«Η ευρωζώνη είχε το εξής δίλημμα: να επιμηκύνει το πακέτο στήριξης ή να επιτρέψει στην Αθήνα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρεών. Επέλεξε το πρώτο. Δεν θα μπορέσει όμως, να αποφύγει και το δεύτερο για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει η στήλη Lex στην εφημερίδα Financial Times.
«Για την ευρωζώνη αυτή είναι η μέρα της μαρμότας. Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της ατζέντας της κρίσης. Το πακέτο στήριξης έχει επιτείνει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, ενώ η επιστροφή της στις αγορές τον επόμενο χρόνο όπως είναι ο στόχος του πακέτου, φαίνεται ανέφικτη.«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι πλέον όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά και απαραίτητη. Για να αποφύγει η Αθήνα την αναδιάρθρωση χρεών, θα πρέπει να επιβάλει ακόμη πιο εκτενείς μεταρρυθμίσεις από αυτές που έχουν ήδη προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, αλλά και το ειλικρινά μη ρεαλιστικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα για να βγει κάποια στιγμή από την κρίση. Δεν πρέπει να το κάνει όμως άρον άρον, σημειώνει η στήλη Lex.
«Η Αθήνα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για να τα καταφέρει, παράλληλα με μία αναδιάρθρωση χρεών. Η Ελλάδα όμως, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και η ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο».
Στη στήλη Editorial η εφημερίδα Financial Time μπαίνει στα βαθιά μιλώντας για "Σχέδιο Β'":
«Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι ηγέτες, το πρόγραμμα στήριξης φαίνεται πως δεν θα πετύχει τον στόχο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2012. Έτσι δημιουργείται ένα κενό χρηματοδότησης στο κοντινό μέλλον που επηρεάζει τις αγορές με τρόπο που έχει ευρύτερες άμεσες επιπτώσεις πέρα από την ελληνική κρίση χρέους. Είναι πλέον ώρα για το Σχέδιο Β.
«Η τρέχουσα προσέγγιση είναι πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας λόγω της δυσλειτουργίας των αγορών και όχι πρόβλημα αναπόφευκτης χρεοκοπίας. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμείνουν σε αυτή την οπτική, θα πρέπει να αναγνωρίσουν την εύλογη επίπτωση: θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να γίνουν οι μόνοι πιστωτές της Ελλάδας για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, για να μην προκληθεί κρατική χρεοκοπία από ενδεχόμενη αδυναμία στην αποπληρωμή ή την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους.»
Στο κείμενο των FT επισημαίνεται το «μπλοκάρισμα» εφαρμογής των νόμων που ψηφίζονται για την υλοποίηση των μέτρων:
«Οι κινήσεις της Αθήνας είναι εντυπωσιακές. Είναι όμως, επίσης ανεπαρκείς. Η Αθήνα απέχει τόσο πολύ από την επίτευξη μίας σταθερής δημοσιονομικής κατάστασης, που κάθε διολίσθηση από το πρόγραμμα, δικαίως μεταφράζεται ως μείωση της θέλησης για ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι εμφανής η αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας. Οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται, αλλά η εφαρμογή τους μπλοκάρεται. Οι προσπάθειες για ενίσχυση των εσόδων από φορολογία και για πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απογοητευτικές. Η υπόσχεση της κυβέρνησης για μερικές ιδιωτικοποιήσεις και για πώληση δημόσιας γης παραμένουν υποσχέσεις».
Θέτει το δίλημμα: "Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποιος δρόμος είναι πιο δαπανηρός: το χάος που θα προκληθεί από την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους και το επακόλουθο κύμα τραπεζικών καταρρεύσεων ή η διαρκώς αυξανόμενη διακράτηση ελληνικού χρέους; Στη μία περίπτωση είναι καλύτερα να επιβληθεί αναδιάρθρωση ενώ κάποια ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε χέρια ιδιωτών. Στην άλλη -που είναι και η πιο λογική επιλογή- το πρόγραμμα του δανείου θα πρέπει να ανανεωθεί με τρόπο που να ενθαρρύνει το άνοιγμα των αγορών".
Αυτό προαπαιτεί δύο παράγοντες, σημειώνει: "Πρώτον, θα πρέπει να απαντηθούν διά παντός οι ανησυχίες για τη ρευστότητα. Θα πρέπει να επιτραπεί στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας να δανείζει στην Ελλάδα και να του δοθεί η δικαιοδοσία να παρέμβη στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ώστε να δώσει και πάλι αξία σε αυτούς τους τίτλους. Κατά δεύτερον, η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει ακόμα περισσότερα για να σώσει την οικονομία της".
Επίσης προτείνει ευρω-συνεννόηση στις ηγεσίες της ΕΕ: «Το συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της Αθήνας από τις αγορές έχει οδηγήσει αρκετούς στο εύλογο ερώτημα: τι θα γίνει όταν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα; Η Αθήνα και η ευρωζώνη πρέπει τώρα να δείξουν ότι έχουν τις σωστές απαντήσεις. Ενδεχομένως να πρέπει να επανεξεταστεί σύντομα μία «βελτίωση» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με την οποία αποφεύγεται αυτό το θέμα, αλλά εξαντλείται η υπομονή των πολιτών".
Και καταλήγει να ξορκίζει τις υπεκφυγές: "Με την θέληση της Ευρώπης, η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί. Τα χρονικά περιθώρια όμως, είναι πλέον ελάχιστα. Η Αθήνα έχει σπαταλήσει χρόνο, ενώ οι επίσημοι δανειστές της είναι απολυταρχικοί. Οι υπεκφυγές μπορεί να έπιασαν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά δεν θα πιάσουν αυτή την φορά. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσει την χρηματοδότηση εάν η Αθήνα δεν κατορθώσει να πράξει όσα οφείλει".
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111141446
___________________________________
Σα να λένε ότι δεν θα μας κοπεί η χρηματοδότηση... και χάνουν τα πολλά..!
No comments:
Post a Comment