19.6.11

Π. Ρουμελιώτης: Προϋπόθεση για την πέμπτη δόση η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου - 87 δισ. ευρώ το νέο πακέτο

Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί τη βασική από τις τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το ΔΝΤ για την καταβολή της 5ης δόσης υπογραμμίζει ο Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Ρουμελιώτης σημειώνει ότι αν δεν καταβληθεί η δόση των 12 δισ. ευρώ υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας. Τονίζει ότι η πρώτη προϋπόθεση έχει επιτευχθεί σε ότι αφορά τους στόχους του Μνημονίου μέχρι το Μάρτιο ενώ η δεύτερη αφορά την παροχή εγγυήσεων από την ΕΕ ότι θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι αρκεί η πολιτική δέσμευση της ΕΕ η οποία αναμένεται να γίνει έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας. Αναφέρει ότι υφίσταται δυνατότητα για προσπάθεια αλλαγής του μείγματος πολιτικής στην οικονομία εφόσον οι προτάσεις έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα σε ότι αφορά το στόχο μείωσης του ελλείμματος.
«Το μείζον είναι να καταφέρουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν έως το Σεπτέμβριο στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τονίζει ότι το ποσό θα είναι 87 δισ. ευρώ ενώ προσθέτει ότι εάν συμπεριληφθεί ο ιδιωτικός τομέας θα είναι μικρότερο. «Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα χρηματοδότηση τα πράγματα θα είναι ευκολότερα και η Ελλάδα θα αναπνεύσει για δυόμιση χρόνια» σημειώνει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1996976

Τρεις όροι του ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης
Συνέντευξη στον Αθανασιο Ελλις
Η υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας από την ελληνική Βουλή αποτελεί μία από τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ελληνας εκπρόσωπος στον διεθνή οργανισμό, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο ίδιος σημειώνει ότι στο Ταμείο εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο, εξέλιξη που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος υπό τον όρο ότι δεν θα ανατρέπεται ο στόχος που έχει τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος, μιλάει για πιθανή παραπομπή της συμφωνίας για νέα χρηματοδότηση τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφέρεται και στο κόστος μιας χρεοκοπίας ή ακόμη και εξόδου από το ευρώ. Ο κ. Ρουμελιώτης τονίζει ότι το ΔΝΤ επιζητεί συναίνεση, είτε αυτή εκφραστεί ως κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε ως ευρύτερη στήριξη της υπάρχουσας κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει την αξιοπιστία που είχε στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. ο απερχόμενος υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στοιχείο που θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξει και στη σχέση του διαδόχου του με την τρόικα.

– Θα δοθεί η πέμπτη δόση;
– Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης στις 8 Ιουλίου, υπό τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο του 2011 και αυτή έχει ήδη εκπληρωθεί, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Η δεύτερη αφορά την παροχή εγγυήσεων από την Ε.Ε. ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες.

Πολιτική δέσμευση
– Αρκεί μια πολιτική δέσμευση της Ε.Ε.;
– Ναι, αρκεί. Να δεσμευθεί ότι θα καλύψει το κενό και αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

– Η Ελλάδα τι πρέπει να κάνει;
– Η τρίτη προϋπόθεση είναι να ψηφίσει η ελληνική Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μόνο εάν πληρούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα παρουσιασθεί η τέταρτη αξιολόγηση στο Δ.Σ. του Ταμείου την 1η Ιουλίου και θα εγκριθεί στις 8 Ιουλίου η πέμπτη δόση.

– Ανησυχούν στο ΔΝΤ ότι μπορεί να μην ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο;
– Ναι. Και επειδή όλα είναι ρευστά, εναπόκειται στην Ελλάδα να το ψηφίσει. Μόνο έτσι θα δοθεί ο χρόνος στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ να καταλήξουν, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μια συμφωνία που θα αφορά το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας έως το 2014.

– Θα προτιμούσαν στο ΔΝΤ μια κυβέρνηση συνεργασίας;
– Επιζητούν τη συναίνεση, όποια μορφή και αν λάβει αυτή. Ομως, για το ΔΝΤ και την Ε.Ε. μια τέτοια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται στη συναίνεση, τη συνεργασία ή όπως αλλιώς την πείτε, θα είχε νόημα εάν υπήρχε συμφωνία για την αναγκαιότητα συνέχισης εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Κι αυτό διότι η νέα χρηματοδότηση, όπως και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καλύπτουν περίοδο μεγαλύτερη από τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης και θέλουν να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Επαναδιαπραγμάτευση
– Πόσο απόλυτοι είναι στην απόρριψη της επαναδιαπραγμάτευσης;
Ως αρχή δεν την δέχονται. Είναι, όμως, κάτι που μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού πακέτου εφ’ όσον οι προτάσεις έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος.

– Αρα, υφίσταται δυνατότητα για την κυβέρνηση να προσπαθήσει να αλλάξει το μείγμα;
– Ναι, υφίσταται. Αλλά το μείζον είναι να καταφέρουμε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν έως τον Σεπτέμβριο στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το ποσό;
– Θα είναι 87 δισ., ενώ εάν συμπεριληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας, θα είναι μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα χρηματοδότηση τα πράγματα θα είναι ευκολότερα και η Ελλάδα θα αναπνεύσει για δυόμισι χρόνια.

– Πώς βλέπουν την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών;
– Γνώριζαν καλά τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν γι’ αυτούς αξιόπιστος συνομιλητής. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχει και ο αντικαταστάτης του ανάλογη σχέση εμπιστοσύνης με την τρόικα.

– Λαμβάνουν υπ’ όψιν στο ΔΝΤ τις διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων»;
– Ασφαλώς. Υπάρχει μια έκδηλη ανησυχία. Εάν ανατραπούν οι στόχοι και οι δεσμεύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν, τότε ανατρέπεται το σκηνικό και οδηγούμαστε σε χρεοκοπία την οποία φοβούνται, καθώς δεν γνωρίζουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις διεθνώς.

Η απουσία Στρος-Καν
– Πώς και πόσο επηρεάζει το κενό ηγεσίας στο ΔΝΤ;
– Οι δυσκολίες είναι όντως μεγαλύτερες διότι σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχει κατεύθυνση. Απουσιάζει η ισχυρή προσωπικότητα του Στρος-Καν, που πρότεινε λύσεις στους Ευρωπαίους και πίεζε για επιτάχυνση στη λήψη αποφάσεων.

– Εχει ξεκαθαρίσει ποιος θα διαδεχθεί τον κ. Στρος-Καν;
– Τις επόμενες εβδομάδες, οι δύο υποψήφιοι, Λαγκάρντ και Κάρστενς, θα περάσουν από διαδικασία συνεντεύξεων ενώπιον του Δ.Σ., αλλά η επιλογή που αναμένεται μέχρι τις 30 Ιουνίου θα είναι η κ. Λαγκάρντ. Αυτό είναι θετικό με την έννοια ότι γνωρίζει περισσότερο τα ευρωπαϊκά θέματα και θα έχει έναν αμφίδρομο ρόλο, να πείθει τους Ευρωπαίους για το πώς βλέπουν την κατάσταση τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου και να ενημερώνει τους τελευταίους για τον τρόπο σκέψης και την πολιτική της Ε.Ε.

H 5η δόση και η χρεοκοπία
– Τι διακυβεύεται με την πέμπτη δόση;
– Η χρεοκοπία. Εάν δεν πάρει η Ελλάδα την πέμπτη δόση, δεν θα μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους. Το κράτος δεν θα μπορεί να καταβάλει μέρος μισθών και συντάξεων. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα μπορεί να κάνει δύο πράγματα: είτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ είτε από μόνη της να ζητήσει την έξοδό της από τη Ζώνη του Ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη εμπιστευτική μελέτη του ΔΝΤ από τις 185 αναδιαρθρώσεις χρέους που έγιναν από το 1950 σε όλο τον κόσμο προκύπτει ότι οι 128 αφορούσαν αναδιάταξη (reprofiling) και οι 57 «κούρεμα», που ήταν από 10% έως 80% της αξίας των ομολόγων. Η πρόσβαση στις αγορές μετά την αναδιάρθρωση ήταν απαγορευτική από 2 έως 10 χρόνια και όσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό του «κουρέματος» του χρέους, τόσο πιο αργά ήρθε και η επιστροφή στις αγορές.

– Οι επιπτώσεις της εξόδου από το ευρώ;
– Πέρα από την εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και την αύξηση των τιμών, οι αγορές θα έκλειναν για περισσότερα χρόνια και θα υπήρχαν ακόμη πιο δραστικές περικοπές σε όλα, ολική οικονομική αποσταθεροποίηση, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και τεράστια κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_19/06/2011_446368

No comments: