4.5.11

Η Γερμανία θέτει όρους για βοήθεια στην Ελλάδα

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις, ακόμη και για επιμήκυνση αποπληρωμής των 110 δισ.
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή θέτει ως προϋπόθεση η Ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανία για να παράσχει στην Ελλάδα νέα βοήθεια, όπως η διευκόλυνση στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε για μία ακόμα φορά χθες το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, λέγοντας ότι το μόνο θέμα που συζητείται είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ. Ο κ. Μ. Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της Kοινοβουλευτικής Oμάδας του κυβερνώντος κόμματος της κ. Μέρκελ (CDU), υποστήριξε χθες ότι η συζήτηση αυτή «κινείται σε λογική κατεύθυνση».
Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει πως «για επιπλέον βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις», ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Β. Κονστάντσιο δήλωσε ότι για να σταματήσει η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_04/05/2011_440783

Με νέους όρους η παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στο δάνειο των 110 δισ.
Μια αναδιάρθρωση, «κουρέματα» ομολόγων, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Πιέσεις για περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή ζητεί η Ευρώπη, για να παράσχει στην Ελλάδα νέες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ, στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απέρριψε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» (haircut) του χρέους χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «τεράστιο λάθος για τη χώρα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε προχθές την ελπίδα του για ακόμα καλύτερη διευθέτηση των όρων αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και ο κ. Μ. Μάιστερ, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της κ. Μέρκελ (CDU), υποστήριξε χθες ότι η συζήτηση αυτή «κινείται σε λογική κατεύθυνση».
Ωστόσο, ο ίδιος μιλώντας στο Reuters έσπευσε να συμπληρώσει πως «για επιπλέον βοήθεια, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις». Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μάιστερ ζητεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι για να περιοριστεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα και εφόσον γίνει αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει η συζήτηση για μία μείωση των επιτοκίων των δανείων 110 δισ. ευρώ.
Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Β. Κονστάντσιο, δήλωσε ότι για να σταματήσει η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να ενισχυθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ιδρύματα που ενδιαφέρονται να συντηρούν αυτές τις φήμες. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να κερδίσουν, αν τελικά θα υπήρχε μία αναδιάρθρωση στην Ευρωζώνη».
Γίνεται, πλέον, σαφές ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να προσφέρει περαιτέρω διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ, αλλά για να εγκρίνει κάτι τέτοιο θέλει ως αντάλλαγμα ένα ακόμα πιο δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μείωσης του ελλείμματος, καθώς και πολύ αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που θα αποφασιστούν.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε χθες ότι «μια αναδιάρθρωση, ”κουρέματα” ομολόγων, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Μάλιστα, επισήμανε ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων θα είχε «πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν θα είχαμε και το όφελος. Θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια, θα απομειωνόταν η περιουσία των ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, άρα στην πραγματική οικονομία».
Εκτίμησε, επίσης, πως η ανάπτυξη σημαίνει ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πως αυτή δεν έρχεται με ένα μαγικό κουμπί. Η επάνοδος στις αγορές παραμένει το ζητούμενο για την Ελλάδα. Πάντως, η πρώτη έκδοση ομολόγων φαίνεται πως θα γίνει μέσα στον Ιούνιο κατά πάσα πιθανότητα. Θα αφορά, όμως, τα ομόλογα διασποράς που θα απευθύνονται στους ομογενείς των ΗΠΑ.
Πάντως, στα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους επανήλθαν χθες μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Η JP Morgan, επισήμανε πως οι πιθανότητες για μια ελληνική αναδιάρθρωση αυτό το έτος έχουν αυξηθεί σε σχέση με το βασικό σενάριο που τοποθετούσε την αναδιάρθρωση το 2013. Σημειώνει, όμως, ότι εάν γίνει «α λα Αργεντινή» (δηλαδή με haircut), τότε ίσως προκληθούν διαταραχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Εάν γίνει «α λα Ουρουγουάη» (δηλαδή με επιμήκυνση των λήξεων) δεν θα πετύχαινε και τόσα πολλά, αφού το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το προφίλ ωρίμανσης αλλά το μέγεθος του χρέους.
Η Deutsche Bank υποστήριξε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απίθανη παρά την αντίθεση της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε πως οι λύσεις που θα προωθηθούν θα είναι «ήπιες», όπως η εθελοντική αναδιάρθρωση, και όχι «σκληρές» όπως το haircut.
Επίθεση στις τράπεζες των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο κ. ο Τσαρλς Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, χθες αναφέροντας ότι «η Wall Street έως ένα βαθμό προσπαθεί επίτηδες να κερδίσει από αμαρτίες άλλων και αυτό είναι λάθος» και συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι «απολύτως αηδιαστικό». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «γιατί μία επενδυτική τράπεζα πηγαίνει στην Ελλάδα να τους διδάξει πώς θα προσποιούνται ότι τα οικονομικά τους είναι διαφορετικά από αυτά που είναι στην πραγματικότητα; Γιατί αυτή δεν είναι μία απολύτως αηδιαστική ανθρώπινη συμπεριφορά;».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100048_04/05/2011_440778

No comments: