15.5.11

Εάν δεν ήταν ο Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει

Ο υπουργός Οικονομικών ανήκει στην παλαιά φρουρά της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) που ανδρώθηκε με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. «Εάν ήταν στο χέρι του Σόιμπλε η Γερμανία θα είχε διευθετήσει την κρίση πριν αυτή ξεσπάσει» υποστηρίζει ο αναλυτής Ματίας Ζίλμπερλινγκ.
Μολονότι το κλίμα στην κοινή γνώμη ήταν αρνητικό, ο Σόιμπλε τάχθηκε εξαρχής υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας. Προσπάθησε, όμως, να προσαρμόσει τη δημόσια επιχειρηματολογία και τη ρητορική του στη γραμμή Μέρκελ, χωρίς αυτό να είναι πάντα εφικτό.
Πέραν τούτου, ο υπουργός διανύει τα τελευταία χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και δεν έχει ανάγκη τις «φιλολαϊκές» κορώνες, έγραψε πρόσφατα η Handelsblatt. Αντίθετα, η Μέρκελ άργησε πολύ να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος έπεσε θύμα των συμβούλων της και κυρίως του κύκλου της Bundesbank.
«Η Μέρκελ επηρεάστηκε από τα αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου και κυρίως της Bild για την Ελλάδα» αποφαίνεται ο Τόμας Φρίκε. Προφανώς δεν ήθελε να έχει την τύχη του Σρέντερ εν όψει των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων στα ομόσπονδα κρατίδια.
«Υπέκυψε στον λαϊκισμό και έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ίδια την ΕΕ» θα πει ο Μ. Ζίλμπερλινγκ. Αυτό που φοβάται η Α. Μέρκελ είναι το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένας πολιτικός χώρος που θα αντιπολιτεύεται το ευρώ και την ΕΕ, όπως συνέβη στη Φινλανδία και αλλού.
Ενα τέτοιο πολιτικό σχήμα θα έφερε ισχυρό πλήγμα στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, με δεδομένο ότι το 30% των Γερμανών σύμφωνα με το Der Spiegel θέλουν την επιστροφή στο μάρκο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63049029

No comments: