4.5.11

Στήριξη ή εκλογές;

Η Γερμανία φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για μια πρόωρη "εθελοντική" αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της με πολιτική χροιά για την δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη ο ιαπωνικός οίκος Nomura. Την ίδια στιγμή η RBS εκτιμά ότι ΔΝΤ/ΕΕ θα καλύψουν με εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βγει στις αγορές, απομακρύνοντας προσωρινά το σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους.
Ως προς την Ελλάδα η Nomura αναφέρει ότι η ανανέωση των κοινωνικών αναταραχών καθώς και ενδείξεις δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν "τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου των ΕΕ-ΔΝΤ, ακόμα κι αν συμφωνηθεί μια πρόωρη αναδιάρθρωση χρέους". Ο οίκος συνεχίζει ότι αν συνεχιστούν οι εσωτερικές πιέσεις-κάτι που είναι πιθανό-, "δεν απορρίπτουμε το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές πριν τον Σεπτέμβρη του 2013 που λήγει η θητεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ρίσκο των πρόωρων εκλογών εδράζεται στο ότι το ελληνικό εκλογικό σύστημα θα εμφανίσει ένα μη πειστικό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αναστατώσει περαιτέρω τις αγορές.

Τι αναμένει η RBS

"Η στιγμή της αλήθειας για την Ελλάδα" τιτλοφορείται έκθεση της Royal Bank of Scotland
, μετά τις έντονες διαρροές του τύπου περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την αναστάτωση που προκάλεσαν στις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Τρόικα αναμένεται να καταλήξει ότι παρά τις προκλήσεις, έχει επιτευχθεί πρόοδος ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και των αντικειμενικών του στόχων. Ακόμα θα επαινέσει τις ελληνικές αρχές για την δέσμευσή τους για άμεση εφαρμογή του μεσοπρόσθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015. Ωστόσο, εντοπίζει ότι η δυσκολία βρίσκεται στην έγκριση του σχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Η RBS "βλέπει" 10ετή επέκταση του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων. Ακόμα θεωρεί αμφίβολο το πιο υποστηρικτικό σενάριο που θέλει μια ακόμα "πιστωτική γραμμή" από την Τρόικα. Το λιγότερο υποστηρικτικό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012. Και αυτό το σενάριο είναι απίθανο.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ΔΝΤ και Κομισιόν να εκφράσουν την ετοιμότητά τους ως προς την κάλυψη της χρηματοδότησης σε περίπτωση που οι αγορές παραμείνουν "κλειστές" για την Ελλάδα και σε περίπτωση που η χώρα εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Ως νέες πηγές χρηματοδότησης μπορούν να αναδειχθούν το EFSF ή το ΔΝΤ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ένα εύκολο εγχείρημα, επαναφέροντας στη συζήτηση πάλι τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Αν όμως η Τρόικα διαβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που οι αγορές παραμείνουν κλειστές, θα μπορέσει να βρει πρόσθετη χρηματοδότηση, τότε οι αγορές θα θεωρήσουν ότι το ενδεχόμενο άμεσης αναδιάρθρωσης δεν παραμένει πια στο τραπέζι, όχι όμως και μιας αναδιάρθρωσης μακροπρόθεσμα.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=289934&nt=108&lang=1

No comments: