ο Economist.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι επιλογές είναι πιο περιορισμένες, καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη πρωτογενές έλλειμμα και θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα. Μεγάλες είναι και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης στους ισολογισμούς των Τραπεζών. Ακόμη, θεωρεί πως όσο μεγαλύτερη ευελιξία έχουν οι ομολογιούχοι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειωθεί σημαντικά το χρέος της Ελλάδας. Και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ιδέα της μείωσης του Ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς ομολόγων στις τρέχουσες τιμές θα αποτύχει, καθώς θα οδηγήσει τις τιμές ξανά στα ύψη, μην επιτυγχάνοντας το σκοπό.

Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά και τα υψηλά εργατικά κόστη εμποδίζουν την ανάκαμψη των εξαγορών, αναφέρει η Citigroup σε έκθεση που έριξε και ένα “hair cut” στις τιμές – στόχους των Ελληνικών Τραπεζών.

Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα διατηρήσιμο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ο συνδυασμός μέτρων και "κουρέματος" 40%, τονίζει ο διεθνής οίκος. Η Citigroup θεωρεί πως, όταν οι κάτοχοι ομολόγων συνειδητοποιήσουν πως το "κούρεμα" δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα πρέπει να το επιταχύνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα γιατί αν το αφήσουν για αργότερα θα χρειαστεί μεγαλύτερο.

Την επιδείνωση του κλίματος εναντίον της Ελλάδας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, επισημαίνει η JP Morgan.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, ο στόχος του ΔΝΤ και της ΕΕ όταν χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα ήταν διπλός. Πρώτα να δώσουν κάποια ανάσα στη Χώρα ώστε να αποδείξει ότι είναι σε δημοσιονομική τροχιά και συρρικνώνει το έλλειμμα της, και δεύτερον να προστατέψουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και να περιορίσουν την μετάδοση. “Οι αρχές δεν είχαν επιτυχία σε κανένα από τα δύο μέτωπα”.

Πολλά στελέχη της Αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος ισχυρισμός ότι η αναδιάρθρωση “δεν σε πάει πολύ μακριά και ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, το χρέος της παραμένει σε εκρηκτικό μονοπάτι”.

Με την ίδια λογική, δεν θεωρεί πως ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί να συνεχίσει επ άπειρο, καθώς εκτός από τους ηθικούς κινδύνους, υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Για αυτό δεν θεωρεί και εντελώς μη-ρεαλιστικό ένα σενάριο στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη χρέους από τους κατόχους ομολόγων.

Εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πιθανότατα το 2012, προβλέπει η Goldman Sachs.

Όπως σχολιάζει, η εκτίναξη των ελληνικών CDS υψηλότερα των 1.300 μονάδων βάσης, που σηματοδοτεί υψηλό όλων των εποχών, αποτυπώνει την εκτίμηση της Αγοράς για την αυξημένη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Εκτιμά δε ότι ενδεχόμενο “hair cut” 20%-60% των Ελληνικών ομολόγων, αντιστοιχεί σε πλήγμα 13-41 δισ. ευρώ στα κεφάλαια των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

“Για τον Ευρωπαϊκό κλάδο, το ποσό είναι μικρό και αντιστοιχεί στο 1%-3% του συνολικού Tier 1. Αλλά για τις Ελληνικές Τράπεζες, η επίδραση θα ήταν της τάξης των 8-25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26%-80% του συνολικού κεφαλαίου Ελληνικών Τραπεζών και στο 50%-160% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης”. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες θα ζητήσουν επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν πιθανές ζημιές από μια θεωρητική αναδιάρθρωση.

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς, ανήσυχη έδειξε και σήμερα η Αγορά ομολόγων. Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1165 μονάδες βάσης και στο διετές τις 2140 μονάδες βάσης, ενώ νέα αύξηση παρουσίασαν και τα CDS 5ετίας.

Ακλόνητα πρώτη η Ελλάδα (1453), ακολουθούμενη από Βενεζουέλα (984), Πορτογαλία (659), Ιρλανδία (647) και Αργεντινή (572).

Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 2,57%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 7,26%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε κέρδη 1,23%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 14,74%.

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου ξεχώρισαν αρνητικά οι ΔΕΗ (-0,63%) και Ελ. Πετρέλαια (-0,83%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Κύπρου και Πειραιώς.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για ΟΠΑΠ (+6,55%), Αγροτική (+4,44%) και MIG (+5,88%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Εθνική και Coca-Cola, ενώ υποδεέστερες αλλά θετικές αποδόσεις σημείωσαν τα υπόλοιπα blue chips.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1433,17 μονάδες (16.50) και έκλεισε τελικά στις 1431,33 μονάδες με κέρδη 2,26%, ενώ ο χαμηλός τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 68 εκατ. από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, η τελική εικόνα, με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 38 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/636680/ArticleMarketComment.aspx

No comments: