4.5.11

Νέο Δάνειο

O Κερδοσκόπος online γράφει

***Όταν η στήλη γράφει ότι το επόμενο δεκαήμερο είναι πολύ κρίσιμο, κάποιοι από σας βγαίνετε να το αμφισβητήσετε. Κρατηθείτε. Θ' ακούσετε κι άλλα.

***Το τελευταίο σενάριο «θέλει», και το γνωρίζω από κορυφαία κυβερνητική πηγή, να πάρουμε κι άλλο δάνειο από την τρόικα, ύψους 100 δισ. ευρώ, με το οποίο θα αποπληρώνουμε τα προηγούμενα, των ιδιωτών.

***Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό νέο, αρκεί να το δεχθούν οι Γερμανοί. Όχι η Μέρκελ, αλλά οι Γερμανοί φορολογούμενοι...


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1483912&nt=103 

Η διαμόρφωση ενός νέου μνημονίου με αντάλλαγμα ένα νέο δάνειο επιπλέον 100 δις ευρώ απο την τρόικα είναι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το «μυστικό» σχέδιο της κυβέρνησης για να πάρει μια ανάσα η ελληνική οικονομία. Αυτό αποτελεί την εναλλακτική λύση στο «κούρεμα» και στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Το νέο μνημόνιο θα προσφέρει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα της με στόχο να μπορέσει να κινητοποιήσει κάποια αναπτυξιακή διαδικασία.  Είναι μια πολύ καλή ιδέα με δυο προυποθέσεις. Πρώτον οτι θα τη δεχθούν οι πιστωτές. Δεύτερον οτι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα μειώσουν τις δαπάνες του δημοσίου. Ακόμη όμως και αν το δεχθούν οι πιστωτές, είναι αμφίβολο αν οι ελληνικές κυβερνήσεις θα επιτύχουν ή ακόμη και αν θα επιδιώξουν τη μείωση του δημοσίου τομέα.
Δεν επιβεβαιώνεται – και ούτε θα επιβεβαιωθεί επισήμως - οτι συζητείται αυτό το ενδεχόμενο απο την κυβέρνηση. Και δεν θα επιβεβαιωθεί διότι μπορεί να μην επιτύχει η προσπάθεια, οπότε η κυβέρνηση δεν θέλει να το χρεωθεί ώς αποτυχία. Το διαρρέουν όμως κορυφαίοι υπουργοί σε κατ’ιδίαν συζητήσεις,.
Ακόμη όμως και αν το επιδιώκουμε είναι εφικτό; Θα δεχθεί η Γερμανία, η Φινλανδία και οι άλλοι «σκληροί» της ΕΕ να μας δώσουν άλλα 100 δις και μάλιστα με ευνοικούς όρους (μειωμένο επιτόκιο και μακρύτερο χρόνο αποπληρωμής) ώστε εμείς να τα καταφέρουμε; Και το κυριότερο όλων: Αντε και μας το δώσανε με τα χίλια ζόρια. Πιστεύουν οτι η ελληνική κυβέρνηση – αυτή ή η επόμενη – θα κάνουν κάτι για να περικόψουν τις δαπάνες και να μειώσουν το έλλειμμα; Οι Έλληνες (που τους ξέρουμε καλά) δεν το πιστεύουμε. Θα το πιστέψουν οι ξένοι μετά την κοροιδία που έχουν υποστεί απο την κυβέρνηση με το πρώτο μνημόνιο; Αμφίβολο. Η ιδέα λοιπόν είναι καλή και θα έδινε ανάσα στην οικονομία, αλλά πολύ δύσκολο να την δεχθούν οι εταίροι ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη εμπειρία τους με το πρώτο μνημόνιο.
Το ζητούμενο σήμερα και η μόνη λύση που υπάρχει, είναι να περιορισθούν οι δαπάνες του δημοσίου τομέα και φυσικά το υπερβολικό μέγεθος του. Όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, αυξάνει τις δαπάνες του δημοσίου και εφορμά με νέους φόρους επι του ιδιωτικού τομέα.
Το τραγικό είναι οτι στο μόνο πράγμα που συμφωνεί το υπουργικό συμβούλιο είναι να μη μειώσει τον δημόσιο τομέα και να εφορμήσει ξανά κατά των ιδιωτών. Αυτό το αποδεικνύουν όχι μόνο οι ανακοινώσεις του υπουργού οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που στηρίζει ολόκληρο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, αλλά και οι δηλώσεις του κ. Μ. Χρυσοχοίδη που είπε οτι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση των δαπανών, η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση των εσόδων απο τη φοροδιαφυγή».
Όταν ο υπουργός Ανάπτυξης υιοθετεί τέτοιες απόψεις, όλοι αντιλαμβάνονται οτι η ελληνική οικονομία είναι τελειωμένη.
Θα θέσουμε στους υπουργούς ένα απλό ερώτημα: Που θα βρούν φόρους όταν:

- Οι 250.000 νέοι απολυμένοι δεν θα δηλώσουν εισόδημα και δεν θα πληρώσουν φόρο

- Οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν δεν θα πληρώσουν φόρους

- Οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι ζημιογόνες και όσες έχουν κέρδος έχουν μικρότερο απο το περυσινό συνεπώς θα πληρώσουν λιγότερους φόρους

- Ο τζίρος στην αγορά έχει εξαφανιστεί και τα έσοδα απο τον ΦΠΑ περιορίζονται

- Η ρευστότητα είναι στο ναδίρ, κανείς δεν έχει λεφτά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πληρώσουν τους εργαζόμενους, πόσο μάλλον τους παλιούς φόρους που χρωστάνε

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Προσπαθούν να κοροιδέψουν την τρόικα με ψεύτικες υποσχέσεις για αύξηση των εσόδων όταν είναι φώς φανάρι οτι με την ύφεση που επικρατεί , φέτος τα έσοδα θα εξαφανισθούν.
Η γενικευμένη αντίδραση των υπουργών στο ενδεχόμενο να περικόψουν τις δαπάνες των υπουργείων τους, οι αντιδράσεις των κομματικών συνδικαλιστών αλλά και του συνόλου των βουλευτών όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων σε οποιαδήποτε προσπάθεια συρρίκνωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα, είναι η αιτία της πλήρους καταστροφής στην οποία οδηγείται η ελληνική οικονομία.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/178386-%CE%9D%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-100-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B7-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7

____________________________________________

Οk, πάμε για ισοφάριση του ρεκόρ!
Ποιου ρεκόρ;
Μα του μεγαλύτερου δανείου στην Ιστορία!!!
Και αυτό, από μόνο του, είναι μια αποτυχία!!!!!

3 comments:

Ζάχαρη said...

Με αυτο τον πληθωρισμο δεν μας αφηνουν να παμε κομμωτηριο.Η Ευρωπη ειναι δεμενη με την Αμερικη τελικα σε μια ολεθρια σχεση.

Κυριάκος said...

Νομίζω πως έχει πολύ δίκιο το παλικάρι. Η πάταξη της φοροδιαφυγής παρουσιάζεται σαν μαγική λύση αλλά δεν είναι. Έχω την αίσθηση πως αυτή η εμμονή βασίζεται στη θεωρία του "λίπους" της οικονομίας, πως υπάρχει δηλαδή πολύ χρήμα που κυκλοφορεί και δεν φορολογείται. Δε νομίζω πως είναι έτσι τα πράγματα. Η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή πάντα ήταν στους μικρομεσαίους οι οποίοι τραβάνε ζόρια. Η πάταξη της φοροδιαφυγής (ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει) με τις σημερινές συνθήκες θα είχε περίπου το ίδιο αποτέλεσμα με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών: αφαίμαξη της οικονομίας. Απλά θα μοιράσει πιο δίκαια τη μιζέρια. Αντί να πληρώσουν μόνο οι συνήθεις ύποπτοι θα πληρώσουν και κάποιοι άλλοι. Οι πολιτικοί αντί να χαϊδεύουν αυτιά δημοσίων υπαλλήλων με διαβεβαιώσεις πως δε θα μειωθούν οι κρατικές δαπάνες θα έπρεπε να ψάχνουν τι θα κόψουν. Η ιστορία λέει (δυστυχώς έχω χάσει το reference) πως σε τέτοιες καταστάσεις, όταν το κράτος είναι αναγκασμένο να κάνει λιτότητα σε καιρό ύφεσης οι περικοπές δαπανών είναι πιο αποτελεσματικές από τις αυξήσεις φόρων.

Τώρα για το νέο δάνειο τι να πω; Πολύ χλωμό το βλέπω να περάσει από τα κοινοβούλια του βορρά.

geokalp said...

Zάχαρη
όπως λέει το τελευταίο σλόγκαν για τον Οσάμα
"Μαζί τον φάγαμε!"

Κυριάκο
πρόσφατο παράδειγμα:
συζήτηση με ελ. επαγγελματία για τη φοροδιαφυγή, τη παραοικονομία, τις αποδείξεις κλπ, εν μέσω της υπηρεσίας που είχε να προσφέρει
τελικά όμως ΔΕΝ έκοψε απόδειξη...