Με άρθρο του στους New York Times -το οποίο τιτλοφορείται «Εξω η Ελλάδα;»- ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πωλ Κρούγκμαν θεωρεί ως παράλληλες τις περιπτώσεις Ελλάδας και Αργεντινής.
«Βέβαια», προσθέτει ο Κρούγκμαν, «δεν είναι απολύτως παράλληλες. Παρότι η Αργεντινή είχε συνδεδεμένο το νόμισμά της με το δολάριο σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, τα πέσος εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν, οπότε ο μηχανισμός εξόδου [από το καθεστώς σταθερής ισοτιμίας] ήταν πολύ ευκολότερος από ό,τι μία έξοδος από το ευρώ.Και οι μηχανισμοί έχουν μεγάλη σημασία. Είναι αυτοί που διαφοροποιούν [αν κάποια οικονομία θα υποστεί] μία σύντομη περίοδο - σοκ ή μια παρατεταμένη κατάρρευση.
Δεύτερον, η Ελλάδα ως φτωχή, σχετικώς, χώρα, με προϊστορία αναξιόπιστης διακυβέρνησης, έχει πολλά να κερδίσει ως μέλος ενός ευνομούμενου ευρωπαϊκού σχεδίου- αφεβός χειροπιαστά πράγματα όπως τα κονδύλια από τα ταμεία συνοχής αλλά και λιγότερο απτά πλην εξίσου σημαντικά όπως η σταθεροποιητική, οικονομικοπολιτικά, επίδραση του να ανήκεις σε μια ευρεία δημοκρατική συμμαχία.
Μία έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στην Ελλάδα από όσα προκάλεσε η υποτίμηση στην Αργεντινή.
[...] Το πρόγραμμα όντως δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια ούτε καν πλησιάζει στο να λειτουργήσει. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι μία αναδιάρθρωση που θα μειώσει πραγματικά το βάρος του χρέους παρά μια επιμήκυνσή του. Και όσο περισσότερο η κατάσταση αυτή παραμένει άλυτη, τόσο λιγοστεύει η ελπίδα μου ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μείνει στο ευρώ, ακόμη και εάν η ίδια το επιθυμεί».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=63033317
No comments:
Post a Comment