15.6.11

Τέο Βάιγκελ: « Η Ελλάδα δεν ήταν ώριμη για το ευρώ»

Σε συνέντευξη, που παραχώρησε ο πρώην γερμανός Υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine με τίτλο «Η Ελλάδα δεν ήταν ώριμη για το ευρώ», αναφέρει:
Ερώτηση: Κύριε Βάιγκελ, γνωρίζετε από ποιον προέρχεται η ρήση: «Το ευρώ έχει σήμερα το σημαντικότερο θετικό στοιχείο του γερμανικού μάρκου, δηλαδή την εμπιστοσύνη των αγορών. Και το ίδιο θα ισχύσει στο μέλλον».
Απάντηση: Υποθέτω από μένα τον ίδιο.
Ερώτηση: Σωστά. Ήταν στις 23 Απριλίου του 1998, λίγο πριν το γερμανικό κοινοβούλιο πει «Ναι» στην καθιέρωση του ευρώ. Εμμένετε ακόμη σε αυτή τη δήλωση;
Απάντηση: Αν δείτε πού βρίσκεται σήμερα το ευρώ – αυτή τη στιγμή παίρνει κανείς 1,46 δολάρια για ένα ευρώ – τότε αξίζει 28 cent περισσότερα από τότε που καθιερώθηκε. Επομένως, από αυτή την άποψη, το ευρώ αξίζει περίπου 56 cent περισσότερο από το γερμανικό μάρκο. Και όσον αφορά τον πληθωρισμό, είναι μεν κάπως μεγαλύτερος, αλλά συνολικά βρίσκεται υπό έλεγχο – στη Γερμανία κυμαινόταν τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια κατά μέσο όρο στο 1,5%. Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτό το νόμισμα δεν έδειξε τις δυνατότητές του.
Ερώτηση: Παρ’ όλα αυτά η Ευρωζώνη – και ιδιαίτερα τρία από τα μέλη της – δέχεται εδώ και ενάμισι χρόνο διαρκή πυρά. Τι δεν πήγε καλά;
Απάντηση: Αρκετά πράγματα δεν πήγαν καλά: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει μέλος της Ευρωζώνης, δεν ήταν ώριμη για κάτι τέτοιο. Πρώτον, υπέβαλαν ψευδή στοιχεία, δεύτερον, ο έλεγχος των Ευρωπαίων δεν λειτούργησε. Και τονίζω ότι αυτό δεν συνέβη κατά τη δική μου θητεία. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι με εντατικό έλεγχο, τον οποίο κάναμε στην περίπτωση της Ιταλίας και του Βελγίου, δύο χρόνια αργότερα, θα φτάναμε σε τόσο λανθασμένο αποτέλεσμα όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=406425

_____________________________________

συνήθως ονομάζεται "πολιτική απόφαση"...

No comments: